Tarım makineleri ihracatı
Geçtiğimiz haftanın dört gününde, Almanya’nın Hanover şehrinde düzenlenen Tarım Makineleri Fuarı'nda (AgriTech) sektörün vardığı yeri izledik. Uçsuz bucaksız arazilere göre tasarlanmış devasa makinelerden, bunlara yazılım yapanlara kadar geniş bir yelpazenin yer aldığı, kendi alanındaki bu dünyanın en büyük fuarında, 120’ye yakın Türk firmasının yer aldığını görmek bizleri oldukça mutlu etti. Her ne kadar ziyaretçi yoğunluğunun daha önceki yıllara göre daha az olduğu gözlemlense de bir çok Türk katılımcının ziyaretçi sayısından ve ilgisinden memnun olduğunu duymak da ayrı bir moral yapıcı unsur oldu.
Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) tarafından yayınlanan rapordan aldığımız bilgilere göre 2014 yılı itibariyle Türkiye, 434 milyon ABD Doları'nı aşan ihracatı ve 277 milyon ABD Doları'na varan ithalatı ile traktör dış ticaretinde %57’e varan bir dış ticaret fazlası veriyor. Ekipman dış ticaretinde ise durum biraz farklı görünüyor ve yine 2014 yılı rakamlarına göre ihracatımız 300 milyon ABD Doları'na yaslanmış ve ithalatımız da 352 milyon ABD Doları'nı biraz geçmiş. Buna göre ekipman ihracatında dış ticaret açığımız %17 civarında oluyor. Ancak sektörü tümüyle ele alarak, traktör ve ekipmanlarını bir arada değerlendirirsek, sektörün 734 milyon ABD Doları'nı geçen ihracatı ve 629 milyon ABD Doları'na varan ithalatı ile %17 kadar bir dış ticaret fazlası verdiğini görüyoruz ki bu da ciddi bir memnuniyet kaynağı.
Hanover AgriTech Fuarı'nda ziyaretçi sayısındaki azalmanın, küresel krize ve özellikle savaşlara bağlanmasının yanı sıra, güvenlik nedeniyle, fuara gelmek isteyen yabancı uyruklu ziyaretçilere verilen vizelerde uygulanan sıkı denetimlerin ve kısıtlamaların rolü de tartışılıyordu. Ayrıca, Türkiye’de tertiplenen tarım fuarlarının bazılarının ve özellikle tarım hinterlandı ve Türkiye’nin her yanından ulaşım açısından bakıldığında, Konya fuarının cazibesini konuştuğumuz katılımcıların bir çoğu, Türkiye’de bir tarım fuarı enflasyonu olduğundan yakındılar. Özellikle bir fuara ağırlık verilerek onun AgriTech ayarına yaklaşan bir fuar haline getirilmesinin önemini vurguladılar. AgriTech'e vize sorunları nedeniyle gelemeyen potansiyel ziyaretçilerin, uluslararası niteliği yükseltilmiş bir tarım makineleri fuarını Türkiye’de ziyaret etmelerinin, sektöre getireceği ivmeyi konuştuk.
Tarım Bakanlığı tarafından, fuar düzenleyicilere verilen logo kullanma iznini, bir denetim mekanizması haline getirebilecek kıstasların konulması ve bu kıstaslara uyamayan ve/veya bunları uygulamayan fuarlara bu iznin verilmemesinin olası faydalarını bakanlık yetkilileri ile sohbetimizde belirttik. Aynı denetim mekanizmasının TOBB tarafından da işletilmesinin, fuar organizatörlerine bir özdenetim yapma zorunluluğu getirmesiyle, fuarların organizasyon ve etkinliklerinin yükseltilmesini tartıştık.
70’li yıllarda yaptığımız 40/50 katılımcılı fuarlardan bugünlere gelmek, Türk sanayicisinin yapabileceklerinin kanıtıdır. AgriTech'e katılanlar KOBİ çapında olanlardır. Onların önündeki engelleri kaldırın, onlar da 500 milyar ABD Doları'na yelken açsınlar.
Aktürk Makina sahibi Sayın Yusuf Aktürk’e fuara daveti için, TARMAKBİR Başkanı Sayın Şenol Ünal ile Genel Sekreter Selami İleri beylere de verdikleri bilgiler ve rapor için teşekkür ederim.