Soyguncuların yeni gözdesi Bitcoin

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

Al Pacino’nun Köpeklerin Günü (Dog Day Afternoon) filmini eğer halen izlemediyseniz muhakkak ilk izlenecekler listenize yerleştirin. Orijinal anlatımı ile bir banka soygununun nasıl sirke dönüştüğünü, dram ve gerçekliğin bu kadar iyi harmanlandığını görüp şaşıracaksınız. Günümüzde eskisi kadar iyi banka soygunu filmleri yapılmıyor. Son zamanlarda izlediğim Sihirbazlar Çetesini saymaz isek, akıl dolu işler görmek için Ocean serisinin yenisini beklemek gerekiyor.

Film endüstrisi, vahşi batı döneminden bu yana banka soygunu meselesini işleye dursun, yeniçağın finansal soygunları hızlı başladı ve muhtemelen on yıl sonrasının senaryolarında yerlerini almaya başlayacaklar.

Muhtemelen duyduğunuz üzere şu sıralar Bitcoin isimli dijital para birimi finans çevrelerinde sıkça konuşulmaya başlandı. Merkezi bir sistemden yönetilmeyen, tamamen serbest dolaşımda olan bu para birimi şimdiden dijital ödeme sistemlerinde yerini almaya başladı bile. Dahası kimi havalimanlarındaki dijital ATM’ler üzerinden o günkü kurdan Bitcoin’lerinizi satabiliyorsunuz. Hatta ciddi bir yatırım aracı olarak da görülmeye başlandı. Farklı döviz servisleri üzerinden çok değişken dahi olsa farklı para birimlerine çevrilmeye başlanıyor.

Peki, bu Bitcoin’leri nasıl elde edeceksiniz? İşte sıkıntı burada başlıyor. Merkezi bir otorite tarafından yönetilmeyen Bitcoin alemi, Peer-2-Peer ağ üzerinden çalışıyor. P2P ağları hatırlayacaksınız; hani Napster, Kazaa, E-Donkey gibi programlar üzerinden film, müzik vs indirilirdi. İşte Bitcoin ağı da aynı mantıkla çalışıyor. Tüm operasyon bu ağ üzerinden karşılıklı ödeme şeklinde sürdürülüyor. Sahip olduğunuz Bitcoin sayısını bu ağ üzerinden bir başkasına gönderebilir ve ödemenizi yapabilirsiniz. İyi derecede şifrelenmiş bu para bloklarını ise bir daha kullanmak, çoğaltmak vs mümkün değil. En azından öyle sanıyoruz.

Geçtiğimiz haftalarda meydana gelen bir olay dijital para efsanesinin durumunu zora sokabilir. Hollanda merkezli BIPS şirketinin sistemlerine giren korsanlar, kendileri için tam 1295 Bitcoin üretip kaçtılar. Birkaç hafta öncesinde de Avustralya Bitcoin bankasında gerçekleşen bir soygunda toplam 4100 Bitcoin (1.3 milyon USD değerinde) çalınmıştı. Bu iki para blokunun kullanımını izlemek mümkün ancak sistemden yok etmeye çalıştığınızda tüm sistemin sorgulanmasına da neden olacaksınız. O yüzden bu tarz soygunlar şimdilik yapanın yanına kâr kalmış oluyor.

Karşılığı olmayan dijital bir para üretme fikri aslında çok yeni değil. Tüm eski bilimkurgu film ve kitaplarında para birimleri KREDİ olarak geçer ve dijitaldir. Ancak Bitcoin şu anda güvenlik açıkları, illegal kullanımı ve yerleşmemiş yapısı ile bu konumda kullanılabilecek bir sistem değil. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019