Suudiler, Türk ürünleri için boykot çağrısı yaptı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Son bir haftadır dünyanın gözü-kulağı Körfez Bölgesi'nde. Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin başlattığı Katar'a karşı politikalar, bölge ilişkileri kadar çevre ülkeleri de neredeyse savaşın eşiğine getirdi. 

Katar'ı hem siyasi hem de coğrafi anlamda sıkıştırma politikasına Türkiye'nin yanıtı sert oldu. Gıda ve su stoku eriyen Katar'a Türkiye el uzattı, askeri anlaşmasını da hemen yürürlüğe aldı. Önceki gün jet hızıyla alınan askeri kararda diplomatik tecride uğrayan Katar'la 2016'da imzalanan ancak onay için Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda bekleyen beş askeri anlaşma, devreye girdi.

Anlaşma, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Katar'ın başkenti Doha'da kurduğu askeri üssün kapsamı, amacını ve bulunduracağı personel ve askeri ekipmanların ayrıntılarını içeriyor. Üs, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türkiye toprakları dışındaki en büyük çok amaçlı askeri tesislerinden biri olacak. Doha üssünde hava ve deniz unsurları ile eğitmenler ve özel harekat birlikleri bulunacak. 'Çok amaçlı' üssün ağırlıklı olarak eğitim ve ortak tatbikat için kullanılması öngörülüyor.

Türk-Katar tümen taktik karargahına 500 ila 600 Türk askerinin gönderilmesi bekleniyor. Meclis'te kabul edilen bir diğer anlaşma da Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Katar devleti arasında jandarma eğitim ve öğretimi konusunda yapılan protokolü içeriyor. Bu protokolle Jandarma Genel Komutanlığı, Katar'da ve Türkiye'deki askeri tesislerde Katar Jandarma Teşkilatı personelini eğitecek.

İşte bu anlaşmanın TBMM tarafından onaylanmasının ardından Katar'a karşı koalisyon oluşturan ülkelerde boykot çağrısı başladı. Hem de Türk ürünlerine... Sosyal medyada hızla yayılan bu boykot çağrısında Türk mallarının kullanılmaması, alternatif olarak Mısır ürünlerinin alınması öne çıkıyor.

Alkolün yasak olduğu ülkede rakı, şarap ve bira boykotu

Boykot çağrısında Ülker, Tamek, Pınar, Ülker, Reis Gıda, Çaykur, Tadım, Dimes gibi gıda firmalarının yanı sıra içecek markaları da dikkat çekiyor. Özellikle alkolün yasak olduğu Suudi Arabistan başlatılan, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yayılan bu ambargo çağrısında Doluca, Kavaklıdere gibi sektörünün öncü şarap markaları dikkat çekiyor.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde yayılan Türk ürünlerine ambargo çağrısında Tekirdağ Rakısı, Yeni Rakı, Efes Pilsen'in de olduğunu söylemekte fayda var. Ayrıca Türk ürünlerine boykot çağrısında yer alan firmalar arasında 1838'de Carl Heinrich Theodor Knorr tarafından kurulan Hollanda-İngiltere sermayeli Unilever'in markası Knorr'un da görünmesi akıllarda soru işaretleri doğuruyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar