STK’lardan BARIŞ için bir olalım çağrıları

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Sivil toplum kuruluşlarının (STK) yöneticileri, ardı ardına gelen çatışma ve ölüm haberleri karşısında yaşanan toplumsal gerginliğe karşın, toplumsal bütünlüğün korunmasına her zamandan daha fazla ihtiyaç olduğunun altını çizerek, itidal ve kardeşlik çağrılarında bulunan demeçler veriyorlar. Tüm siyasilerden de gerginlik yaratacak söylem ve davranışlardan uzak durmalarını istiyorlar. 

Arkadaşımız Sercan Akıncı’nın haberinde TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu. MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, İSO başkanı Erdal Bahçivan,İTO Başkanı İbrahim Çağlar, teröre karşı mücadele için kardeşlik ve birlik çağrısında bulunan söylemleri yer alıyor. 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Sarıl komşuna” başlıklı çağrısında “Gün komşuna sarılma günü . Gün Türk’ün Kürt’e, Kürd’ün Türk’e, Alevi’nin Sünni’ye, Sünni’nin Alevi’ye el uzatma günüdür. Gün bir olma, iri olma, diri olma günüdür. Haydi sarıl Kürt akrabana, Türk arkadaşına. Haydi sarıl Alevi komşuna. Sünni dostuna. Haydi sarıl gayrimüslim hemşehrine. Fitneye fesata, tahrikçilere, provokatörlere fırsat verme” diyor. 

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, Şirazılı Sadi’nin “Sel heybetle aktığı için yukarıdan aşağı tepesi üstü düşer./ Halbuki çiğ damlası küçüktür./ Bu sebeple gökyüzü alıp onu/ muhabbetle ayyuka çıkarır” şeklindeki dizelerini hatırlatarak, toplum olarak bundan esinlendiğimizi belirtiyor ve “Türk milleti de muhabbetiyle yoğurduğu bilgeliğini, öncelikle komşularına ve bölgesine yaymak için dost elini herkese açmaktadır” diyor. 

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, üst üste gelen şehit haberlerinin ülkemizi derin bir üzüntüye ittiğini belirterek, “şiddete ve teröre karşı toplumun tüm kesimlerinin duyarlık ve ortak irade göstermesinin” ülkemizin en büyük gücü olduğunu söylüyor. Symes, siyasilere de çağrı yaparak, “Tüm siyasilerimiz gerginlik yaratacak söylem ve davranışlardan uzak durmalıdır” dedi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve İTO Başkanı İbrahim Çağlar da demokrasiye inancı kaybetmememiz gerektiğini ve sakin ve itidalli bir şekilde barış ve bütünlüğümüzü korumamız önemini belirtiyorlar. 

BARIŞ’a en çok ihtiyacımız olduğu bu günlerde, içinde bulunduğumuz durumu hatırlatan bir dönem için Can Yücel’in yazdığı “Döğüşelim BARIŞ için” şiirini anımsayalım: 

“Soğuk harp bitti/Sıcak savaşlar başladı/Memleketim de bir iç savaş halinde/ Meleketim bir iç kargaşada/ Mezralar yanıyor /Köyler yanıyor/ İçim yanıyor/ Çocuklar ağlıyor/ Analar ağlıyor/Anamız ağlıyor/ İçeride on binler aç/ Dışarıda yüz binler çıplak/Barış için döğüşelim/ Döğüşelim barış için...” 

Sivil toplum yöneticilerinin teröre karşı “Barış kardeşlik için itidal ve beraberlik” çağrılarına bugün her zamandan daha fazla ihtiyacımız var. Aynı şekilde BARIŞ şiirlerini okumaya da...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar