Suriye’ye müdahale edin seması

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

Anadolu Ajansı’nın yayınladığı habere ve de fotoğrafa göre, Anadolu Gençlik Eğitim Merkezi’nden (AGEM) bir grup, Ankara’da Vatikan, ABD ve Rusya büyükelçilikleri önüne beyaz çelenk bırakmış ve sema yapmış.

Müslüman bir ülkede, Müslümanlar arası bir çatışma sürerken, Müslüman olmayan ülkelerin çatışmada taraf olmasını ve de yenilmesi istenilen Müslümanları yok etmek için silahlı müdahalede bulunmalarını sağlamak amacıyla sokaklarda, büyükelçiliklerin önünde sema gösterileri yapılması ne kadar doğrudur?

Sema nedir? Önce onu hatırlayalım: Sema ve mukabele, tasavvuftaki “devran“ anlayışına uygun biçimde Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin (Ölümü.1273) zaman zaman yaptığı nakledilen, kendi etrafında dönme (semâ) şeklindeki hareketinden alınan ilhamla, kendisinden sonra geliştirilerek düzenlenmiş bir zikir toplantısıdır.

Semâ bir "aşk meclisi" olarak ifade edilir.

 Mevlevî âyini kıyamet gününü, semâ insanın mîrâca yükselişini ve manevi yolculuğunu temsil eder. Kollarını açarak semâ eden semâzenin sağ eli dua edercesine göğe dönük, devamlı olarak baktığı sol eli yere dönüktür. Böylece hak’tan aldığı manevi lezzet ve güzellikleri, hak gözüyle baktığı halka ulaştırmaktadır.

Semazenin başındaki sikke mezar taşı, tennûre kefeni, sırtındaki hırkası da kabridir. Semâ yapılan semâhane kâinâtı, semahanenin sağ tarafı görünen maddi alemi, sol tarafı ise görünmeyen manevi alemi temsil eder. Ney insan-ı kâmili, neyin üflenmesi ise ölümden sonra dirilmeyi anlatır.

Bu kadar anlamlı, bu toprakların özelliğini taşıyan bir ayini, sokağa dökmek yanlıştır. Bu ayini Müslüman olmayanları Müslümanları öldürmeye davet için kullanmak yanlıştır.

Ne var ki bu önemli ayin parasal bekleyişlerle daha önce de yozlaştırıldı. Dans grupları, eğlence yerlerinde, değişik gösterilerden sonra sema gösterileri de yapar oldu.

Bu girişden sonra Anadolu Ajansı’nın haberini aktarayım. Habere göre,Vatikan’ın Ankara Büyükelçiliği önüne beyaz çelenk bırakan bir grup, daha sonra Rusya Büyükelçiliği önüne geldi. Burada grup adına açıklama yapan kişi, Amerika ve Rusya’nın el ele vererek Suriye’ye askeri müdahale yapması gerektiğini söyledi.

Açıklamanın ardından 2 çocuk semazen, büyükelçilik önüne barışı simgeleyen beyaz çelenk bıraktı. Basın açıklamalarını bir zarfa koyarak büyükelçilik yetkililerine ileten çocuklar, sema yaptı.

Anadolu Ajansı habere ek olarak bir de fotoğraf yayınladı. Fotoğrafda  elçilikler önünde sema gösterisi yapan iki çocuk görülüyor.

 

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018