Süper sektörün markaları neden süper olmadı?

Leyla İLHAN
Leyla İLHAN EMLAK GÜNDEMİ

Gayrimenkul firmalarında markalaşamayı sıkça duyuyoruz. Firmalar bir projenin adını belirlerken bile çok sayıda ajansla çalışıyor. Buna göre yol haritası belirliyorlar. Sektör firmaları markaya yaptıkları bu yatırımların karşılığını 2014 yılında yerli yabancı markaların yer aldığı ‘Süper Markalar' listesine 4 firmayla girerekte ıspatlamışlardı. Marka değerlendirmesi konusunda uluslararası bağımsız bir otorite olan Superbrands, marka yönetimi konusunda üstün başarı gösteren firmaların dünya çapında seçimini yapıyor. 12 yıldır Türkiye'de olan şirket bugüne kadar 6 araştırma sonucunu yayınladı.

2 yılda bir yapılan bu araştırmalardan 2016 süper markaların sonucu da bir kaç hafta önce açıkladı. Gıda, günlük tüketime yönelik markalar ve dijital markaların ağırlıkla yer aldığı listede 181 marka kendine yer bulurken, gayrimenkul sektörüne ilişkin dikkat çeken öğeler göze çarpıyor. 2014 yılında açıklanan listede Varyap, Dumankaya, Sinpaş, Sur Yapı gibi sektörün önde gelen markaları boy göstermişti. 2016 listesinde durum değişmiş gibi görünüyor.

Listede özel sektörden sadece Sinpaş kalmış, kamudan ise TOKİ listeye dahil olmuştu. Superbrands Türkiye yetkilisi Dilek Koç, "Türkiye gibi inşaat yatırımlarını bu kadar önemseyen bir ülkede gayrimenkul pazarlama kategorisinin listede yer bulamaması çok şaşırtıcı. Demek ki Türk gayrimenkul firmaları Türk tüketicisiyle iletişimi iyi yapamamışlar. Tüketicinin aklına hala gayrimenkul denince komisyoncular geliyor. Hala onlardan hizmet alıyorlar demek ki” diye yorumladı.

Oteller ve AVM'ler de listeye giremedi

Ankara, İzmir, İstanbul gibi illerde bin 638 kişi ile yüz yüze görüşülerek hazırlanan çalışma da tüketicilere kendilerine hangi markanın satın alma heyecanı uyandırdığı, hangisinin çevreye ve ülkeye yararlı olduğu sorusu sorulmuştu. Gayrimenkulün listedeki bu gerilemesinde yükselen fiyatların etkisiyle oluşan erişim problemi ve markalı konutların giderek daha fazla kent dışına yönelmeleri bir etken olabilir.

Ayrıca diğer sektörlerin markalaşma çalışmalarında öne geçmesinin ve gayrimenkulde kriz söylemlerinin psikolojik etkisi de olabilir. Gayrimenkulün yanı sıra turizm ve alışveriş merkezlerinin de liste dışı kalması bu ihtimali güçlendiriyor. 2014 yılında Hilton, Four Seasons, Hilton, Swisotel, The Marmara gibi zinciler yer alırken 2016'da hiçbir otel markasını listede göremedik.

Yine 2014'de markalar arasında Vialand, Zorlu Center, İstinye Park, Kanyon gibi pekçok AVM'leri görürken, son listede sadece Zorlu Cener yer aldı. Bu durum gayrimenkul firmalarının yaptıkları marka yatırımlarını yeniden gözden geçirmesinin zamanın geldiğini gösteriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar