Tarım politikasına onay...

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN aey@dunya.com

Türkiye çok önemli bir seçimi geride bıraktı. Sonuçlar malum. İktidardaki AKP, önemli bir başarı elde etti. Milletvekili sayısı düşse de aldığı oy oranı arttı. Seçime katılan her iki kişiden biri AKP'ye oy verdi.

Kırsalda bu oran daha da yüksek. Bu sonuca bakarak uygulanan tarım politikasının kırsalda karşılık bulduğu söylenebilir mi?

Kırsala bakılırsa büyük ölçüde söylenebilir.

Fındık üreticileri en fazla şikayetçi olan kesimdi. AKP, fındık üretiminin olduğu Karadeniz'de büyük bir hakimiyet kurarak oy oranını yüzde 60'ların üzerine çıkardı.

Seçime iki gün kala Toprak Mahsulleri Ofisi'nin deposundan, Fiskobirlik'e 50 bin ton fındık verilmesi için çıkarılan kararnamenin oy oranını artırdığını söylemek teselliden öteye geçmez. Kaldı ki, Fiskobirlik'in üreticiye olan 70 milyon lira civarındaki borcunu ödemeye yönelik çıkarılan bu kararnamenin uygulanabilirliği kolay değil. Bu karar, Fiskobirlik'i üretici nezdinde daha da zor durumda bırakacaktır.

Hükümet, 'biz Fiskobirlik'e ucuz fındık verdik, ama bunu işleyip üreticiye borcunu ödeyemedi' diyecektir. Oysa, kilosu 85 kuruş olan yağlık fındığın Fiskobirlik'e 1.1 liradan verilmesi öngörülüyor.

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, kararnamede değişiklik yapılmazsa, Toprak Mahsulleri Ofisi'nden fındık alıp yağ yaparak borçlarını ödemelerinin mümkün olamayacağını söylüyor.

Yeni sezona çok kısa bir süre kala çıkarılan bu kararname bu sezon da Fiskobirlik'i devre dışı bırakabilir. Bu durumda üretici yine tüccarın insafına kalacaktır. Seçim sonuçlarına bakılırsa üretici de bundan şikayetçi değil.

Uygulanan tarım politikasının en can alıcı noktalarından birisi kuşkusuz et ve canlı hayvan ithalatıydı.

Hayvan ve et ithalatından en fazla etkilendiği söylenen Erzurum'a bakalım. Lokal bazı merkezlerde iktidarın milletvekili adaylarına sert tepki gösterildi. Adaylar beldelere sokulmadı. Fakat, Erzurum'da AKP'nin aldığı oy yüzde 70'i buldu. Trakya ve Ege'deki birkaç il dışında hayvancılığın yaygın olduğu diğer illerde de farklı olmadı. Dolayısıyla hayvancılıkta uygulanan ithalat politikası, iddia edildiği gibi üreticiyi olumsuz etkilememiş. Hayvancılıkla uğraşanlar bu politikayı büyük ölçüde onaylamış oldu.

Örnekler çoğaltılabilir. Fakat genel olarak bakıldığında, hükümetin tarım ve kırsala yönelik politikaları büyük ölçüde onaylandı.

Öyle görünüyor ki, et ithalatı artarak devam ederse bir sonraki seçimde AKP daha çok oy alacaktır.

Tarım desteklerinin artırılması bir yana, destekler azalırsa AKP'nin oyu daha da artacaktır.

Mazota zam yapılırsa, girdi fiyatları katlanarak artarsa AKP de oylarını katlayacaktır.

Bu gerçeği bizim yorumlamamız sağlıklı olmayabilir. Doğrusu, konunun sosyolojik, psikolojik ve ekonomik boyutları çok iyi analiz edilmeli. Çünkü, böyle bir örnek dünyada yok. Hem bu kadar şikayet edilen hem de seçimde uygulayıcısına bu kadar çok oy kazandıran bir başka tarım politikası yok.

Seçim geride kaldı. Şimdi yeni bir hükümet kurulacak. Türkiye, AKP iktidarını 4 yıl daha yaşayacak.

Anayasa değişikliği, Kürt sorunu derken tarıma ilişkin konuların kısa vadede gündeme gelmesini beklemek hayal olur.

Yeni dönemde Tarım Bakanlığı'nda köklü bir değişim olacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın adı, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı" olacak. Bakanlığın hizmet birimleri yeniden yapılandırılacak. Mevcut genel müdürlükler kapanacak yerine yenileri kurulacak.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü gibi yeni bir yapılanma olacak. Mevcut bürokratların ve bakanlık çalışanlarının, il müdürlerinin ne kadarı yerini koruyacak ne kadarı değişecek henüz bilinmiyor. Bu konudaki gelişmeleri yakından izleyerek paylaşacağız.

Özetle, kıvırmaya, bahaneler üretmeye gerek yok. Kırsalda da seçimin galibi AKP oldu. Uygulanan tarım politikalarından şikayet edenlerin de çoğunluğu AKP'ye oy verdiğine göre, yeni hükümet, tarım politikasını daha kararlı bir biçimde uygulayacak. Bakanlığın adı değişse de uygulamalar değişmeyecek. Milli irade de bunu istemiyor mu?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar