Suriyeliler ülkelerine döner mi?
Nisan 2011'de Suriye’de başlayan iç savaşın üzerinden tam 6 yıl geçti. Bu iç savaşın hem dünyayı hem de ülkemizi bu kadar etkileyeceğini hiç kimse hesaplayamamıştı. Ülkemizde 3.5 milyonun üzerinde Suriyeli mülteci yaşıyor. Suriyelilerin bir kısmı kamplarda yaşasa da artık bu yoğun göçün etkilerini hayatımızın her alanında çok yoğun hissediyoruz. Özellikle de Güneydoğu Bölgesi olarak artık hayatımızın bir gerçeği oldu Suriyeliler.
Gaziantep’te 450 bine yakın Suriyeli var. Şanlıurfa’da 600 bini geçen Suriyeli var. Kilis, nüfusundan fazla Suriyeliyi ağırlıyor. Kim kime ev sahipliği yapıyor belli değil. Kilis’in 94 bin nüfusu var, 135 bin Suriyeli mülteci var. Sorumluluk alanımızda olduğu için bu üç kentin valilikleri, belediye başkanları, STK’ları önemli işlere imza atarak yaşanabilecek tüm olumsuzları bertaraf etmeye çalıştı ve çalışmaya devam ediyor. En önemlisi de bölge halkı sağduyu ile yaklaştı, misafirimizdir denildi, yaşanılanların zor olduğu bilinerek kucak açıldı.
Suriyeli komşumuz, esnafımız, işadamımız var. Gaziantep Ticaret Odası'na kayıtlı bine yakın Suriyeli esnaf ve işadamı var. Okul çağında kentlerimizde yüz binlerce Suriyeli çocuk artık bizim çocuklarımızla birlikte eğitim görüyor. Artık kız almalar kız vermeler başladı.
Bu iç savaş iç savaş olmaktan çıkıp özellikle ülkemizi de çok olumsuz etkiledi. Geçen yıl Kilis’e üst üste roketler füzeler düşmeye başladı, 25 kişi can verdi. Gaziantep’e roket ve füze düşmeye başlayınca ülkemizin güvenliği tehdit ediliyor denilerek geçen yılın ağustos ayının son haftasında Fırat Kalkanı Operasyonu başlatıldı. Çok da yerinde bir karar oldu. O günden bu yana bölge halkı olarak daha rahatız. Zaten geçen ayın sonunda Fırat Kalkanı operasyonu son buldu. Sınır bölgeler temizlendi. Ülkemizi tehdit edecek unsurlar ortadan kaldırıldı. Hatta temizlenen bölgelere kamplarda yaşayan onlarca Suriyeli ailenin geri döndüğünü biliyoruz. Tam rakamı yetkili makamlar henüz açıklamadı.
Asıl güzel olanı ziyaret ettiğimiz Gaziantepli firma yetkililerden Suriye’nin temizlenen bölgelerinden iş talepleri gelmeye başladığını duymamız oldu. Bir inşaat firmamız devlete ait binaların tadilat işlerini yapmaya başladıklarını, enerji sektörüne yönelik üretim yapan bir firmamız çok yoğun iş geldiğini gidip yerinde talebi görmek istediğini, bir gıda firmamız da önemli oranda ürün gönderdiğini ve taleplerin artarak devam ettiğini bildirdi.
Suriyelilerin ülkelerine dönüp dönmeyeceği konusunu hep tartışıyoruz. Tartışmanın asıl tarafı olan Gaziantep’te gıda üretimi yapan Tuba Gıda’nın Suriyeli sahiplerine savaş bitse ülkenize döner misiniz diye sordum. İngilizceleri çok iyi.Türkçe'ye de gayet hakim bir dille 'savaş bitse de dönmeyeceklerini burada yaşamaya devam edeceklerini' söylediler. 'Neden' dediğimde 'artık işyerlerinin burada olduğunu, çocuklarının burada okuduğunu, çocuklarının ana dillerinin Arapça değil, Türkçe olduğunu' ilettiler. Türkiye’de kampta yaşayan ve burada iş olarak tutunamayan Suriyelilerin savaş bittiğinde kesinlikle döneceğini söylediler. İş yaparken en çok hangi konuda zorlandıklarını sorduğumda vadeli satış cevabını aldım. Suriye'deyken peşin çalıştıklarını buradaki 4-6 aylık vadelere anlam veremeyip çarkı çevirmekte zorlandıklarını söylediler.
Suriyeliler konusunu yaz yaz bitmez. Bu konuda duyduklarımızı, öğrendiklerimizi siz okurlarımıza aktarmaya devam edeceğiz.