Suriyeli çocuklar da hayal kurabilsin

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

"'Hayal kurun' dedik, hava dediler, güneş dediler. 'Hayvan resmi yapın', dedik, yapamadılar."

Onlar hayal kurmayı, resim yapmayı bilmeyen çocuklar. Savaştan kaçan, evlerini, ailelerini kaybeden çocuklar. 

Resmi kayıtlara göre 1.4 milyon Suriyeli Türkiye'de yaşıyor. Bu nüfusun 800 binini çocuklar oluşturuyor. Bu çocuklar, yaşadıkları travmayla başa çıkamayan, küçük ve yaralı çocuklar. Kendilerini ifade etmekte zorlanıyorlar, şiddete yöneliyorlar. 

Project Lift'in amacı, elverişsiz sosyoekonomik şartlar, aile içi şiddet, savaş, göç, doğal afet gibi travmatik olaylara maruz kalmış tüm çocukların kendilerini ifade edebilmeleri için güvenli ortamlar yaratmak.

Projenin kurucusu 16 yaşındaki Emir Özsüer. Emir, içinde bulunduğu otomobilin önüne çıkıp camlara vurmaya başlayan Suriyeli bir gençle göz göze gelmesinin ardından, bu projeyi hayata geçirmeye karar vermiş. 

"Tut Elimi" mottosuyla hayata geçirilen ilk çalışmalar 8-12 tarihleri arasında Sultanbeyli'de yaşayan 6-13 yaş arası 52 çocuğa ulaşmış. Proje ekibine İstanbul Şehir Üniversitesi öğrencilerinden oluşan 40 gönüllü ve Sultanbeyli Belediyesi de destek vermiş.  
Proje kapsamında çocuklara “Yaratıcı Sanat Terapisi” yöntemi uygulanıyor. Psikolojik İyileştirme Becerileri (SPR)'nin uygulandığı bir haftalık program, çocukların yaşadığı travmatik süreçle baş edebilmelerini sağlamayı ve iyileşmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. 

ABD'de Sandy Kasırgası sonrası uygulanan SPR programının amacı, yaratıcı müdahalelerde bulunarak, travma yaşamış kişilere, yaşadıkları stresi azaltma ve ortaya çıkan olumsuzluklarla baş edebilme becerisi kazandırmak. SPR, ABD Ulusal Çocuk Travma ve Stres Ağı ve ABD TSSB Ulusal Merkezi tarafından geliştirilmiş ve ABD'de ve uluslararası arenada pek çok afet sonrası programda kullanılıyor.

Mücadele gücü veriyoruz

Project Lift'in Suriyeli çocuklarla gerçekleştirdiği atölye çalışmaları Sanat Psikoterapisti Leyla Akca tarafından yönetiliyor. Akca, Sandy Kasırgası sırasında bu program kapsamında çalışmalar gerçekleştirmiş.  

"Biz çocukları tedavi etmiyoruz. Sadece içlerindeki hisleri dışarı çıkarmaları için güvenli bir ortam sağlamaya çalışıyoruz. Onlara mücadele etme gücü veriyoruz. SPR, insani bir yaklaşım. Dolayısıyla kültürlerarası uygulanabiliyor" diyor Akca. 

Projenin sponsoru Maya Holding, fakat hizmet ve ürün desteği sağlayan birçok kuruluş var. Project Lift, Sanat Psikoterapileri Derneği ile bir işbirliği gerçekleştirmiş. Bu sayede daha çok destekçiye ulaşabilmeyi hedefliyor.  

Gençlerde farkındalık uyandırmak

Project Lift aynı zamanda, Türkiye gençliğinin farkındalığını artırarak onları harekete geçmeye ve sosyal sorumluluk projelerinde aktif rol almaya teşvik etmeyi de misyon ediniyor.  
Proje, başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde gerçekleştirilecek eğitimlerle devam edecek. İlk beş seans Sultanbeyli'de olacak. Sultanbeyli Suriyeli çocukların durumunu iyileştirmek için çaba sarfeden bir belediye. Hatta okul yaptırma projeleri gündemde. 

Emir'i ve tüm Project Lift ekibini tebrik etmek lazım. Dünyada iyi şeylerin gönüllüler tarafından yapıldığını biliyoruz. Ama Emir'in dikkat çektiği önemli bir konu, kendi yaşıtlarının bu konuya kendisi kadar duyarlı olmadığı. 
Oysa ister Türk, ister Suriyeli olsun, hayal kurmak her çocuğun hakkı...
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar