Sosyal medyanın ekonomik gücü ve KOBİ'ler

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

 

Geçen haftaki “Sosyal Medyanın ekonomik gücü” başlıklı yazıma okurlarımızdan gelen çok sayıdaki mail'de KOBİ’lerin sosyal medyanın ekonomik gücünden nasıl yararlanacaklarına ilişkin değerlendirme ve önerilerin olduğu bir yazı beklediklerini dile getirmişler.

Denizli, Manisa, Konya ve Gaziantep'te konuya ilgi duyan okurlarımızdan gelen mail'lerde ağırlıklı olarak "Sosyal medyada yer almamız için çok sayıda, ancak birbirinden farklı önerilerle karşılaşıyoruz" ifadeleri yer alıyordu.

Sosyal medyanın özellikle KOBİ'ler için artık eşsiz bir tanıtım ve pazarlama mecrası oluşturduğu doğrudur.

Sosyal medya araçları üzerinden yapılacak doğrudan pazarlama iletişimi ile milyonlarca tüketiciye kolayca ulaşmak mümkün.

Anadolu'nun herhangi bir şehrinde mal ve hizmet üreten bir KOBİ, sosyal medyayı kullanarak sadece Türkiye'nin tümüne değil, küresel pazarlara da kolaylıkla açılabiliyor.

Geleneksel pazarlama araçlarını kullandığında harcayacağı büyük bütçeler de şirketlerin tasarruf ettiği kalemlerden biri olabiliyor.

KOBİ'ler açısından bakıldığında sosyal ağlar ve sosyal medya alanları, verimli ve doğru kullanıldığında hem pratik, hem hızlı, hem de tasarruflu olabilmektedir.

KOBİlerin, firmaların her sosyal mecranın içinde olması tabi ki olmazsa olmazlarından biri değildir.

Firma, hedef kitlesini iyi tanımalı, varlığını göstermek istediği sosyal medya/ağ ortamlarını ona göre takip etmelidir.

Sosyal medya da yer alan yada almak isteyen KOBİ yada firmaları bir farklı açıdan irdelersek sanırım ilginç tabloyla karşılaşmış olacağız.

Örneğin, “Digital platformları kullanan tüketiciler KOBİ'lere ulaşabiliyorlar mı?” araştırmasına gelen cevaplardan.

SMB DigitalScape'in 800 binden fazla KOBİ ile 2012′nin dördüncü çeyreğini baz alarak yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'deki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin dijital dünyada fazla varlık gösteremedikleri anlaşılıyor.

Araştırmadan çıkan sonuçlar, KOBİ'lerin internet sitelerini, mobil optimizasyonlarını, sosyal ağ bağlantılarını ve içerik yönetimlerini etkinleştirmelerini ve mevcut yapılarını gözden geçirmeleri gerektiğini işaret ediyor.

vSplash tarafından geliştirilen ve Yellow Media işbirliği ile hazırlanan SMB DigitalScape isimli veri toplama ve analiz aracından Türkiye'deki KOBİ'ler üzerine yapılan araştırma sonuçları ve önerileri şu şekilde sıralanıyor:

“- KOBİ'lerin web sitelerinin yüzde 99′u mobil cihazlarda düzgün görüntülenemiyor. Yani KOBİ'lerin internet sayfalarının mobil optimizasyona ihtiyaçları var.

- KOBİ'lerin web sitelerinin yüzde 73′ünün ana sayfasında iletişim bilgileri, yüzde 98'inde harita veya yol tarifi yer almıyor.

 Bu da o şirketle temasa geçmek isteyen kişi ve kurumların önünü tıkamış oluyor.

- KOBİ'lerin web sitelerinin yüzde 90′unun Facebook sayfa bağlantısı, yüzde 93′ünün ise Twitter sayfa bağlantısı yok.

Bu nedenle, bu markaların Facebook ve Twitter sayfalarına web sitesinden gelen trafik daha az oluyor, etkileşim daha zayıf gerçekleşiyor. - KOBİ'lerin web sitelerinin yüzde 94′ünde gizlilik verileri bulunmuyor. Yani kullanıcıların güvenlik açısından duyacakları endişelerin giderilebileceği bir kaynak yok.

- KOBİ'lerin web sitelerinin yüzde 98,6′sı e-ticaret yapmaya uygun değil. Bu da fiziksel mağazaların internete verimli bir şekilde taşınamadığı anlamına geliyor.

- KOBİ'lerin web sitelerinin yüzde 90′ının site haritası, yüzde 93′ünün ise meta başlığı bulunmuyor.

Araştırma sonuçlarından da görüleceği gibi firmaların/KOBİ'lerin kendi sosyal mecra varlık stratejilerini oluşturmaları ve analizini yapmaları gerekmektedir.

Bunda uyulması gereken ana ilkelerden bazıları ise araştırmada şöyle belirlenmiş:

Ne istediğinize karar vermeniz, her şeyi ölçüp ve test etmeniz, dürüst olmanız, net bir amaca sahip olmanız, sosyal mecraları yaşam alanı olarak belirlemeniz, esas mesajınızı açıkça iletmeniz, ana temaya bağlı kalmanız, sözcüklerden tasarruf etmeniz ve bunu yaparken basit cümleler kullanmanız.”

Araştırma sonuçları, sosyal medyadan yararlanmak isteyen tüm KOBİlerimize yol gösterici niteliğinde.

Gerek, benden bu anlamda öneri ve bilgi desteği isteyen KOBİ’lerimize vermeye çalıştığım bilgilerle gerekse ihtiyaç duyduklarında alacakları profesyonel desteklerle KOBİ’lerin sosyal medyanın ekonmomik gücünden en doğru bir biçimde yararlanarak geleceğin ekonomisini yakalamış olurlar..

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar