‘Sürdürülebilir şirket için dijital lider şart’

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI [email protected]

Şirketler, seçim ortamının puslu havasını üzerinden atıp işine odaklanıyor. 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin ardından şirketlerin erteledikleri yönetici taleplerini yeniden gündeme getirmeye başladıklarını belirten MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın, hükümetten beklentilerin yılın ikinci yarısına kaldığını vurgularken bu süreçteki gözlemlerini paylaştı. MY Executive’in uzun yıllardır şirketlerin yönetim kurullarına odaklandığını ve bu seviyede yönetici temin etmek üzere destek verdiğini anlatan Müge Yalçın’ın gözlemlerine göre şirketler gerek seçimler gerekse finansal daralmayla sıkıntılar yaşanan bu süreçte ya mevcut durumlarını korumaya çalıştılar (stand by) ya da yeniden yapılanmaya yönelerek geleceğe yatırım yaptılar. “İşte benim asıl ilgi alanım yeniden yapılanmayı tercih eden şirketlerde yönetim kurullarının geleceğe odaklanarak tasarlanmasıydı” diyen Yalçın, böyle zamanlarda sürdürülebilirliğin her zamankinden daha fazla ön plana çıktığını ifade ediyor.

Dijital liderler yok!

Son dönemde, iş dünyasında en hararetli tartışmaların odağında dijital dönüşümün yer aldığına vurgu yapan Müge Yalçın’ın gözlemi, şirketlerin dijitalleşmenin gerisinde kaldığı yönünde. Yurtdışında dijitalleşmeyi tüm iş süreçlerinin çimentosu haline getiren şirketler olduğunu ve fark yarattıklarını aktaran Yalçın, Türk şirketleri arasında da bu konuda çalışmaların başladığını söylüyor. Yalçın, “Ülkemizde özellikle finans, enerji ve sanayi sektörlerinde dijital dönüşüm sürecinin güçlü adımlarla ilerlediğini ve bu süreci yönetmesi için icra kurulu düzeyinde bir yönetici görevlendiren şirketlerin sayısının arttığını görüyoruz. Türk şirketleri trendin gerisinde kaldıysa da treni kaçırmış sayılmaz” diyor.

Neden dijital liderler gerekiyor?

Dijitalleşen dünyaya ayak uydurabilen şirketlerin uzun ömürlü olabileceklerini ortaya koyan araştırmalara dikkat çekiyor Yalçın. Diyor ki, “Yönetim kurullarının görevi şirketin gelecekteki stratejilerini tasarlamak. Dolayısıyla yönetim kurulunda dijital lider yoksa, böyle bir tasarım eksik kalır. Araştırmalar dijital dönüşüme uyum sağlayan şirketlerin rakiplerine göre yüzde 26 oranında daha fazla kâr elde ettiğini ortaya koyuyor. Dijital dönüşüm, şirketlerin pazar değerinin de artmasına yol açıyor. Dönüşümde başarılı şirketlerin kaynaklarını artırmadan, gelirlerini sektörlerinin yüzde 9 üzerinde büyüttüğü görülüyor. Bütün bunlar için şirketler, dijital dönüşüm sürecini yönetecek bir lidere ihtiyaç duyuyor.”

Dijital liderler yönetim organizasyonu içinde Chief Digital Off icer (CDO) ya da Chief Information Officer (CIO) unvanıyla anılıyor. Genellikle mühendislik eğitimi alan bu kişilerin teknik bilgi ve tecrübenin yanı sıra şirketin iş süreçlerine; üretime, satış kanallarına, sektörel yapıya ve benzeri birçok özelliğe hâkim olması da gerekiyor. Yalçın, “Şirketin ihtiyaçlarına göre dijital liderlerin donanımları da değişkenlik gösterebilir ancak birden çok disiplin temeli olan CDO’lar, yatay ve dikey olarak şirketin tümünü kapsayacak dijital dönüşümü yönetip gerçekleştirebilirler. Artık bu da yetmiyor, dijital dönüşüm liderinin yönetim kurulu masasında yer alması gerekiyor. Yönetim kurulundaki bu üyenin, bu sürece liderlik ederek, bugünün dönüşümü gerçekleştirilirken gelecek 10 yılların dönüşümünü de planlaması bekleniyor” diyor.

‘Elimizde güçlü bir kaynak var!’

Müge Yalçın’a göre Türk şirketleri istedikleri taktirde güçlü dijital liderler oluşturmak için yeterli insan kaynağı mevcut. “Türkiye’de bu konuda çok yetkin, çok değerli birçok isim bulunuyor. Yani elimizde güçlü bir kaynak var. Fırsatı kaçırmış sayılmayız” diyen Yalçın, kritik konunun bu liderleri kaçırmamak olduğunun altını çiziyor. Yalçın, “Son iki yılda yetenekli, fark yaratacak üst ve orta düzeyde birçok genç yurtdışına çıktı. Bunlar arasında dönen olmadı. Çünkü gittikleri yerlerde başarılı işler yaptılar, yükseldiler. Türk şirketleri de içinde bulundukları durumu değerlendirirken sorunlarının çözümüne odaklanarak bu yetkinlikteki insan kaynağından yararlanmalı. Aksi durumda yetenekler yurtdışına gitmeye devam edecek” şeklinde dile getiriyor görüşlerini.

‘İSO İkinci 500 daha gelişimci, hevesli’

Müge Yalçın’ın verdiği bilgilere göre şu anda Türkiye’de dijital liderleri yönetim kurullarında görmek konusunda en hevesli şirketler perakende, bankacılık, üretim ve enerji sektörlerinden. “Durumun aciliyetini gören şirketler var. Biz daha çok İSO ilk 1000 içinde yer alan şirketlere hizmet veriyoruz. Görüyoruz ki yeniliklere ayak uydurmak ve şirketi geleceğe hazırlayacak adımlar atmak konusunda İkinci 500’de yer alan Anadolu kökenli aile şirketleri daha atik ve kararlı davranıyor” diyen Yalçın’ın gözünde bu gruba giren şirketler geleceğe dair planlarını ertelemiyor. Şu anda iş dünyasına bir dijital liderin lüks görünebileceğini ancak uzun vadeli bakılması gerektiğini anlatan Yalçın, sözlerini şöyle südürüyor: “Anadolu’daki aile şirketleri bunun farkında. Onlara ‘CIO ve CDO gibi pozisyonlarda liderlerin yönetim kurulullarınıza katkıları olacaktır’ dediğimizde bunun bir karşılığı oluyor. Üstelik ihtiyaçları ve finansal güçleri oranında ideal ücretleri ödemeye de hazırlar.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar