SPK’dan Galatasaray'a müjdeli haber

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ [email protected]

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) dün aldığı 3 kararla sermaye piyasalarına giden yolu biraz daha genişletti.

Önceki gün futbol liginde tekrar liderliğe yükselen Galatasaray’ı da yakından ilgilendiren borçlu şirketlerin bedelli sermaye artırımı düzenlemesinde 2013 yılına geri dönüldü. Böylece, yüksek borcu olan şirketlerin sermaye piyasalarından bedelli sermaye artımı yoluyla borçlanmasının önü 5 yıl aradan sonra tekrar açıldı. Bir başka düzenleme ile yönetim kontrolüne sahip ortakların herhangi bir 12 aylık dönemde sermayesinin yüzde 10’unu veya fiili dolaşımdaki paylarının nominal değerinin yüzde 50’sini aşan pay satışlarının planlanması durumunda bilgi formu düzenleyerek SPK’dan onay alma şartı kaldırıldı. Borsacılar, kararları değerlendirirken “Son dönemde çok telaffuz edilen ‘sermaye piyasalarının canlandırılması’ söylemine paralel adımlar oldu.

Ayrıca belli ölçekteki şirketlerin yurtdışından dövizle borçlanmasının önü kapatılmıştı. Bu bankalara, kredi piyasasına baskı yapmadan şirketleri sermaye piyasalarına yönlendirmenin önemli bir adımıdır” yorumunu yaptılar.

Ortak satışına yönelik getirilen düzenleme ile patronların Borsa’da rahatlıkla hisse satışına giderek sıkıntıya düşen şirketlerin kaynak ihtiyacını artık borsadan sağlayabileceği belirtiliyor. Fakat borçlu şirketlerin bedelli sermaye artırımına gitmesine yönelik 12. maddenin 7. fıkrasına getirilen düzenleme piyasada bir miktar tedirginlik yarattı. Küçük yatırımcıların hakkının korunması adına bir miktar tedirginlik yaratan bu kararın suistimal edilmemesi gerektiğine değinildi. Düzenlemeler şirketler açısından önemli ama uzmanların yatırımcılara da bir uyarısı var. Bu anlamda analistler, özellikle küçük yatırımcıları yatırım kararı alırken dikkatli olmaları konusunda uyardılar.

Galatasaray, bedelli sermaye artırımına gidebilir

2013 yılında yürürlüğe girmesiyle çok konuşulan borçlu şirketlerin bedelli sermaye artırımı düzenlemesinde geri adım atılması; bir süreden beri bedelli sermaye artırımına gitmesi beklenen Galatasaray Sportif AŞ’nin önünü açtı. Önceki gün liderliğe oturan Galatasaray hisselerindeki yüzde 4’ü aşan düşüş ise bu düzenlemeye bağlandı. Görüştüğümüz analistler, bu tebliğin Galatasaray’ın önünü açtığı gibi bir çok şirketi etkilediğini belirterek, “Önümüzdeki günlerde bir çok küçük şirketten bedelli sermaye artırımı gelebilir. Galatasaray’ın ise ilişkili taraflara 270 milyon TL borcu bulunuyor. Bu borçlarının ödeyebilmek için bedelli sermaye artırımına gitmesi çok muhtemel” diye konuştular.

Geçtiğimiz Kasım ayında Galatasaray sermaye artırımı için yönetim kurulundan karar almıştı. Kayıtlı sermaye tavanını 108 milyon liradan 540 milyon liraya çıkaran Galatasaray yüzde 400 oranında sermaye artırımı yapmak için yönetim kurulu karar aldı. Şirket 108 milyon lira olan sermayesini yüzde 400 oranında artırarak 540 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor. Galatasaray’ın 2017 ikinci çeyrek borcu 585 milyon TL. Analistlere göre, Galatasaray bu bedelli sermaye artırımı ile bütün borcunu kapatabilir. Galatasaray’ın bu tutarın tamamı için bedelli sermaye artırımı yapması durumunda %33,58’i halka açık olan Galatasaray’ın yatırımcılardan isteyeceği tutar 145 milyon TL olacak. 

Galatasaray Sportif AŞ’nin yüzde 66,42’si Galatasaray Spor Kulubü Derneği’ne ait. Yüzde 33,58’i ise halka açık. Bu durumda Galatasaray Sportif önümüzdeki günlerde bedelli sermaye artırımına giderse, hem dernek hem de halka açık kısım bu artırıma iştirak etmek zorunda. Analistlere göre, derneğin bedelli sermaye artırımına katılacak kaynağı yok. Bu durumda derneğin, sermaye artırımına mahsuben nakit dışı varlığını (gayrimenkul, alacak temliki vs.) devretmesi mümkün. Bu durumda eski düzenlemeye göre, halka açık ortakların ayrılma hakları varken, yeni düzenlemede bu haklarını kullanamayacaklar. 

Bedelli sermaye artırımında düzenleme

SPK bedelli sermaye artırımlarına ilişkin olarak gittiği düzenlemeye göre, ilişkili taraflara yoğun borcu bulunan şirketlerin bedelli sermaye artırımı önemli nitelikte sayılmayarak, ayrılma hakkı verilmesi gerekmeyecek. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla yürürlükten kaldırılan maddede şu ifadeler yer alıyordu: “Sermaye artırımından elde edilecek fonun ilişkili taraflara olan borcun kapanmasında kullanılmayacağı ortaklık tarafından beyan edilmiş olsa dahi, sermaye artırım başvurusu öncesinde kamuya açıklanan son dört döneme ilişkin finansal tablolarında, ilişkili taraflara nakit dışındaki varlık devirlerinden kaynaklanan toplam borçların ortalamasının, söz konusu borçlar dahil edilmemiş aktif toplamları ortalamasına oranı yüzde yirmiden fazla olan ortaklıklar hakkında da bu maddenin altıncı fıkrasında yer alan hükümler uygulanır.” Bu durumda, ilişkili tarafıyla nakit haricinde borç ilişkisine giren şirketlerin hakim durumda olmayan ortakları açısından ayrılma hakkı doğuyordu.

Bunun yanı sıra Pay Tebliği'nde yapılan düzenleme ile yönetim kontrolüne sahip ortakların herhangi bir on iki aylık dönemde sermayesinin yüzde onunu veya fiili dolaşımdaki paylarının nominal değerinin yüzde ellisini aşan pay satışlarının planlanması durumunda bilgi formu düzenleyerek SPK'dan onay alma şartı kaldırıldı.

Öte yandan, ortakların hisse alış satışları ve bedelli sermaye artırımına dair yapılan düzenlemeye göre, bu kapsamda Merkezi Kayıt Kuruluşu'na (MKK) ortakların hisse alış satışlarında 9 gösterge orana bağlı olarak açıklama yapma yetkisi verildi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar