Stein ve Bullard'ın yorumları üzerine

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

 

 
 
Murat BERK / Yapı Kredi Yatırım
 
21 Ocak'ta yayınladığımız strateji raporunda, hisse senetleri için daha seçici olma vakti geldiğini ifade etmiştik. Nitekim o günden bu yana gelişmeler temkinli bir tutumun faydasını gösterdi. 
 
Risklerin yurtiçinden ziyade yurtdışı kaynaklı olma ihtimalinin daha fazla olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Olaya geniş bir perspektiften baktığımızda küresel merkez bankalarının 2008 Krizi'nden bu yana uyguladıkları parasal ve maliye politikalarının gevşetilmesinin bazı yan etkilere yol açabileceğini düşünüyoruz. Aralık 2012'de ABD Merkez Bankası'nın (FED) attığı adımın aslında önceki örneklerden farklı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü görünürde şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırmaya yönelik bir adım olsa da gerçek hayatta bunun tam tersi sonuç verme olasılığı unutulmamalı. Bu bağlamda FED'in son toplantı tutanaklarının parasal genişlemenin yavaşlatılmasının zamanlamasına yönelik daha fazla görüş ayrılığı sinyali vermesi piyasalarda soru işaretlerine neden olmuştu. FED Başkanı Bernanke'nin bugün Senato'daki para politikası konulu konuşması ise haftanın en önemli konusu. 
Günlük haber akışından başımızı kaldırdığımız zaman aslında senelerdir izlenen gevşek politikalarına yönelik eleştirilerin, merkez bankalarının kendi içinde de arttığını görebiliyoruz. Her ne kadar bunlar merkez bankalarının şu an izledikleri politikalarda bir değişiklik yaratmayacaksa da bunlar önümüzdeki haftalarda daha fazla gündeme gelebilir.
 
Bu bağlamda Harvard'da finans profesörü olan ve FED Üyesi Jeremy Stein'ın yaptığı konuşma ve St. Louis FED Başkanı James Bullard'ın 21 Şubat'taki açıklamalarında FED'in izlediği politikaları ve Bernanke'yi ciddi anlamda eleştirmesi dikkate değer. Bullard'ın eleştirilerinin özellikle "Bernanke'nin Doktrini" diye tanımladığı uygulamaya yönelik olduğu anlaşılıyor. Bullard'a gore, Bernanke Doktrini diye tanımlanan uygulamalar, makro-ekonomik sorunlar ile başa çıkmak için para politikasını kullanmak ve finansal aşırılıklar için düzenleyeci araçlar kullanmak şeklinde özetlenebilinir. Stein ve Bullard'ın eleştirilerinden biri ise aşırı gevşek para politikalarının yarattığı finansal aşırılıkların önlenmesinde para politkasının da rol oynaması gerektiği.
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017