Şuyyu vukuundan beterdir

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi [email protected]

 

Son 2 hafta içinde ama özellikle Cuma günü açıklanan istihdam verilerinin ardından tüm piyasalarda sert hareketler gördük. Gelişmekte olan piyasalarda (bu arada ilk kez gelişmiş bir ülke, Yunanistan, MSCI tarafından gelişmekte olan piyasa statüsüne çekildi) satışların çok daha sert olduğuna şahit olduk.

Önceki yazılarımda Japon ve ABD bonolarında yaşanan hareketlerin, sadece seviye bazında değil volatilite bazında da, piyasalar açısından çok önemli olduğuna değinmiştim. BOJ'un JGB volatilitesine yönelik  bir adım atmaması USDYen ve Nikkei üzerinde negatif etkisini hemen gösterdi. Ancak elbette FED'in ne yapacağı herkes açısından çok daha önemli. Ekonominin geneline baktığımda FED'den Haziran ayında bir adım bekleyenlerin fazla iyimser olduğunu düşünüyorum.

ABD ekonomisi şu anda 2011 ve 2012 döneminde yarattığı istihdama yakın bir miktarda iş yaratabiliyor. Enflasyonda net bir deflasyon baskısı olmasa da trend aşağıya doğru ve M1,M2, paranın dönüş hızı, çarpan gibi göstergeler FED'i rahatsız edebilecek seviyelerden çok uzakta. ISM imalat endeksi 50 seviyesinin hemen altında seyrediyor. Şu ana kadar gelen verilerle bir tahminde bulunmak gerekirse 2. çeyrek büyümesi de yüzde iki seviyesinin altında kalabilir. Son olarak Bernanke'nin sene sonunda koltuğunu bırakacağını biliyoruz. Bu koşullar altında FED'in QE'yi azaltmak için acele edeceğini sanmıyorum. Zira aslında QE'yi azaltmak demek sadece QE'nin azaltılması olarak algılanmayacaktır. Piyasa büyük dönüşümün yani normale dönüşün ufak bir adımla başlayacağını biliyor.

Bu nedenle FED sadece 1 dolarlık bir indirime bile gitse yatırımcılar kendisini yeni gerçeklere göre davranmaya mecbur hissedecektir. Bu mecburiyet de son günlerde görüğümüz gibi ABD tahvillerine paralel gelişmekte olan ülke bono ve kurlarından çıkış gerektiriyor.  ABD tahvillerinin 2012 yılında 30 yıllık boğa piyasasını tamamladığını ve artık yıllar boyu sürecek bir yükselişe başladığını uzun süredir iddia ediyorum.Bu ilk aşamada hisse negatif görünse de en karlı çıkacak varlıkların (ancak hemen değil ikinci aşamada) hisse ve altın olacağını düşünüyorum. Şimdilik FED toplantısına kadar ABD 10 yıllık tahvil getirisinin 2.06-2.2.30% aralığında salınmasını bekleyebiliriz. 2.40% seviyesinin aşılması ise büyük hareketlere neden olacaktır. Özetle yön yukarı ancak FED'in harekete geçeceği korkusu biraz abartılı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019