Şüpheli Çin verileri!
Her şeye şüpheyle bakar oldu dünya…
Ortaya atılan şüpheli ve/veya şüpheyi kullanarak toplumun büyük bölümü yönlendirilebiliyor...
Mesela, Çin...
Resmi verilerle, “3 çeyrekte de yüzde 6.7 büyüdük” diyor… Çoğunluğu, yönlendirmelerine ‘taraftar’ yapabilme kabiliyetine sahip olanlar, bu veriyi, “O kadar büyüyemez; bu kadar da nokta atışı olamaz; rakamlarla oynanıyor!” şeklinde yorumluyor...
Aynı insanlar, trilyonlarca dolar borcu olan, reel sektörü geri giderken hizmet sektörüyle istihdamı ve büyümeyi artırmaya çalışan başka bir ülkeyi, algı operasyonuyla, "ekonomisi iyi" olarak pazarlayabiliyor...
***
Geçtiğimiz ay Çin’deydik…
Gördüklerimizin bir kısmını yine bu köşede özetledik… Binlerce kilometre uzaktan söylenenlere inanmanın yerine, alanda gözlemlemenin, gerçeği görmenin ‘tek yolu’ olduğunu bir kez daha anladık!
***
Çin’in geleceğinde olabilecekleri, Çin’de yaşananların binde biri denebilecek birkaç örnekle anlatmaya çalışayım…
***
Yoğun trafikte tıkanınca, Çin’deki ‘otomobil’ sayısını sordum örneğin… Trafiğe kayıtlı 190 milyon araç olduğunu öğrendim… Asıl bilgi ise bu yıl trafiğe kayıt yaptıran araç sayısı!
Sıkı durun!
Çin’de, bu yılın ilk dokuz ayında, 19.1 milyon araç, trafiğe kayıt yaptırmış… Geçen yılın aynı dönemine göre artış yüzde 14.6!
***
Diğer veri Çinli turist sayısı…
8 bin dolara varan kişi başı gelir ve 2008 yılında yapılan yasal düzenlemelerin katkısıyla her yıl katlanarak artan Çinli turist sayısı, geçtiğimiz yıl 128 milyona çıkmış… Ve bu turistler 415 milyar dolar para harcamış… Sıkı durun!
Bu hız yarı yarıya dahi azalsa, 5 yıl içinde turist sayısının 600 milyona çıkması bekleniyormuş...
***
Tüketimin her yıl katlanarak arttığını kanıtlayan bu veriler, Çin’in gerçekleri…
***
Yalnızca tüketim mi artıyor?
Büyüme sadece tüketimle mi sağlanıyor?
Tabi ki hayır…
Duyduklarım, “Çin üretimde nereye gidiyor/gidecek?” sorusuna da ışık tutuyor…
Mesela… Çin, otomobil üretimini geçtiğimiz yıla göre yüzde 7 artırdı ve 90 milyon adete çıkardı...
Bu sonuçla, dünya otomobil üretiminin yüzde 27'sini karşılayarak ilk sıraya yerleşti...
Mesela...
Güneş enerjisi sektöründen 403 AB firması, AB Ticaret Komiseri Cecilia Malmström'e gönderdiği mektupla, Çin ürünlerine 2012'den beri uygulanan gümrük duvarlarının kaldırılmasını talep etmiş. Mektupta, “Bu korumacı önlemle, kullanılan modül ve panellerin fiyatı yapay biçimde yükseltilerek güneş enerjisi kullanımının maliyeti yükseltilmiş oluyor.” diyor… Mektup üzerine 2017 başında korumanın kaldırılacağı, hatta şimdiden siparişlerin verildiği ve üretimin yeniden başladığı ise Çin'de duyduklarım...
***
İkinci örnek Apple…
Apple, imalat ve yazılım çalışmalarına daha fazla odaklanmak amacıyla ikinci Ar-Ge merkezini yine Çin’de, Pekin’den sonra Shenzhen'de açacak.
Apple'nin CEO'su Tim Cook, kararı, Shenzhen'de katıldığı 2016 Ulusal Kitle İnovasyonu ve Girişimcilik Haftası etkinliği sırasında duyurmuş.
Shenzhen'de hâlihazırda 100 bin kişinin Apple için yazılım geliştirdiğini söyleyen Cook, merkez ile araştırma çalışmalarına yatırımı artıracaklarını dile getirmiş.
Hatırlatmakta fayda var, Shenzhen'de gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 4.05'i Ar-Ge çalışmalarına ayrılıyor.
***
Biz, ilişkileri geliştirmek yerine, “Çin tehdit mi, fırsat mı?” sorusuna kafa yormaya devam ederken ve bu nedenle 2 trilyon dolarlık ithalatından ve 128 milyonluk turistinden "binde 1" dahi pay alamazken, Çin yeniden yüksek hızda büyümeye başlarsa, Türkiye’ye yansıması nasıl olur?
İş yine Çinli dostlara düşmüş!
Dün akşam Çin Büyükelçisi Yu Hongyang ile sohbet ederken dikkat çekti, “Türkiye ile siyasi ve ekonomik ilişkilerde yeni ve çok olumlu bir döneme girdik. Çin'den sürekli olarak heyetler gelip gidiyor, oldukça aktifler ve iş yapma arzusundalar. Yeni dönemde ticaretimizin de, karşılıklı yatırımların da, turist sayısının da katlanarak artacağına inanıyorum. ”