Tarım sigortası
2006 yılından bu yana çiftçiler için devlet destekli tarım sigortası uygulaması başladı. Genelde çiftçinin ödeyeceği sigorta priminin yarısını devlet bütçeden karşılıyor. Bitkisel ürünlerin, seraların dona, sele, fırtınaya karşı sigorta ettirilmesi mümkün. Hayvanlar ve su ürünleri için hayat sigortası imkanı var. Arıcılar kovanlarını sigorta ettirebiliyor.
2014 yılında 16 milyon dekardaki bitkisel ürün, sele, dona karşı sigortalandı. 1 milyon 100 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan, 1 milyon 400 bin arı kovanı sigorta teminatı altına alındı.
Çok üretici tarım sigortasının faydalarını bilemediği için, çok üretici ise sigorta primini ödemede zorluk çektiğinden sigorta imkanından yararlanamıyor. Tarlaları, seraları perişan olunca, hayvanları telef olunca, devletin yardım yapmasını bekliyor.
2014 yılında sigortalanan tarım varlığı 14 milyar lira değerinde idi.
2014 yılında çiftçilerden 280 bine yakın hasar ihbarı geldi. Tarım sigortası olarak hasar gören çiftçilere 500 milyon TL ödeme yapıldı.
Geçen yılın sonunda, bu yılın başında tarım sektörü selden, dondan, fırtınadan çok zarar gördü.
Bu nedenle tarım sigortasının önemi artıyor.
2015 yılının ilk 3 ayında 9 milyon dekar araziye sahip tarım işletmeleri için 260 bine yakın sigorta poliçesi tanzim edildi. 260 bin hayvan sigortalandı.
Sadece yılın ilk 3 ayında çiftçiler 50 bine yakın hasar ihbarı yaptı. Sigortalanan tarım işletmeleri ve hayvan sayısına karşılık ortaya çıkan hasarın büyüklüğü tarım işletmeleri için, çiftçi için sigortanın önemini ortaya koyuyor.
Çiftçiler, tarım işletmeleri tarım sigortasının ne olduğunu öğrendikçe, sel baskını, don, fırtına gibi tabii afetlerin ve de hayvan hastalıklarının kayıplarını karşılamak daha kolay olacak.