Sosyal muhafazakarlar liberallere karşı

Orhan AKIŞIK
Orhan AKIŞIK KÜRESEL PERSPEKTİF [email protected]

 

Seçim hazırlıkları çok erken başladı. Barack Obama'nın ikinci defa seçilmesini içlerine sindiremeyen Cumhuriyetçiler, 2016'daki Başkanlık seçimi için şimdiden kolları sıvadılar. Cumhuriyetçiler arasında, yüzde 8'e yakın bir işsizlik oranıyla Demokratların ikinci defa seçimi kazanmasını kendi politikalarının yetersizliklerine olduğu kadar, karizmatik kişiliği ağır basan Obama'nın karşısına güçlü bir aday çıkartılamamasına bağlayanlar da var. Birçok Cumhuriyetçi, Mitt Romney'nin yetersiz kaldığı görüşünde. Adaylık için ön dört kişinin adı geçiyor. Bunlar arasında dikkati çekenler, Kentucky Senatörü Rand Paul, Florida Senatörü Marco Rubio, Florida önceki Valisi Jeb Bush ve New Jersey Valisi Chris Christy. Başarılı bir valilik dönemi geçiren Jeb Bush'un handikapı, George Bush'un kardeşi olması. ABD seçmenine Bush ailesinden yeni birini kabul ettirmek pek kolay değil. Ancak, göçmen politikasına verdiği destek ve entelektüel birikimiyle Jeb Bush'un diğer muhtemel adaylar arasında öne çıkacak isimlerden biri olacağı kesin. Rand Paul, geçtiğimiz seçimde Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan adayları arasında yer alan liberal görüşleriyle bilinen Ron Paul'un oğlu. Marco Rubio Kübalı bir göçmen ailesinden
geliyor. New Jersey Valisi Christy ise Cumhuriyetçilerin etkili isimlerinden biri. Dört yıl uzun bir süre. Daha çok şey değişir, hiç hesapta olmayan yeni adaylar meydana çıkabilir.
 
***
Cumhuriyetçi Parti'nin geçen hafta düzenlediği 40'ncı Muhafazakar Siyaset Hareket Konferansı'nda 2016 seçimlerinin muhtemel adayları görüşlerini ortaya koydular. Cumhuriyetçi Parti içinde yer alan sosyal muhafazakar ve liberaller birbirlerinden eşcinsellerin evlenmesi, göçmen politikası, ulusal güvenlik ve uyuşturucu kullanımı konularındaki görüşleriyle ayrılıyorlar. Muhafazakar kanat eşcinseller arasında evlenmeye karşı. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner de bu görüşte olanlardan. Eşcinsel evliliğine karşı olmasıyla tanınan Cumhuriyetçi Senatör Rob Portman aniden görüş değiştirerek eşcinsellerin de evlenebilmeleri gerektiğini söylemeye başladı. Portman'ın önceki görüşünü terk etmesine neden olan, çocuklarından birinin eşcinsel olduğunu öğrenmesi. Öyle anlaşılıyor ki, eşcinsel hakları
Cumhuriyetci Parti'yi zorlayacak. Eşi Meksika asıllı Jeb Bush, birçok Amerikalının Cumhuriyetçi Parti'yi göçmen, kadın, bilim ve eşcinsel karşıtı olarak gördüklerinden dolayı Başkanlık seçimini kazanamadıklarını söylüyor. Bush'un görüşlerini bütünüyle reddetmek mümkün değil. Cumhuriyetçiler bu konularda toplumun beklentileri doğrultusunda adım atmış olsalardı sonuç farklı olabilirdi. İstisnalar bir yana, muhafazakar siyasi düşünce bütün ülkelerde aşağı yukarı bu özellikleri gösteriyor. ABD gibi ileri bir demokraside muhafazakar görüş bu konularda ilerleme sağlayamamış iken demokrasisi geri ülkelerde sağ partilerin izledikleri siyaseti fazla yadırgamamak lazım.
 
***
Cumhuriyetçiler toplumun eğilimlerini dikkate almazlarsa bundan sonraki seçimleri kazanmaları da zor. Kaldı ki, bu Demokratların siyasi performansına da bağlıdır. Demokratlar bu dört yılı iyi kullanabilirlerse 2016'daki seçimi de alabilirler. Maryland'deki toplantıya katılanlar arasında genç Cumhuriyetçiler çoğunluktaydı. Cumhuriyetçi Parti'nin toplumun beklentilerine cevap veremediği görüşünde olan genç Cumhuriyetçiler değişimden yanalar. Muhafazakarların kürtaj ve eşcinsel evliliğine karşı oluşları dışında kiliseye bağlılığı vurgulayan görüşleri Cumhuriyetçi gençleri rahatsız ediyor. Gençler ekonomik konularla, özellikle de bütçe ve kamu açıklarıyla yakından ilgililer. 2008 Büyük Resesyonu'ndan en fazla etkilenen kesimler arasında gençler önde geliyor. İşsizlik yüzde 7.7'ye gerilese de yaşı 25'in altında olan genç nüfus arasındaki işsizlik oranı yüzde 16'ya yaklaşıyor. Ancak, bu rakam gerçeği tam olarak yansıtmıyor. Bu yüzde 16'nın içinde eğitimlerini sürdürdüklerinden dolayı henüz iş aramaya başlamamış gençler yer almıyor. Gençler arasındaki işsizlik sorununa çare bulunmazsa ekonomik büyümeyi sürdürmek zorlaşır. 2016'daki seçimi kazanmak isteyen partinin işsizlik, özellikle de gençler arasındaki işsizliğin azaltılması konusunda bir şeyler yapması lazım. Bakalım Cumhuriyetçi Parti'nin muhafazakarları gençlere kulak verecekler mi?
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Vekalet savaşları 08 Ekim 2016
Clinton farkı 01 Ekim 2016
Sorun küreselleşmede mi? 27 Ağustos 2016