Sütaş, Pakistan’ın Koç’uyla süt fabrikası kuruyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Anadolu Holding’den Hayat Kimya’ya Zorlu Grubu’ndan Koç Holding’e son dönemde Türk devlerinin yatırımda gözde ülkesi Pakistan oldu. 207 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık 6’ncı ülkesi konumundaki Pakistan’da nüfusun yüzde 50’si 20 yaşın altında ve doğum oranı dünyanın en yüksek ülkelerinden biri. Hal böyle olunca ülkeye rotasını çeviren Türk şirketler arasına süt ürünleri üreticileri de katıldı. Sütaş bu konuda ilk anlaşmasını yapan Türk şirketi oldu.

Türkiye dışında Makedonya ve Romanya’da üretim tesisi bulunan Sütaş, Pakistan’da tesis kurmak için önemli bir anlaşma imzaladı. TÜSİAD’ın eski Başkanı Muharrem Yılmaz’ın şirketi Sütaş, Pakistan’ın en büyük holdingi Nishat Group ile ortak süt ve süt ürünleri tesisi kuracak, dağıtımını ve pazarlamasını yapacak. Yeni şirket Pakistan’ın Lahor kentinde kurulacak. Tesisin de aynı kentte olacağı ifade ediliyor. Yeni şirketin yüzde 50’si Sütaş’a, geri kalan hissesi ise Nishat Group’a bağlı NAFL şirketinin olacak. Anlaşma Lahor’da bulunan Pakistanlı şirkete ait Nishat Hotel’de imzalandı.

Anlaşmada Muharrem Yılmaz’ın yanı sıra Nishat Group’un patronu Mian Mohammad Mansha’nın da imzası var.

3.8 milyar dolar servetle Pakistan’ın en zengini

Biraz Pakistanlı sanayi devi hakkında bilgi vermek gerekiyor. 1951’de kurulan Nishat Group ülkenin en büyük holdingi. Aktifleri 10 milyar doları aşan Nishat’ın banka, çimento ve otomotiv firmaları başta olmak üzere bir çok firması Pakistan Borsası’nda işlem görüyor. Hemen hemen her sektörde üretim yapan Nishat, ülkenin en büyük çimento üreticisi ve neredeyse bütün fabrikaları özelleştirme süreciyle bünyesine katmış. Ülkenin en büyük 4 finans kurumundan biri olan MCB Bank yine Nishat Group bünyesinde. Hyundai ile birlikte çalışan dev şirketin Pakistan’da elektrikli araç fabrikası var. Pakistan’ın en büyük özel havacılık, kağıt, tekstil, sigorta, otel ve tarım şirketleri yine grup bünyesinde. Çin ile işbirliği de yapan Nishat’ın patronu Mian Mohammad Mansha... Holdingin yapısı nedeniyle de kendisine Pakistan’ın Koç’u demek mümkün. Zira Pakistan’da 3.8 milyar dolarlık servetiyle en zengin işadamı Mian Mohammad Mansha.

İngilizlerin tarihi otelini almıştı

Ayrıca en fazla vergi veren iş insanı unvanı da Mansha’ya ait. Forbes’un küresel zenginler listesine ilk giren iş insanı olan Mansha, 2010’da da İngiltere’nin en köklü otellerinden birini satın alarak dikkatleri çekmişti. Mansha, 2010’da Londra’daki St. James’s Hotel’i 60 milyon sterline satın almıştı. 1892’de kurulan otel için “İngiliz aristokrasisinin centilmenlik odası” deniliyor.

***

90 ülke Boğaziçi’nde buluşuyor

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı himayesinde çok önemli bir zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 2010 yılında 25 ülkenin katılımı ile başlayan Boğaziçi Zirvesi'nin bu yıl yapılacak 9'uncusuna 90'a yakın ülke katılım gösterecek. Boğaziçi Zirvesi, Batı’dan Doğu’ya, ABD’den Avrupa ülkelerine kadar birçok yerden devlet başkanlarını, başbakanları, bakanları, siyaset dünyasının önde gelen isimlerini, iş insanlarını ve gazetecileri bir araya getirecek.

Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenecek olan zirve öncesinde körfez bölgesinden 23 büyükelçi ve misyon şefleri, 6. Geleneksel Büyükelçiler Toplantısı için Ankara’da buluştu.

UİP Kurucusu Cengiz Özgencil, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, "Boğaziçi Zirvesi her sene olduğu gibi bu sene de üstüne katarak büyümesini sürdürüyor. Zirvemizin bu gelişiminde büyükelçilerin ve ülkelerinin katkıları oldukça büyük. Ülkemiz ile diğer ülkeler arasındaki iş, ticaret hacmi ve kültürel iş birliğini geliştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Gençlerler finans ve enerji konuşulacak

UİP Onur Kurulu Eş Başkanı Erşat Hürmüzlü ise Zirve'nin bu sene bir takım yeniliklere evsahipliği yapacağını söyledi. Hürmüzlü, "Gençlerle olan çalışmalar, finans, kültür, sanat ve sürdürebilir enerji konuları konuşulacak. Uzman kişilerin bu konular hakkındaki görüşleri dinlenecek. 9. Boğaziçi Zirvesi bu yıl da umarım geçtiğimiz yıllarda ki başarısını yakalayacaktır” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl yapılan Zirve'de konuşulan konuların ve konukların önemine dikkat çeken Arap Devletleri Ligi Temsilcisi Faleh Majed Almutairi, bu sene de yerlerini alacaklarını söyledi.

Geçtiğimiz yıldan daha da önemli hale gelen bu zirvede yer almaktan duyduğu memnunyeti dile getiren Almutairi, "Boğaziçi Zirvesi, Türk ve Arap dünyasındaki köprüyü kurmak adına önemli bir bağ. Bu bağ her sene daha da güçlenmeye devam ediyor” dedi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Suudi devine Türk CEO 08 Temmuz 2024