Sürekli dinamizmin kenti Gaziantep

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Yurt haberler servisimizin "Üreten kentler anlatıyor" çalışmalarının bu seferki durağı Gaziantep olmuş. Bu nedenle ben de son 20 yıldır yakından izlediğim Gaziantep'i , 'Sürekli dinamiizmin kenti" nitelemesiyle tanımladım. Bunda kentteki yüksek girişimcilik ruhu çok etkili oluyor. Kentte kamu yatırımı bulunmaması ve toprak verimliliğinin yetersizliği de Gaziantep'te girişimci ruhu geliştiren unsurlar olarak ortaya çıkıyor.

Gazeteniz DÜNYA'nın "Üreten kentler anlatıyor" dizisinin 11. Kenti olarak Gaziantep ele alınmış ve kentin tüccar ve sanayicilerinin anlatımıyla kentin ülke sanayi ve ticareti içindeki yeri, çevre ülkeler ile olan ilişkileri, hangi sektörlerde öne çıktıkları ve dünyanın birçok ülkesi  ile ticari ilişki içinde olmalarının, sürekli yenilik arayan özelliklerinin nedenleri onların anlatımıyla dile getirilmiş.

Gaziantep benim son 20 yıldır gidip geldiğim, kentin sanayi odasıyla ortak projelerde yer aldığım, ticaret odasıyla Irak-İran ticaretini irdelediğim, hemen her 2-3 yılda bir yeni bir OSB inşasına tanık olduğum, mümkün olduğunca "Göz en iyi tanıktır" düşüncesiyle dostlarımı götürdüğüm bir ilimiz. Hemen her yıl hemen hemen  4-5 kez Gaziantep'e gider gelirim. Gaziantep'i anlatacak en iyi tanım, "Sürekli dinamizm"dir.

Kentin değişmezleri "Baklavası", "fıstığı", "kebabı","zahteri" her Gaziantep gezisinde aradığımız bizi şaşırtmayan özellikleridir. Ama bunun yanında her gittiğimizde bizi şaşırtan önemli gelişmelere tanık oluruz. 1990'larda kentte doğru dürüst kalacak otel bulunmazken, önce beş yıldızlı Tuğcan oteli yapıldı. Son yıllarda her gidişimizde onu Grand, Dedeman, Now ve Anatolia gibi yeni beş yıldızlı oteller izledi. Bu gelişmeye çevre ülkeleriyle dış ticarette yüzde 30'lara varan gelişmeler ve yılda 20'ye varan fuarlar neden oluyor. Irak işgali Bağdat Fuarına ara verdirince Gaziantep, Irak Ticaret Bakanlığıyla işbirliği içersinde Bağdat Fuarı'nı 2006 yılından başlayarak Gaziantep'te gerçekleştirdi. 2010 yılında Bağdat Fuarının evine dönmesi üzerine ise kente  "Uluslararası Komşu Ülkeler Fuarı" başlatıldı. Bu yıl bu fuarın ikincisi 2-5 Haziran'da gerçekleştirilecek.

İlk gittiğimizde sadece birinci organize sanayi bölgesi yarı dolmuş olarak ortadaydı. Sonra, birbiri ardından 2-3 ve 4. OSB'ler gerçekleşti. Şimdilerde 5.OSB'nin kuruluş çalışmaları gündemde. Planlaması bitmiş, arsa tahsisleri başlıyor. Ve her OSB'de firmaların tahsislerde metrekare talepleri katlanarak arttı artıyor.

1990'ların başında beni şaşırtan Gazianteplilerin ürettiklerini harp eden iki ülkeye Irak ve İran'a aynı rahatlıkta satmakta olmalarıydı. Daha sonra Körfez savaşı ve ardından Irak işgali sonrası ambargo Gazianteplilerin yeni pazarlara yöneldiklerini Kafkasya'ya, Avrupa'ya, Kuzey Afrika' ya açıldıklarına tanık oldum. Şimdilerde 173 ülkeyle ticaretleri söz konusu. Her gittiğimde, her yeni dönemde Gazianteplilerin tıkanan yollar olunca yeni yollar açtıklarını, yılgınlığa hiç düşmeden sürekli bir dinamizm içinde olduklarına tanık oldum. Bu Gaziantep sanayinin makine halısı, tekstil, makarna, ambalaj, plastik sanayilerinde ülkemiz üretiminde ve ihracatında önemli paylarla ilk sıralarda yer alması sonucunu doğururken bu sektörlerde adeta geometrik büyümelere yol açtı.

Gaziantep'in bu başarısında hangi faktörlerin yer aldığını düşünürken, bunda iki faktörün büyük önemi olduğunu düşünüyorum. Bunlardan birisi çevre kentlerden çok daha az verimli toprağa sahip olmaları. Diğeri, Gaziantep'te bir tek TEKEL yatırımı dışında hiçbir önemli kamu yatırımının bulunmaması. Bu kent insanının girişimciliğini artıran bir özelliğin ortaya çıkmasına neden olmuş. Gaziantep sanayicisi ve tüccarı tek tek girişimciliklerinin yanı sıra birbirlerine destek olma konusunda da Gaziantepliler başarılı örnekler ortaya koyuyorlar. Kentin seçilmiş ve atanmış yöneticileriyle sanayici ve tüccarları da kenti geliştirici projeler üretiyorlar.

Kent sürekli projeci bir yapıyı sürdürüyor. 2000 yılında "Aktif sanayi projesi" hayata geçirildi. 2001 krizinin artından, "Yeniden ihracat seferberliği" projelendirildi. Bunları 2002'de "Malikte seferberliği", 2003'te "Marka şehir Gaziantep", 2007'de "İnovasyon vadisi Gaziantep" gibi projeleri hayata geçirdiler.  Bütün bunlar Gaziantep'in her gittiğimizde bizi şaşırtan gelişmeler yaşanan sürekli dinamizmin kenti olmasına yol açıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar