Tarım gazeteciliğinin gelişiminde Nezih Demirkent'in rolü
Gazetemiz DÜNYA'nın kurucusu Nezih Demirkent, meslek yaşamı boyunca spordan sanata, ekonomiden kültüre, mesleki örgütlerdeki görevleri ve çığır açan çalışmaları ile geleceğe ışık tutan, yol gösteren bir gazeteciydi.
Meslekte uzmanlaşmanın önemine inanan ve bu konuda somut adımlar atarak uzman gazeteci yetiştiren bir okuldu. Bu yönüyle tarım gazeteciliğine ve tarım sektörüne olan katkıları unutulamaz.
DÜNYA Gazetesi'nde yaklaşık 31 yıl önce 15 Mart 1988'de, İzmir Temsilciliği'nde çalışmaya başladıktan sonra yakından tanıma fırsatı bulduğum Nezih Demirkent tarım yazarı olmamı sağladı. Nezih Bey 11 Şubat 2001'de yaşama veda etti. Bizlere bıraktığı en büyük mirası ise DÜNYA Gazetesi, bağımsız ve tertemiz bir gazetecilik oldu. Medyadaki yozlaşmaya inat, bağımsız ve tarafsız gazetecilik bayrağını daha ileriye taşımaya gayret ediyoruz.
Tarım gazeteciliğinin dünü ve bugünü
Bundan 23 yıl önce, 1996'da Nezih Demirkent'in önerisi, yol göstermesi ile tarım yazmaya başladığımızda Türkiye'nin tek tarım yazarı Sadullah Usumi'ydi. Cumhuriyet Gazetesi'nde "Çiftçi Dostu" adıyla köşe yazardı. İki dönem milletvekilliği yapan, halkın özellikle kırsalın sorunlarını çok iyi bilen Sadullah Usumi, Nezih Bey gibi meslekte örgütlenmeyi destekleyen ve bu konuda ciddi çalışmaları olan bir gazeteciydi. Türkiye Gazeteciler Sendikası'nda yöneticilik yapan, mücadele insanıydı.
Nezih Bey, tarım yazmamı istediğinde Sadullah Usumi'yi örnek göstermiş; "Türkiye'de nüfusun neredeyse yarısı tarımda ama tarımın sorunlarını dile getiren bir tek Sadullah Usumi var. Allah korusun Sadullah Bey olmasa tarımı yazacak kimse kalmayacak" diyerek bu alanda uzmanlaşmanın önemini anlatmıştı.
Tarımın ve bu alanda uzmanlaşmanın önemini yaklaşık çeyrek asır önce gören ve bunu gazetesinde yaşama geçiren Nezih Demirkent, tarım gazeteciliğinin gelişmesinde öncü rol üstlendi. Tarım gazeteciliği o günden bu yana çok önemli bir noktaya geldi.
Tarımın da medyası var
Bundan 20 yıl önce tarımı ekonominin sırtında yük olarak görenler, tarımın sorunlarını dile getirmeyi "popülizm" olarak damgalayanlar, çiftçileri kapısının önünden geçirmeyen finans kurumları, "köylü" diye küçümseyen tavır takınanların hepsi bugün tarımcı oldu. Tarım hemen herkesin gündeminde. Buna bağlı olarak tarımın da medyası oluştu.
Tarım gazeteciliğinde önemli bir misyon üstlenen Hasad Dergisi 1985 yılında yayın yaşamına başlamış ve 30 yıl boyunca hem dergi hem de kitap, yayın olarak sektöre çok büyük hizmetler verdi. Hasad 2015'te kapandı.
Bugün ise, tarım konusunda, aylık, iki aylık ve üç aylık periyotlarla yayınlanan çok sayıda dergi var. Sektöre yönelik haberlere, araştırmalara, bilim insanlarının, uzmanların araştırmalarına, çalışmalarına yer veriyorlar. Dünya Gazetesi'nin ilk olarak 1980'li yılların başında yayınladığı daha sonra ara verdiği 4 Mevsim Tarım dergisini Haziran 2012'den bu yana yeniden yayınlıyor. Tarım Gündem, Tarım Türk, Harman, Tarla Sera, Hasat Türk, Agromedya, Köy Kahvesi, Süt Dünyası başta olmak üzere ulusal ve yerel düzeyde yayınlanan çok sayıda dergi var.
TRT'de çok uzun yıllar yayınlanan "Bu Toprağın Sesi" programı yayından kaldırıldı. Fakat televizyonculukta da çok başarılı tarım kanalları var. Bereket TV, Bereket Hayvancılık, Çiftçi TV, Köy TV, Toprak TV, Doğal TV gibi tematik televizyon kanalları var.
Fox TV, Bloomberg HT, CNN Türk başta olmak üzere ulusal düzeyde ve ayrıca yerelde yayın yapan televizyon kanalları tarım programları yayınlıyor. Ana haber bültenlerinde yayınlanan en az bir iki haber tarım ve gıda üzerine hazırlanıyor.
Radyolar tarım ve gıda konusuna geniş yer veriyor. TRT Ankara Radyosu'nun haftanın 5 günü yayınlanan "Gündem" ve "Ekonomi Günlüğü" programları, Açık Radyo'nun "Ekonomi ve Ekoloji" programı ilk akla gelenlerden.
Ulusal gazeteler tarım sayfaları, tarım için özel bölümler hazırlayıp yayınlıyor.
Tarım o kadar popüler oldu ki, günde en az bir iki yayına katılarak görüşlerimizi paylaşıyoruz.
Birçok gazeteci arkadaşımız tarım haberi yapıyor.
Haftada en az bir gün Türkiye'nin farklı bir kentindeki etkinliklerde konuşmacı olarak tarımı anlatıyoruz.
Yazdığımız birçok haber ve yazı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde soru önergesi oluyor.
Tarım sektörüne büyük katkı
Tarım gazeteciliğinin bu denli yaygın olmasında elbette tarım sektörü de yararlanıyor. Tarımın bu kadar çok konuşulması sektörü gündemde tutuyor. Bu yayınlar sayesinde çiftçi doğru bilgiye kolaylıkla ulaşıyor. Üniversitede yapılan çalışmalar teknik bilgiler çiftçiyle paylaşılıyor.
Toprak analizi, ekimin nasıl yapılacağı, gübre ve zirai ilaçların doğru kullanımı, budamanın nasıl yapılacağı, ürünün ekiminden hasadına kadar her aşaması ekranlardan, sayfalardan çiftçiye ulaşıyor.
Konuştuğumuz çiftçiler "biz bugüne kadar tarımı yanlış yapıyormuşuz, yeniden öğreniyoruz" diyerek memnuniyetlerini anlatıyor.
Yaşanan sorunlar tarım medyasında yer alması ile çözüm üretilmesi daha kolay hale geldi. Bulunmasında
Özetle, Nezih Demirkent'in 23 yıl önce yaktığı ışık bugün ülkenin her yerinde üreticiyi aydınlatıyor. Nezih Bey 11 Şubat 2001'de, gazetemiz DÜNYA'nın kuruluşunda ve sonrasında büyük emekleri olan Nezih Bey'in yol arkadaşı, dünyaca ünlü tarihçimiz Prof. Dr. Işın Demirkent ise, 3 Şubat 2006'da yaşama veda etti. Işın-Nezih Demirkent'i saygı ve özlemle anıyoruz.