Suriye'li göçmenler
Suriye’li göçmenler Anadolu’da her şehre yayılmaya başladı. İstanbul sokaklarında çok sayıda dilenen Suriyeli göçmen var. İzmir’de Kordon’da çimlerin üzerinde yaşayan göçmenlerin fotoğrafları yayınlandı.
Suriye’li göçmenlerin yarattığı sorunun tabii ki insani boyutu var ama bunun yanında ekonomik ve sosyal boyutu da var.
Sayılarının 500 bini geçtiği söylenen göçmenler bu topluma nasıl entegre olacak ? Nasıl yaşayacak ?.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik,. iyimser. “Nitelikli göçmenlere iş bulmaktan” söz ediyor.
Kendi vatandaşımıza iş bulmakta zorlanırken Suriye’lilere nasıl iş imkanı yaratacağız ?
Tolga Şardan’ın haberinden öğreniyoruz ki, Şanlıurfa Valiliği, Suriye’den yaşanan göçler ve sonuçları ile ilgili bir rapor hazırlatmış.
Raporda yer alan tesbitlerin bazıları şunlar:
*Giren-çıkan kişilerin kimlik kontrolü ve kaydı, resim çekimi, üst ve eşya araması sağlıklı yapılamamaktadır.
* Akçakale ve Harran’daki mülteci kamplarının dolu olması nedeniyle sınır kapısından Türkiye’ye giriş yapan Suriyelilerin, söz konusu barınma yerlerine kabul edilmedikleri ve kontrolsüz bir şekilde akrabaları aracılığıyla ülkemize dağıldıkları belirlenmiştir.
* Suriye’de yaşanan çatışmalar sonucunda yaralanan rejim muhalifi kişiler zaman zaman ilimiz ve merkez ve ilçelerinde çeşitli hastanelerde tedavi edilmektedir. Bu kişilere muhalif olmaları gerekçesiyle BDP’ye yakın kişilerce çeşitli tepkiler gösterilebileceği, bunun neticesinde de ilimiz merkez ve ilçelerinde yaşayan Arap ve Kürt vatandaşlarımız arasında gerginlik olabileceği değerlendirilmektedir.
* Suriye istihbarat servisi El Muhaberat ajanlarının da hem istihbarat toplamak hem de ülkemizde iç karışıklık çıkarmak amacı ile sınır kapısındaki kontrolsüz geçişlerden faydalanma imkânları bulunmaktadır.
* İl genelinde Suriye nüfusunun artmasına paralel olarak asayiş olaylarında da artış meydana gelmektedir. Gerek hırsızlık, gerekse ahlaki sorunlardan dolayı toplumsal bir tepki oluşmaktadır. Suça karışan Suriye’liler ve Suriye plakalı araçların plaka tespit sistemlerinde tespitinin oldukça zor olması nedeniyle olayların aydınlatılması ve faillerin yakalanmasında güvenlik kuvvetlerimize zorluk oluşturmaktadır.
* Suriye’li kişilerin pasaportsuz olarak ülkeye girmesinden dolayı sorgulama yapılacak bir veri tabanının bulunmaması, güvenlik birimlerinin Suriye’lilere ne işlem yapılacağını bilmemesi gibi durumlar kuvvetli bir suç şüphesi yoksa bu kişilerin görmezden gelinmeleri sonucunu doğurmaktadır. Bu durum, terör örgütlerinin Suriye’liler ve Suriye plakalı araçları terör eylemlerinde kullanmaları halinde hem eylemlerinin engellenmesi hem de aydınlatılması için yapılan çalışmalarda zafiyet oluşturacaktır
* Sınır bölgesinden kontrolsüz geçişler olması nedeniyle sınır kaçakçılığı faaliyeti artmaktadır. Sınır bölgemizden yasadışı biçimde yüzlerce küçükbaş hayvan, ateşli silah, sigara, esrar, çay ve şeker başta olmak üzere çeşitli gümrük kaçağı malzemeler geçirilebilmektedir. Güvenlik güçlerimizin zaman zaman bu geçişlere engel olmak istemeleri halinde ise yüzlerce Suriye’li tarafından karşı çıkılmakta, bazen silah ile güvenlik güçlerimize ateş de açılabilmektedir. Sonuç olarak, Suriye’deki karışıklığın hâlâ devam etmesinden dolayı belirtilen olumsuzlukların ilimiz genelinde artarak devam edeceği değerlendirilmektedir.
Bütün bunlar Şanlıurfa Valiliğinin belirlemeleri. Tolga Şardan’ raporun en önemli kısmına dikkat çekiyor : Göç eden Suriyeliler önce sınıra yakın illerdeki kamplara yerleştiriliyor.Ancak sonra ülkenin hangi bölgesine gittikleri tesbit edilemiyor.”
Suriye’de çatışmaların sürmesi, Türkiye’nin Esat’ın görevden uzaklaştirilmasına yönelik çatışmaları destekler politika izlemesi önemli ama, bütün bunların neticesinde Türkiye’ye gelen 500 bini aşkın Suriye’liyi ne yapacağız ? Bunlar geri gitmeyecek. Burada kalacak. Şimdiden düşünmeye başlayalım.