Tahıl ambarı Konya’da doğan sanayi şehri

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Yurt Haberler servisimizin Üreten Kentler dizisinin bugün gazetemizde yer alan Konya çalışması, ülkemizin tahıl ambarı Konya’nın son yıllarda 23 milyon metrekareye ulaşan 5 OSB’si ve hızla artan fabrika sayıları ve ihracatı ile aynı zamanda Sanayi Kentine dönüştüğünü ortaya koyuyor.        

Yurt Habeler servisimizin “Üreten kentler” dizisinde yer alan Konya çalışması ülkemizin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’nın, bir yanıyla da sanayi şehrine dönüştüğünü ortaya koyuyor. 
Konya’nın sanayi kenti olmasını Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü’nün verdiği bilgilerde açıklıkla görüyoruz,

İlk sanayi tesislerinin 1980’lerde kurulduğu Konya’da.  son yıllarda 4 milyon metrekarelik ilk OSB  alanı  2-3-4 genişleme alanlarından sonra , gündeme aldığı 7 milyon metrekarelik 5. genişleme  alanıyla yaklaşık 8 kat artırmış olacak ve 5 OSB toplam 23 milyon metrekareye ulaşacak.
2005 yılında OSB’lerde toplam 203 işletme varken, 2013 yılında firma sayısı 2.3 kat artarak 460’a ulaşmış durumda. 4. genişleme bölgesinde 117 fabrika alanından yüzde 95’i dolarken, kalan 17 parselin kendilerine tahsisi için 54 başvuru olduğundan, noter huzurunda kura çekimi yapılacak. 5. Genişleme alanı kamulaştırılma çalışmalarının büyük bölümü tamamlanmış, üç etapta hızla tahsise açılma kararı alınmış durumda. 

Konya OSB’lerinde yer alan firmaların üretimlerinin rekabet gücünü gösteren bir özellikleri de ihracat artışı. 2005 yılında toplam ihracatları 419 milyon dolar iken,  2011 yılında 1 milyar doları  aşmış. 8 yılda 2013 yılında, ihracatları  1 milyar 386 milyon dolara ulaşmış. Bu sonuç Konya’nın, 8 yıllık dönemde ihracatlarını 3.3 kat artırdıkları gerçeğini ortaya koyuyor. KSO Başkanı Memiş Kütükçü, 2023 ihracat hedeflerinin  on katın üzerinde artarak 15 milyar dolara ulaştırılmasını hedeflediklerini açıklıyor.

Kütükçü, kentlerinin avantajlarından söz ederken, Konya’nın yerel yöneticileri, siyasetçileri. Odaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içersinde yatırmcılara kucak açtıklarını açıklıyor. Eğitimli insan gücü olan Konya’da 4 üniversite yer alırken, 5 yeni üniversitenin de kuruluş aşamasında olduğunu belirtiyor.
Son dönemde kentin lojistik olanağının arttığını belirten Kütükçü, Ankara’ya hızlı trenle ulaşımın 1.5 saatlik süreye indiğini, yakın gelecekte Konya-Karaman-Mersin hızlandırılmış tren hattıyla da Mersin limanına hızlı ulaşım sağlanacağını, bunun ihracatçı firmalara lojistikte büyük avantaj sağlayacağını belirtiyor. Yakın gençmişte çok dar olan havayolu ulaşımının da İstanbul’a günde 8 seferlik düzenli uçuşa ulaştığını, İzmir seferlerinin de başlamasının da bir başka lojistik avantaj olduğunu açıklıyor.
Yurt haberlerinin çalışmasında görüşlerine yer verdiği firma yöneticileri de gıda, döküm, makine ve enerji sektörlerinde firmalarının durumunu açıklarlarken, Konya’nın bir sanüayi kenti olarak avantajlarını dile getiriyorlar.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar