Tarım Bakanlığı 73 milyonu ithal et, süt ile beslemeye soyundu
Tarım Bakanlığı hayvancılığın idam fermanına imza atıyor.
1)Bizim ülkemizde hayvancılık halkın belli kesimi için hayati önem taşır. Tek uğraşı konusudur. Hayvancılıktan başka işi yoktur. Hayvancılık yapamaz ise ırgat olur.Irgat olarak kırsal kesimde iş bulamaz ise, şehre göç eder.
2)Hayvancılık sadece et hayvancılığı değildir. Süt hayvancılığı da et hayvancılığına bağımlıdır. Et hayvancılığı ölür ise süt hayvancılığı da ölür. Ülke süt ve peynir ithal etmeye başlar.
3)Bizde son zamanlarda büyük besi çiftlikleri kurulmaya başladı. Ucuz ithalat besi çiftliklerininde kapanmasına, yok olmasına yol açar.
4)Bir ülkede hayvancılık bugün öldü mü,yarın tekrar başlayamaz. En az 25 yıl bekleme devresi gerekir. Kaldı ki bu arada hayvancılık yapanlar eski mesleklerine dönemeyeceğinden hayvancılık yapacak insan bulunamaz.
5)Eğer bu ülkede (a) Hayvancılık yapanlara alternatif iş ve gelir sağlayabiliyor isek,(b) Kendi hayvanlarımız yerine ithal edeceğimiz hayvanlara her yıl ödeyeceğimiz dövizi başka kaynaklardan sağlayabiliyor isek, hayvancılıktan vazgeçelim.
6)Neden sadece eti ucuz fiyatla yemek istiyoruz ? Buğday ekmekten vazgeçelim. Pancar, mısır, pamuk ekmekten vazgeçelim. Hatta domatesi, patatesi de dünyadan daha ucuz ithal ederiz.
Hayvancılık konusunda zincirleme yanlışlar devam ediyor.
Şimdi de gümrükler indirildi.
Sığırın yanına koyun da eklendi. Bundan sonra Türkiye'de koyun eti ve sütü de üretilemez. Üreten batar.
Bakanlar Kurulu kararı ile, yıl sonuna kadar sığır cinsi hayvanların taze, soğutulmuş ve dondurulmuş olarak karkas, yarım karkas ve çeyrek karkaslarının yüzde 30 gümrük vergisi ile ithalatına izin verilirken, bu tarih sonrasında kayıtlı vergi oranı olan yüzde 225 verginin uygulanacağı hükme bağlandı.
Ayrıca, Ağustos ayı içerisinde yayınlanan canlı hayvan ithalatına ilişkin kararnamede yer alan bazı noktalarda da değişiklik yapıldı.
Kasaplık canlı sığırlar için gümrük vergisi yüzde 40'tan yüzde 30'a düşürüldü ve ayrıca ithalat için izin verilen süre yıl sonu yerine 1 Nisan 2011 olarak değiştirildi.
Canlı besilik sığırların ve düvelerin ithalatında uygulanacak olan gümrük vergisi oranı da yüzde 40'dan yüzde 20'ye düşürüldü.
Bakanlar Kurulu Kararı ile ayrıca, küçükbaş hayvan ithalatı konusunda da hükümler getirildi.
-1 yaşında veya daha küçük canlı kuzuların ithalatında yıl sonuna kadar yüzde 135 olan gümrük vergisi, 1 Ocak 2011'e kadar yüzde 20 olarak uygulanacak.
-Karkas ve yarım karkasın gümrük vergisi oranları yüzde 225'ten yüzde 30'a, kasaplık olanların gümrük vergisi oranları da 1 Nisan 2011'e kadar yüzde 135'ten yüzde 30'a düşürüldü.
-Ağırlığı 80 kilogramı geçmeyen küçükbaş hayvanların ithalatında da yüzde 135 olan gümrük vergisi, 1 Nisan 2011 yılına kadar yüzde 20'ye indirildi.
Bakanlar Kurulu geçen ay kasaplık hayvan ithalatında yıl sonuna kadar gümrük vergisinin yüzde 135 yerine yüzde 40 olarak uygulanmasına karar vermişti.
Bu konudaki yanlış kararlar ve uygulamalar telafi edilemez sonuçlar ortaya çıkarır. Bir süre uygulansın, yanlış görülünce düzeltilir denilemez. Çünkü yanlış politikalar mevcut hayvanların kesime gönderilmesine, besicilerin yok olmasına yol açar.