Tarım Bakanlığı’nda tabelalar 3. kez değişecek
Tarımda Milli Birlik Projesi ile Tarım Bakanlığı tabelaları bir kez daha değişecek. Son 8 yılda bakanlığın organizasyon yapısı 3. kez değiştirilecek. 2011 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın adı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak değiştirildi. Merkez ve taşra teşkilatında tüm tabelalar yeni isme göre düzenlendi. Bazı birimler, genel müdürlükler kapatıldı, yenileri açıldı. Böylece bakanlık kadrosu da yeniden düzenlendi.
Geçen sene 24 Haziran’da yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi sonrasında yönetim sistemi değişti. Bakanlıklarda da değişiklikler yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı birleştirilerek Tarım ve Orman Bakanlığı oldu. Merkez ve taşra teşkilatında bir kez daha tabelalar değişti. Kadrolarda önemli değişiklikler yapıldı.
Daha bir yıl bile geçmeden Tarımda Milli Birlik Projesi ile bakanlığın rolü, organizasyon yapısı merkez ve taşra teşkilatında yine değiştirilecek. Tabelalar ve kadrolar da buna göre yenilenecek. Bakanlık tabela ve kadro değişiminden tarım sektörünün sorunlarına çözüm üretecek zaman bulamaz oldu. Bakanlığın merkez ve taşra kadroları “acaba yerimi koruyabilir miyim” endişesi ile yaşıyor.
Bakanlığın yeni rolü ve organizasyon yapısı
Tarımda Milli Birlik Projesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni rolü ve organizasyon yapısı 4 ana başlıkta toplanacak. Yine bazı genel müdürlükler, birimler kapatılacak. Yeni daire başkanlıkları yeni birimler kurulacak.
Tarımda Milli Birlik Projesi ile Bakan ve Bakan yardımcılarına bağlı olarak 4 ana birim oluşturuluyor. Bu birimler ve yapıları şöyle olacak.
1- Ortak Hizmet Birimleri: Destek ve Satın Alma, Uluslararası İlişkiler, Digital Dönüşüm ve Bilgi İşlem, Merkezi Operasyonlar, Teftiş ve İç Denetim, Hukuk, İnsan Kaynakları (Eğitim ve Yayın Daire Başkanlığı’nı kapsayacaktır.)
2- Strateji Hizmet Birimleri: Ar-Ge (Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü - TİGEM ve Enstitüler doğrudan bağlı olacak), Yatırımlar Koordinasyon, Strateji Geliştirme (Strateji Geliştirmeye bağlı olarak Toprak Politikaları Daire Başkanlığı, Su Politikaları Daire Başkanlığı, Hayvancılık Politikaları Daire Başkanlığı, Gıda ve Sağlık Politikaları Daire Başkanlığı, Orman Politikaları Daire Başkanlığı olacak), Düzenleyici Denetleyici Fonksiyonlar (Gıda Kontrol -Tütün ve Alkol -Şeker, bu kapsamda yer alacak) Meteoroloji Genel Müdürlüğü.
3- Milli Birlik Kooperatifi: Tarım Kredi Kooperatifleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı birleştirilerek kurulacak. Ayrıca 12 bölgeden oluşacak taşra teşkilatı da bu birimin altında yer alacak.
4- Ticari Operasyon Birimleri: Özel sektörün yüzde 50 hisse sahibi olacağı Semerat Holding ve bu holdingin iştiraklerine dönüştürülecek olan Toprak Mahsulleri Ofisi, Çaykur, Atatürk Orman Çiftliği ve Türk Şeker bu birimde yer alacak.