Summa İnşaat, Moldova’nın en modern stadyumunu yapacak
Türk inşaat şirketleri Avrupa’da son dönemde en fazla spor kompleksi işleriyle öne çıkmaya başladı. Hatırlayacağınız üzere 18 Haziran’da bununla ilgili bir haberi sizlerle paylaşmıştık. Geçen ayki yazımızda Kayı İnşaat’ın Litvanya’nın ikinci büyük kenti Kaunas’ta kazandığı 35 milyon euroluk ihaleyle inşa edeceği iki stadyum projesini sizlere duyurmuştuk. Şimdi bir başka Türk şirketi daha spor inşaatı ile ilgili bir projeyi kazandı. İhale Moldova’da düzenlendi ve Summa İnşaat, 13 Temmuz’da başkent Kişinev’de önemli bir projeyi üstlendi. Chisinau Arena adlı stadyum projesini Türk inşaat şirketi Summa’nın kazandığını ise Moldova Ekonomi Bakanı Chiril Gaburici açıkladı. Gaburici, inşaat çalışmalarının ise ağustos ayında başlayacağını duyurdu.
225 milyon liraya tamamlanacak
Summa’nın Moldova’da geçmişte birçok projeyi üstlendiğini açıklayan Gaburici, MallDova, Leogrand Hotel, Medpark Hastanesi gibi çalışmaları başarıyla tamamladığını dile getirdi. Proje 70 hektarlık bir alanda yapılacak ve 40 milyon euroya, yaklaşık 225 milyon liraya mal olacak. Proje tamamlandıkta sonra Moldova hükümeti, salonun faaliyetlerinden elde edeceği kazançla şirketin iş bitirme ücretini teslim edecek.
Moldova’daki başarılı işler ülkenin Cumhurbaşkanı Igor Dodon’un da dikkatini çekmiş durumda. Dodon, Summa Yönetim Kurulu Başkanı Bora Selim’e Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Konseyi Üyeliği görevini vermiş.
Acuner 350 bin çalışanın başkanı oldu
Hazır konu Türk profesyonel yöneticileri ve patronlarının uluslararası alandaki başarılarına gelmişken bir yeni haberi daha sizlerle paylaşmak isterim.
11 Temmuz’da DÜNYA’da duyurduğumuz bir haberde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) Ukrayna Genel Müdürlüğü görevini ürüten Şevki Acuner’in Ukrzaliznytsia yani Ukrayna Demir Yolları Yönetim Kurulu Üyeliği'ne atandığını duyurmuştuk. Bu göreve atanan ilk yabancı isim Şevki Acuner ilk yönetim toplantısına katıldı. Toplantıda yeni yönetim belirlendi. Acuner, Ukrzaliznytsia’nın Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Bu göreve gelen ilk yabancı unvanını alan Acuner’in görevinin önemini birkaç rakamla vermek istiyorum. Ukrzaliznytsia, yolcu taşımacılığında dünyanın en büyük 6'ncı demiryolu şirketi. Nakliye taşımacılığında ise 7'nci sırada. 23 bin kilometrelik demir ağlarla örülen Ukrayna, bu anlamda da 14'üncü sırada. Ukrzaliznytsia’nın çalışan sayısı ise 350 binin üzerinde. Yani ülkede yaşayan neredeyse her 120 kişiden birisi bu şirkette çalışıyor. Ukrayna'nın en büyük işvereni, ekonomide ve günlük hayatta ülkenin her şeyi...
Basit bir örnekle Türkiye’nin en büyük işvereni yaklaşık 100 bin ile Koç Holding. Ukrzaliznytsia’nın çalışan sayısı Koç Holding’in 3.5 katı daha fazla. Türk şirketleri uluslararası alanda birbiri ardına projeler üstleniyor.
Türk patronlar, profesyoneller ise devletlere danışman oluyor, dev şirketlerini yönetiyor…
Türkiye ile o ülkeler arasında ticaret köprüleri inşa ediyorlar…
Hollanda ile normalleşme kararı alan Türkiye’den İsrail’e ekonomik adım
“One Minute” ile başlayan, “Mavi Marmara” gemisi ile tırmanan İsrail-Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler ekonomiyi pek etkilemiş görünmüyor. Ülkenin en büyük çıkış kapısı olan Ben Gurion Havalimanı’ndan en fazla yolcu taşıyan yabancı havacılık şirketleri arasında Türk markaları var. Türk Hava Yolları ilk sırada. Pegasus ise dördüncü…
Gelelim iki ülke arasındaki ticaretteki rakamlara. 2017 verilerine göre iki ülke arasındaki ticaret 4.9 milyar dolar. Türkiye geçen yıl İsrail’e 3.4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bunun karşılığında ithalatımız 1.5 milyar dolar. Yani Türkiye’nin ticaret fazla verdiği ender ülkelerden biri İsrail.
2017’de 1.9 milyar dolar fazla verdi Türkiye…
Bu bilgileri ve rakamları neden mi verdim?
Türkiye maslahatgüzar seviyesindeki diplomatik ilişkiyi bir adım daha yükseltiyor.
İsrail basını: Ekonomi ataşesi atanacak
Bu iddia ise İsrail’in en önemli gazetelerinden Yedioth Ahronot’a ait.
İsrailli gazete, Ankara’nın İsrail’e ekonomi ataşesi göndermek için çalışma başlattığını iddia ediyor.
Son birkaç gündür İsrail ordusunun Gazze’ye saldırıları üst seviyeye çıkmış durumda.
Ankara, tepkisini dile getirdi.
Ancak yine de hayat devam ediyor.
Türkiye, en büyük yabancı yatırımcı konumundaki Hollanda ile birkaç yıldır diplomatik bir sorun yaşıyordu. Bu sorunu çözmek için 3-4 gün önce çalışma başlattı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollandalı mevkidaşı Stef Blok ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, "İlişkilerin normalleşmesi için mutabakata vardık. Kendileri Türkiye’yi ziyaret edecekler. Hangi adımların atılacağı kararlaştırılacak" dedi...
Politikanın altın kuralı uygulanıyor: Ebedi düşmanlık veya dostluk değil, çıkarlar daha önemli hale geliyor.