Tarım Bakanlığı'nın 4/B'li çalışanları…

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN aey@dunya.com

Ziraat mühendislerinin en önemli derdi işsizlik. Ülkenin yüksek tarım potansiyeline rağmen binlerce ziraat mühendisi ve veteriner iş bulamıyor. Asıl üzücü olan yetiştirici bilgiye aç, bilgi sahibi mühendis ve veteriner iş bulamıyor. Yıllardır çiftçi ile mühendis buluşturulamıyor.

Bugünkü hükümet döneminde özellikle seçim olan yıllarda ziraat mühendisi alınması gündeme getirildi. Seçim yatırımı da olsa çok sayıda kişi işe alındı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in açıklamalarına göre, AKP Hükümeti döneminde 15 binin üzerinde teknik eleman alındı. Bunların 5 bini köylere gönderildi. İşe alınan ziraat mühendisi, veteriner ve teknik elemanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4.maddesinin B bendi(4/B) kapsamında sözleşmeli personel olarak işe alındı. Çalışanlar, devlet memuru kadrosuna geçmek umuduyla aylardır, yıllardır bekliyor.

TEKEL işçilerinin haklı olarak isyan ettiği 4/C benzeri sorunları Tarım Bakanlığı'nın 4/B'li çalışanları da yaşıyor. Bu konuda bize şikayet yüklü çok sayıda mektup, mesaj geliyor. Sorunu ortaya koyan bu mektuplardan birini aynen paylaşmak istiyoruz. Umarız sorunların çözümüne katkısı olur.

"Sayın Ali Bey;

Yazılarınızı severek ve beğenerek takip eden biri olarak, sizden biz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda çalışan 4/B' li (sözleşmeli, targelli, tarım danışmanı vs.. görüyorsunuz daha unvanımızda da bir karmaşa var..) sorunlarını yansıtan bir yazı yazmanızdır.

Bizler biliyoruz ki, Türkiye'de tarımsal üretimde bir çok sorun var, bunlar elbetteki bizim sorunlarımızdan daha önemli. Bunun farkındayız..Bu yüzden bize özel bir yazı değilse bile, yazınızın bir bölümünde bizlerden ve bizim sorunlarımızdan bahsetmeniz.

Sayın Ali Bey ; bakınız bu ülkede bir gecede 200 bin işçi kadroya geçirildi..Yanlış anlaşılmasın kimseyi küçümsemiyorum. Herkesin iş garantisi olan bir yerde çalışması en doğal hakkıdır. Fakat ben sorabilir miyim? Bizlerin onlardan eksiğimiz nedir ki 4 yıldır köylerde unutulduk. Köylere resmen devlet eliyle sürüldük, hiçbir alt yapı yok,finansman yok. Daha ne kadar sabretmemiz gerekiyor. Siyasi bir malzeme idiysek, son seçimlerde misyonumuzu tamamlamadık mı?

Hakkımızı istiyoruz,hakkımız olanı istiyoruz..

İlçelere çekilmek istiyoruz, kadro istiyoruz, aile birlikteliği istiyoruz..

Sayın Ali Bey,  siz eminim bizim problemlerimizi çok iyi biliyorsunuz. Bizden önce uygulanan köy grubu tarım merkezi uygulaması bile alt yapı ve finansman olarak daha iyi bir uygulama imiş.

Köylerde bekar bayanların yaşadığı sorunları düşünebiliyor musunuz? Kendi güvenliğinden emin olmayan bir mühendisin, tarımsal yayım yapması beklenebilir mi?

Ayrıca istifa edenler de çoğaldı son yıl içinde. Çünkü artık herkesin sabrı tükenmeye başladı. Şartlarda hiçbir düzelme olmuyor. Dört yıl geçti . Koskoca dört yıl. Bakanlıktan bir yetkili televizyona çıkıyor. "Onlar sizin emrinizde, çalıştırın" diyor. Sayın Bakanımız bizi hala emekli sandığına bağlı çalışıyoruz zannediyor. Daha bir çok sorunumuz var.Fakat onlarla başınızı ağrıtmak istemiyorum..

Bizlerden bu ara yoğun mail alabilirsiniz. Lütfen kusura bakmayın.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı norm kadrosunun yarısıyla çalışmakta iken bizlere kadro vermekte bu kadar çekince niye!

Sonuç olarak istediğimiz çözüm, ilçelere çekilmemiz ve bize kadro verilmesidir..

Sayın Ali Bey bizlerin de sesi olursanız bizleri çok mutlu edersiniz."Okurumuzun mektubu böyle. Köye mühendis, veteriner, teknik eleman göndermek elbette önemli, fakat daha da önemlisi onları orada güvencesiz, umutsuz  bırakmamaktır. Umutsuz, güvencesiz ve geleceğinden emin olmayan personelin verimli ve yararlı çalışması mümkün değil.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar