Tablet PC'de liderlik savaşı

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

Online alışveriş mağazalarından teknoloji marketlere kadar her yer tablet PC'ler ile dolup taşıyor. Küresel markaların haricinde Çin'den gelen tuhaf ürünler de kendilerine müşteri arıyor. Hemen hemen her yeni teknoloji piyasaya sunulduğunda raflar farklı markaların birbirleri ile yarıştırdıkları gerekli gereksiz ürünlerle dolar. Tablet PC pazarı da bundan nasibini aldı.

Yıllardır teknoloji donanım ürünleri pazarını yakından takip etme fırsatım oldu. Kişisel merakım elbette var. Ancak uzun bir süre de bu ürünleri incelemem ve görüşlerimi aktarmam karşılığında para kazandım. Ürün inceleme yazılarının gerçekten de ürünleri kullanılarak yapıldığı, yalnızca kutuların üzerinde yazan teknik özelliklerin aktarılmadığı güzel günlerdi.

Konuyu dağıtmadan toparlayalım, 1994 yılından bu yana profesyonel olarak içinde bulunduğum bu sektörde, her yıl pazarı ivmelendiren ve hemen hemen tüm markaların bir anda kendi modellerini çıkardıkları akımlar olmuştur. Örneğin 90'larda CD-Rom sürücüler, ses kartları, tarayıcılar, TV/Radyo kartları var hafızamda. 2000'lerde bunların yerini sırasıyla mp3 çalıcılar, ADSL modemler, USB bellekler, navigasyon ürünleri, netbook'lar ve muhtemelen hatırlayamadığım bir dizi başka ürün var. Her yıl belirli bir markanın popüler hale getirdiği bu ürünlerin hemen sonrasında, rakiplerin alternatifleri gelir.

Tablet PC pazarında da aynen bu yaşanıyor. Ancak tek farkla, bu kez rakip öyle kolay kolay taklit edilemiyor.

Navigasyon cihazı, TV kartı, MP3 çalar vs, bu klasmanlarda ana markaya rakip olarak çıkarılan alternatif ürünlerin en sonunda yaptıkları iş aynıydı. Kimisi daha kaliteli, kimisi daha şık, kimisi daha ucuz olmasıyla ön plana çıkıyordu. Ancak en nihayetinde ortaya çıkan sonuç ciddi anlamda benzerdi.

Tablet PC pazarında liderin kim olduğu belli. Her diğer markanın çıkarmış olduğu ürün "iPad Killer" olarak lanse ediliyorsa, Apple bu alanda galibiyetini ilan etmiştir. Ancak Apple, iOS işletim sistemini uluorta dağıtmadığı için kolay kolay taklit edilemiyor. İstediğiniz donanımı, özelliği, tarzı, zarafeti veya fiyatı koyun, benzer uygulamaları ve kullanışlı arabirimi sunamadığınız müddetçe diğerleri olarak anılmaya mahkûmsunuz.

Windows 7 masaüstü, notebook ve netbook işletim sistemi olarak oldukça başarılı. Ancak bir tablet içerisinde Windows 7 kullanmak çok rahat değil. Küçücük imleci parmağınız ile kontrol etmeye çalışmak, veya Tablet PC ile beraber klavye ve fare kullanmaya çalışmak pek rahat olmuyor. Microsoft'un en kısa zamanda Tablet PC'lere özel bir sürüm çıkarması gerekiyor.

Android tarafında ise durum daha farklı. Üzerinde Android logosu bulunan birçok ürün piyasayı hızla dolduruyor. Türkiye'deki kullanıcılar bu ürünleri satın aldığında Android markete erişemiyor, ürünlerin donanım kalitesinden memnun kalmıyor ve haliyle sorunu işletim sistemine bağlıyorlar. Bu da daha kaliteli ürünler çıkarmış olan yerli ve yabancı markaların işini zorlaştırıyor.

2011 yılının ortalarına geldiğimizde endüstri şu anda Android Honeycomb 3.0 ile beraber gelecek olan yeni ürünlere ve BlackBerry PlayBook'a odaklanmış durumda. Acer, Samsung, Motorola, Asus ve Dell'in çıkaracağı yeni ürünler de Android'in gücünü artırabilir. Bu ürünlerin gelmesi ile birlikte yıl sonunda Apple'ın pazar payında ciddi bir değişiklik olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019