Sosyal sorumluluk projesine başarılı bir örnek
İstanbul Develi ve Yöresi Kültür Dayanışma Derneği’nin Onursal Başkanı Osman Deveci’nin davetiyle , İstanbul Üniversitesi eski Genel Sekreteri, Dünya Göz Hastanesi ve TOSYÖV Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yusuf Akça’nın “Gençler Hayat Nasıl Başlıyor” konulu konferansına katıldım..
Konferans öncesi derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Papak, yönetim kurulu üyeleri, Mehmet Beşparmak, Orhan Cebeci, Prof. Dr. Cavit Avcı ve Av. Ahmet Özçay ile Seyrani Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Suat Köylüoğlu’yla tanıştım.
Derneğin gerçekleştirmekte olduğu sosyal sorumluluk projelerini ve edindiğim bilgileri sizlere anlatmak itiyorum;
“Develi’de doğmuş, işleri gereği İstanbul’a yerleşmiş alanlarında başarılı olmuş iş insanlarından ve bürokratlardan oluşan akil insanlar bir araya gelerek sevdalısı oldukları topraklara borçlarını ödemek üzere projeler geliştirirler.
Akil insanlar fikrinin babalığını da Prof. Dr. Cavit Avcı hoca yapar..
Cavit hoca, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp’ta genel cerrahi hocası iken Fransa devleti tarafından insanlığa hizmetlerinden dolayı ”Devlet Nişanı” ile ödüllendirilmiş.
Girişimciliğe, emekli olduktan Bodrum’da otel ve lokanta işletmeciliği yapmakla başlar.. “Kendimiz burada, yüreklerimiz, geçmişimiz orada” sözleri hiç unutulmaz. 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’ya yerleşen Selçuklular zamanında önemli bir yerleşim merkezi köyleriyle birlikte 64 bin 422 kişilik nüfusuyla Kayseri’nin en büyük ilçesi..
Tarihi ve kültürel zenginlikleri en çok olan ilçesi .
Buna Aşık Seyrani ve Develi Cıvıklısı’nı örnek olarak vermek isterim.
Seyrani’den başlayalım anlatmaya ;
Yedi yıl eğlendi, kaldı Seyrani
Bütün tahsil etti ilmi irfanı
Sendeyken her türlü mürüvvet kanı
Bulmadın derdime çare İstanbul”
Diyen Aşık Seyrani, karakteri gereği, etrafında gördüğü yanlışlıklara, bu yanlışlıkları yapan Padişah da olsa görmezlikten gelemeyen ve şiirlerinde bu durumları ağır bir şekilde hicveden bir şairdir.
Bu yüzden hakkında soruşturma açılmış ve yakalanmamak için de bir dostunun yardımıyla Develi’ye kaçmak zorunda kalmış..
Aşık Seyrani’nin öyküsü kısaca böyle. CIVIKLIya gelirsek;
Parça etin çift bıçak altında kıyılarak kıyma yapılması sonucu etin yağının da çift bıçak darbeleri ile erimesi sonucu cıvıdığından CIVIKLI adını almış. Coğrafi işaretler kapsamında 2008 yılında Develi Cıvıklısı’nın patent tescili yapılmış.
Cıvıklının fermanı bile var;
“Cıvıklı yapılacak et bir gün evvelinden alına, terbiye edile,
Yiyenlere afiyet ola, şifa bula,
Yiyemeyenlere nasib ola,
Cıvıklısı ile Develi Nam bula,
Bizlere bu güzel nimeti veren
ALLAH’a Hamd ola...
“İş bu ferman Meşhur Develi Cıvıklısı için çıkarıla...” Osmanlı fermanı bu sözle sonlanıyor..
Derneğin gerçekleştirdiği ve halen devam eden sosyal sorumluk projelerine gelirsek .. İstanbul’da okuyan Develi’li üniversite öğrencilere karşılıksız burs veriliyor.
Bu yılki bursiyer sayısı 160.
Her ayın ilk cumartesi günü çağrılı konuşmacı konferansı olur ardından bursiyer öğrencilerle birebir ilgilenilerek ardından toplu yemek yeniliyor. Burada harika bir Bilgisayar laboratuvarı kurulmuş öğrenciler araştırma, tez gibi çalışmalarını burada yapıyorlar.
Şimdi de Onursal Başkan Osman Deveci’nin anlatıkarını aktarmak istiyorum “Kadınlarımız kermesler düzenler, iftar yemeklerimizle, düzenlediğimiz gezi ve pikniklerle hemşerilik dayanışma duygularımızı sürekli canlı tutmayı amaçlarız.
Önceki başkanımız Sami Dedeoğlu milletvekili seçildi.
Kendisi artık TBMM’de temsilcimiz oldu. Develi Hüseyin Şahin Meslek Yüksek Okulu, çok değerli hayırsever hemşerilerimizin katkısıyla bina ve tesisleriyle çağdaş bir kampüs haline getirildi.
Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesini “Develi Seyrani Üniversitesi” ne dönüştürecek yasal düzenlemeler için çalışmalarımızı büyük bir heyecanla sürdürmekteyiz .
Bizler her zaman vatanımızın birliğine cumhuriyetimizin temel değerlerine sahip çıkarız.
Develi’mizde okullar yaparak milli eğitimin hizmetine vermek hayırsever hemşerilerimizin birinci işi..
İstanbul Beşiktaş’taki hain saldırıda şehit düşen hemşehrimiz İstanbul Çevik Kuvvet Müdür Yardımcısı Kadir Yıldırım’ı rahmet ve şükranla anıyorum” diyor Osman Deveci.
Babamın doğduğu ilçenin, benim de üyesi olmaktan (O gün derneğine üye olduğum) mutluluk duyduğum, Develi ve Yöresi Kültür Dayanışma Derneği’nin öncülüğünde hayırseverlerin katkılarıyla gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projelerini sizlerle paylaşmak istedim..