Süleyman Demirel sanayileşmenin yolunu açan politikacıdır
Süleyman Demirel, bir köy çocuğu olarak tarımı bilen, mühendis mektebinde okumuş biri olarak ilim ve bilime önem veren, Devlet Su İşleri’nde görev yaptığı için ülkeyi tanıyan iyi yetişmiş biri idi.
Devlet Planlama Teşkilatı kurulmadan önceki dönemde, ülkenin sulama ve elektrik projelerini hazırlarken, uzun vadeli planlamasını yapacak ekibin ABD’deki programlarına katıldı.
Politikaya girdiğinde Devlet Planlama Teşkilatı kurulmuştu, Süleyman Demirel, kalkınmanın, sanayileşmenin, plan ve projenin önemini bilen, önemine inanan bir kişi olarak Devlet Planlama Teşkilatı’nın kadrolarından, imkanlarından çok iyi yararlandı.
Köylü çocuğu olarak tarımın önemine, bir mühendis olarak, Devlet Su İşleri deneyimi ile sanayileşmenin önemine inandığı için, icraatında hem tarımda, hem sanayide yatırımlara ve üretime önem verdi.
Tarım çok önemlidir, tarımsal üretim artırılmalıdır ama, zenginliğin ve gelişmenin kaynağı sanayidir diyordu.
İktidarı döneminde, Türkiye’de sanayide kamu yatırımlarına ağırlık verildi. Daha sonra özelleştirilen, kapatılan çok sayıdaki kamu tesisi, Süleyman Demirel zamanında üretime geçti. Veya kapasiteleri artırıldı.
Tarımda, buğday üretiminin iç talebi karşılayacak ölçüde ayrılmasını sağlayan politikalar, tarım kredi ve satış kooperatifleri yatırımları, devlet üretme çiftliklerinin geliştirilmesi Süleyman Demirel’in önem verdiği gelişmelerdir.
Özelleştirme telaşı içinde o dönemde tarımda kamunun önderliğinde sağlanan gelişmeler ne yazık ki devre dışı bırakıldı.
Türk ekonomisinin Süleyman Demire dönemlerimde düşük enflasyon ile yüksek gelişme hızı gerçekleştirmesi, başarılı politikaları sayesinde gerçekleşmiştir.
Süleyman Demirel’i değerlendirirken, ülke ekonomisine yaptığı önemli katkılar unutulmamalıdır.
Allah rahmet eylesin.