Sürdürülebilir inovasyonda kadının gücü ön planda

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Kariyerine ABD’de Missouri Ticaret Odası’nda Pazarlama İletişim Uzmanı olarak başlayan Eda Başar Uytun, son 13 senedir çalıştığı Häfele Türkiye’de İcra Kurulu Üyesi ve Pazarlama Direktörü olarak görev alıyor. “Yaşadığımız çağ müşteri çağı. Kişiye özel ürün ve hizmeti sunma çağı. Bunu sağlayabilmenin temelinde ise bilgi var. Bilgi günümüzün en değerli emtiası. Müşterinin ne istediği, neye ihtiyacı olduğu veya neyle ilgilendiğini anlamanın yolu da bilgiyi doğru analiz etmekten geçiyor. Teknoloji devlerinden, en ufak esnafa kadar herkesin bu bilgiye ihtiyacı var. Konut sektörü için de durum farklı değil” diyor Eda Başar Uytun.

Konut alırken kadının fikri çok önemli; çünkü hangi evin satın alınacağına öncelikle kadınlar karar veriyor. Eda Başar Uytun şu bilgileri veriyor: “İMSAD’ın bu yılın ilk çeyreğinde açıklanan raporu, kadınlar tarafından satın alınan konut oranının yüzde 30’da kaldığını gösteriyor. Ama gerçek olan şu ki, Türkiye’de kadının beğenmediği bir evi, aile satın almıyor. Bir başka araştırmaya göre, internet ortamında gerçekleşen konut aramalarının yüzde 50’i kadınlar tarafından yapılıyor. Kadınlar mutlu olacakları mekanları seçerken, hem farklı olmaya, hem de farklı olana öncelik veriyor. Bugün dünya genelinde konut satın alma kararında kadının etkisi ABD'de yüzde 91, İngiltere'de yüzde 89, Türkiye'de ise yüzde 100. Kadınların bir konutta en fazla önem verdikleri alanlar mutfak, banyo ve son dönemde giyinme alanları. Bu alanların beğenilmesinde temel kriterler ise, ürünün farklı ve benzersiz olması, şıklık ve işlevsellik.”

Her kadına hayalindeki evi yaratmak için biraz sihir gerekiyor

Türkiye'de kadının beğenmediği bir evi aile satın almıyor. Ev satın alırken son sözü kadınlar söylüyor. Konut üreticileri de son dönemde konutu her kadına özel hale getirecek çözümlere odaklanmaya başladılar. Her kadına hayalindeki evi sunmak mümkün mü? Eda Başar Uytun’a göre, “biraz yaratıcılık ve biraz sihirle mümkün…”

Eda Başar Uytun, gayrimenkul üreticileri açısından bakıldığında, her kadına farklı bir gayrimenkul tipi üreterek çözüm yaratmanın pek gerçekçi olmadığını söylüyor ve şu bilgileri veriyor: “Sonuçta kaç farklı daire tipi tasarlanırsa tasarlansın, bu tiplerin sayısı bir elin parmaklarını çoğunlukla geçemiyor. Konut üreticileri, küçük dairelerin daha işlevsel kullanıma sahip olmasını; büyük dairelerin ise sundukları şıklık ve farklılık ile göz doldurmasını sağlayabilmeliler. Bu nedenle kadınlardan gelen gayrimenkul talebi karşısında bu özellikleri ön plana çıkarabilen, yani farklı, yenilikçi, fonksiyonel çözümlerle her kadına ‘özel’ bir ev sunabilen gayrimenkul şirketleri, konut üreticilerinin kolayca ulaşamadığı kadın müşteri profiline ulaşmak açısından birkaç adım öne çıkıyor.”

Hafele’nin tam bu noktada devreye girerek inovatif ve şık çözümleriyle her evi her bir farklı müşterinin beklentilerine uygun hale getirebildiğini söyleyen Uytun, konut üreticilerinin de, henüz konut üretim aşamasında farklı beklentilere cevap veren ev konseptini geliştirebileceğine dikkat çekiyor. Konut sektöründe son dönemde büyük konseptte evler yerine, küçük ve fonksiyonel alanlara sahip olan ev tiplerinin ön plana çıktığını ve daha hızlı satıldığını söyleyen Eda Başar Uytun, bu nedenle küçük evlerin kullanım alanlarının genişletilmesinin en kritik konulardan biri olduğuna dikkat çekiyor. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için özellikle Hafele Concept Project kapsamında oldukça önemli projeler gerçekleştirdiklerini kaydeden Uytun, 140 bin konutu bu şekilde dönüştürmeyi hedeflediklerini ifade ediyor.

“Her köşesi kadına hizmet eden evler” konseptini geliştirdiklerini anlatan Uytun, şunları söylüyor: “Bu çözümler, mutfakta kadınların bir servis tabağını dolabın en üst bölümünden alırken zıplamadığı veya alt dolaplardan almak için diz çökmediği, tam tersine o servis tabağının tek dokunuşla önüne kadar geldiği, mobilyaların sensörlü ışıklarla kadına hizmet ettiği, banyoda buhar tutmayan camların bulunduğu, 5 yıl önce alınmış bir ayakkabının hiç zorlanmadan bulunabildiği giyinme odası gibi kadınları mutlu edecek, gülümsetecek çözümler. Her gün ‘Bir evin her köşesi bir kadına nasıl daha iyi hizmet eder’ düşüncesinden yola çıkarak yeni tasarımlar, yenilikler ve çözümler geliştiriyoruz. Elbette müteahhitler ve mimarlar da artık aynı sorunun cevabını bulmanın peşinde düşmüş durumda. Çünkü bir mimarın çizebileceği, bir müteahhidin yaratabileceği çeşit sınırlı. Bugün rekabetin son derece sertleştiği konut sektöründe, projelerin neredeyse hepsi aynı sosyal imkanları, tesisleri ya da çevre düzenlemelerini sunuyor. Bu nedenle sektörde farklılaşmak için geriye tek bir şans kalıyor. O da, evlerin iç alanlarında yaratılacak zekice çözümler.

Kadının bilgisi, yaratıcılığı ve sürdürülebilir inovasyon

Eda Başar Uytun, Hafele Türkiye olarak şirket içinde önemli bir dönüşüm başlattıklarını söylüyor. Bu dönüşümün en önemli adımı ise 3 kadın direktörün bulunduğu şirkette, mobilya üretiminden, mimari tasarıma ve satışa kadar her bölümde yaratıcılığı çok yüksek kadın çalışanların görev alması. Hafele Türkiye, bu yenilikçi yapısıyla faaliyet gösterdiği 160 ülke içinde inovasyon açısından global bir model olarak takip ediliyor. Yenilikçiliğin sadece ‘yenilikçi ürün üretmek’ anlamına gelmediğine, aynı zamanda sürdürülebilir olması ve tabana yayılması gerektiğine inanan şirket, bu kapsamda Hafele Concept Project girişimiyle Hafele tarihinde ilklere imza atıyor ve bu yenilikçi iş modellerinin dünyaya ihraç ediyor. Hafele Türkiye’nin globalde takip edilen bir diğer yenilikçi uygulaması ise, 95 yıllık deneyiminden aldığı gücü, iş ortaklarıyla paylaşmaya karar vermesi. Bu kapsamda Türkiye’nin dört bir yanında hayata geçirilen ve sayıları 80’e yaklaşan Hafele Kalite Noktaları, alanında uzman olan küçük yerel mutfak firmalarının örgütlenmesine öncülük ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar