Tarihi yarımadada bir iftar

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

 


Bir tarafta Ayasofya, diğer tarafta Sultanahmet Camii... İkisinin tam ortasında Four Seasons Otel'in en tepesinde, terastayız. Akşam ezanı okunuyor Suriçi camilerinde... Müezzinler biribirlerinin sesini bastırmadan bir senfoniye dönüştürüyorlar ezanları. Gün, yavaş yavaş İstanbul'u terk ediyor, kentin üzerine akşam iniyor... Gölgeler soluklaşırken çıkan hafif esinti sıcağı unutturuyor... Tam karşımızdaki Marmara Denizi'nin üzerinde oluşmaya başlayan beyaz köpükler ise tatil kasabalarındaki akşamüstlerini anımsatıyor. Unilever Türkiye'nin Gıdadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin'in iftar yemeğindeyiz. Masamızın ve iftariyeliklerle süslenmiş mönünün davetli olduğumuz her yemeğindeki gibi Seçkin'in ince zevklerinin yolgöstericiliğinde hazırlanmış olduğu hemen belli oluyor: Executive Chef Savaş Özdemir'in elinden çıkma salatalık ve yoğurt ile doldurulmuş hurma, keçi peyniri ve domates pestili sarması, kalamata zeytin ezmesi üzerinde lor ve beyaz peynir köpüğü, kaz ciğeri ile doldurulmuş marine kiraz taneleri, taze kayısı kalbinde taze badem püresi, kuşgömü pastırmaya sarılı taze kuşkonmaz, fırınlanmış pancar arasında keçi peyniri masadaki özel standlara heykelcikler gibi yerleştirilmişler...

Biz iftariyeliklerimizi yerken Mustafa Seçkin, Knorr ve sektör ile ilgili bilgiler veriyor. Bunların en önemlilerinden birisi - zararlı olduğuna inanmasalar da - Knorr'un çorbalarında MSG (Mono Sodyum Glutamat) kullanmaktan vazgeçmiş olması; ayrıca "Sürdürülebilir Yaşam Planı" vizyonuyla 2011 yılı sonu itibariyle çorbalarındaki tuz içeriklerini yüzde 20 oranında azaltmışlar.
Gıda sektörine gelince: Pazar araşırmaları yapan Ipsos'un 2011 Ramazan raporuna göre 2005 Ramazan'ına endeksli olarak hızlı tüketim ürünlerine yapılan harcama 2011 Ramazan'ında yüzde 18 oranında artış göstermiş durumda. Bu dönemde bu ürünler için harcamalar normal bir aya göre yaklaşık yüzde 20 oranında artış gösteriyor. 2010 Nielsen Ramazan Raporu verilerine göre tüketicilerin yüzde 83'ü iftarlarını çorba ile açtıklarını belirtiyorlar. Tüketicilere neden çorba içtikleri sorulduğunda yüzde 60'ı "mideme iyi geliyor", yüzde 48'i "hafif" cevabı veriyor.

Knorr'un 152 milyon TL'lik paket çorba pazarında yüzde 67'lik payı var (Kaynak: Nielsen Perakende Paneli, 2011).  Yine Ipsos verilerine göre 2011 yılında 10.2 milyon haneye Knorr çorba girmiş.
İftar sohbeti, pişirimiyle de sunumuyla da benim için gecenin doruk lezzeti olan portakal dilimleri ve enginar sübye eşliğinde sunulan zeytinyağında ağır ateşte pişirilmiş asma yaprağına sarılı İzmir usulü enginar doyması ile kesiliyor.

Sonra, sohbete devam... Mustafa Seçkin'in anlattıklarından Unilever'in gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına "Sürdürülebilir Yaşam Planı" ile tarımsal hammadde tedarikinden ürünlerin tüketici tarafından kullanımına kadar geniş bir spektrumda sorumluluk üstlendiğini, sürdürülebilir tedarik hedefi doğrultusunda Lipton ve Knorr markalarıyla önemli adımlar atıldığını öğreniyoruz. Sürdürülebilir tarım vizyonları doğrultusunda toprağın cömertçe sunduğu lezzetleri bugünkü tadıyla geleceğe taşımanın hedefleri olduğunu vurgulayan Seçkin, bu alanda yürüttükleri projeleri Knorr'un doğduğu yer olan Almanya'nın Heilbronn kentinde önümüzdeki ay başında düzenleyecekleri bir toplantıyla açıklayacaklarını söylüyor.

Ana yemek, keşkek, Kaz Dağları'ndan toplanmış sotelenmiş geyik boynuzu otu, kendi öz sosu ile sunulan dana kaburgası ve dana madalyon. Antep fıstıklı dondurma ile gelecek olan nektarinli bohça baklavadan önce konuklar arasında bulunan Sunay Akın, eski İstanbul Ramazanlarını konu alan bir stand-up gerçekleştiriyor...

Dersaadet'te bu kez yatsı ezanları okunuyor. Sultanahmet ve Ayasofya ışıl ışıl. Bu yedi tepeli kentte yaşamaktan, 5 kuşak İstanbullu olmaktan bir kez daha gurur duyuyorum Four Seasons'tan çıkıp tarihi sokaklarda yürürken...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar