Tarım ürünlerinde 12 aylık ortalama fiyat artışı % 4.39
Tarım ürünlerinde 12 aylık ortalama fiyat artışı % 4.39 oldu.
Fiyatlarda aylık artış, bir önceki aya göre değişimi gösteriyor. Yıllık artış, bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi veriyor.
12 aylık ortalama artış ise geçmiş 12 aylık dönemdeki artışların ortalamasını gösteriyor.
Tarım ürünlerinde hava şartları, sel, rüzgar, don üretimi çok etkiliyor. Ürünün az olduğu aylarda fiyatlar birden yükseliyor.
Bu yıl ocak ayında sel, rüzgar ve don etkisinde ürün az oldu. Bir ayda fiyatlar yüzde 9.51 arttı. Ama bir ay önceye göre şubatta fiyatlar %1.30, martta % 0.98’e geriledi.
Tüketici için önemli olan 12 ay boyunca inip çıkan fiyatlar nedeniyle cebinden çıkan paranın ne kadar olduğu, ne kadar arttığıdır.
Tarım ürünlerinde mart sonu itibariyle 12 aylık ortalama % 4.39 oranındaki fiyat artışı, tarımda üretici fiyatlarındaki artışın diğer fiyatların gerisinde olduğunu gösteriyor.
Mart ayı itibariyle, tüketici fiyatlarında 12 aylık ortalama artış % 8.21 olmuştu. Yurt içi üretici fiyatlarındaki artış yüzde 5.64 oranında olmuştu.
12 aylık ortalamalara göre, tarım ürünleri üretici fiyatlarındaki artışın, yurt içi üretici fiyatları ve tüketici fiyatlarındaki artışın gerisinde kalması, enflasyonun sadece tarım ürünlerindeki fiyat artışından kaynaklanmadığını gösteriyor.
Genelde fiyat artışları gündeme geldiğinde ya sivri biber ya domates ya patlıcan suçlu olarak ilan edilir.
Tarım ürünleri fiyat artışının diğer yurt içi üretici ve tüketici fiyatlarındaki artışın gerisinde kalmasına rağmen, tüketici devamlı olarak gıda maddesi fiyatlarındaki artıştan yakınır.
Bunun nedeni tarım ürünlerinde üretici fiyatı ile pazar ve market fiyatının farklı olması.
İşte bunun için, tarım sektöründe üretici malını değerinde satamadığı için üretimden vazgeçerken, tüketici, gıda maddelerine yüksek ödeme yapmak zorunda kalıyor.