Suriyeli mültecilere çalışma hayatına katılma imkanı verilirken...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Çalışma Bakanlığı'nın Suriyeli mültecilerin çalışma hayatına katılmasına imkan verecek olan Geçici Koruma Yönetmeliği son halini aldı. Buna göre, Suriyeli mülteciler, Türkiye’de kayıt dışında değil, kayıtlı çalışma hakkına sahip olacak. Yeni düzenleme ile İçişleri Bakanlığı'nın verdiği geçici çalışma statüsü, süresiz çalışma izni olanağı sağlarsa, bu durumdaki Suriyeliler ülkemizde vatandaşlık hakkı da elde edebilecek.

Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, İşveren Dergisi'ndeki değerlendirmesinde,“Suriyelilerin, sorun değil, iyi idare edilmesi gereken bir süreç” olduğunu belirtiyor. Ve emek piyasasına katılımlarının üç aşamada gerçekleşeceğinin altını çiziyor.

●Suriye uyrukluların çalışabileceği iller ve iş kolları Bakanlar Kurulu'na önerilecek.

●TC Kimlik Paylaşım Sistemi'ne girmiş olan Suriyelilerin çalışma izni başvurusu e-Devlet üzerinden gerçekleşecek. Mevsimlik tarım işçileri çalışma izni muafiyetine sahip olacak.

●Her işyerinde çalıştırılabilecekler Geçici Koruma Yönetmeliği'nde belirlenecek.

Yabancıların Çalışma İzinlerini düzenleyen 2003 yılında çıkarılan kanun, yabancıları, yabancı devlet vatandaşları, vatansızlar, mülteciler, göçmenler ve özel statülü yabancılar olarak sınıflandırıyor. Suriyeliler kanımca “mülteciler” sınıflandırması içerisinde değerlendirileceklerdir.

AFAD’ın 2013 raporuna göre, Suriyeli mültecilerin dörtte üçü çalışmak için iş arıyor. Bu, sayıları 1 milyon 600 bine ulaşan Suriyelilerin iş arayanlarının 1 milyon 200 bine ulaşması gibi abartılı bir rakama bizi ulaştırıyor.

TİSK Akademi Dergisi'nin 2014 yılı 2. sayısındaki “Türkiye’de yabancıların çalışma şartları” başlıklı makalesinde Y. Doç. Dr. Nazlı Töre bu konuda bir ön uyarıda bulunuyor. Töre, “Yabancıların Türkiye’deki çalışma şartları önündeki engeller kaldırılırken, bunların vatandaşların işlerini ellerinden alacağı kimi kaygıları giderici bazı düzenlemelerin yapılması  yerinde olacaktır” değerlendirmesiyle dikkat çekiyor.

Bu durum önemli işsizlik yaşanan ülkemizde önemsenmesi gereken ve doğru düzenlemeleri içeren bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bugün ülkemizde 15 yaş üzerinde 57 milyon nüfusa sahibiz. Buna bağlı olarak, 29 milyon 276 bin işgücü ve 26 milyon 610 bin kişilik istihdam ve 2 milyon 867 bin işsiz olduğu, 27 milyon 745 bin kişinin işgücüne dahil olmadığı belirleniyor. Bugün işsizliğimiz yüzde 9.8 oranında.

Eğer AFAD raporunda yer aldığı gibi her 4 Suriyeli’den üçü emek piyasasına girmek isterse önemli projeler üretilerek imkan yaratılmaması halinde işsizlik oranı yüzde 3-4 kadar yukarıya çıkacaktır. 
Suriyelilere “insani nedenlerle” çalışma izni verilirken, doğabilecek sorunların önceden hesaplanıp, önlemler alınması için öncelikli projeler üretilmelidir. Bu konuda problemler kapıyı çalmadan harekete geçmeliyiz.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar