Stratejik planın güncellenmesi ve bir Aamir Khan filmi

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Muhammed Satılmış - Yönetim Danışmanı

Stratejik yönetimde ihmal edilen veya eksik yapılan bir hususu paylaşacağım.

Önce bir filme gidelim. Geçtiğimiz günlerde bir TV kanalında rastlayınca ikinci defa sonuna kadar seyrettim. Aamir Khan'ın muhteşem filmlerinden birisi "Dangal" dan bahsediyorum.

Gerçek bir hikâyeye dayanan filmde eski bir güreşçi olan babanın, Hindistan'da tüm eleştirilere ve sosyal baskılara rağmen iki kızını da güreşçi yapma hikâyesi anlatılıyor. Baba büyük kızı Geeta'yı toprak sahalardan dünya şampiyonluğuna giden yolda destekliyor.

Önemli maçlar öncesinde Geeta, "baba yarınki maçta stratejimiz ne?" diye sorar, taktik alır. Bazı maçlarda savunma, bazılarında saldırı, bazılarında rakibi yorma taktiği uygulanır ve başarı gelir.
Güreşçi aynı olmasına rağmen, her maçta aynı tarz sergilenmez, çünkü rakipler değişmektedir, yani şartlar değişmektedir.

Stratejik yönetimde planın güncellenmesi ve değişen şartlara uyum sağlaması da bunun gibidir. Stratejik plan kısa vadelerde güncellenmez, ancak yapılan plana gözü kapalı uymak da sorunlara neden olabilir. Stratejik planın periyodik olarak gözden geçirilmesi ve şartlarda önemli değişiklik olduğunda vakit kaybetmeden güncellenmesi gerekir. Yılda bir defa gözden geçirme yeterlidir.
Bunun yanında planın yapıldığı dönem şartlarında önemli değişiklikler olduğunda ise, yılı beklemeden gözden geçirme ve güncelleme gerekir.

Örneğin faaliyet gösterdiğiniz sektöre yurt dışından güçlü bir firma girmişse, önemli bir oyuncu sektörden çıkmışsa, yasalarda ciddi bir değişiklik olmuşsa, teknolojik gelişmeler neticesinde dağıtım kanallarının yapısı değişmişse veya başka nedenlerle değişime ihtiyaç varsa.

Stratejik yönetim üç adımda gerçekleşir: Strateji formülasyon (planlama), strateji uygulama (icra) ve strateji değerlendirme. Üçüncü adım bahsettiğimiz gözden geçirme ve güncellemedir ve sistematik olarak yapılması önemlidir.

Dünya şampiyonluğuna veya başarıya giden yolda, her daim güncel olabilmek için, şartlar değiştiğinde “şimdi stratejimiz ne?” sorusu için cevap bulabilmeliyiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024