Sosyal medyada yatırım tuzakları

İskender ADA
İskender ADA iskender.ada@dunya.com

Ben ve benim gibi finans dünyasının içinde olan kişiler, herhangi bir yatı­rım kuruluşunda profesyonel olarak çalış­mıyorlarsa, kimseye yatırım danışmanlığı ya da portföy yöneticiliği hizmeti veremez!

Bu kadar net!

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyadan tanımadığım bir kişi benimle iletişime geçti. Kendisinin dolandırıldığını ve do­landıran kişinin benim adımı ve fotoğra­fımı kullandığını söyledi. İlk başta inan­makta zorlandım. Fakat daha sonra farklı kişilerden benzer mesajlar gelince, duru­mun ciddiyetini kavradım.

Sosyal medya­da, özellikle yatırım gruplarında, benim adım ve görsellerim kullanılarak, sanki ben güvenilir bir yatırım uzmanıymışım gibi insanlara mesajlar atılmış, karşılığın­da para istenmiş, bazılarına kazanç vade­dilmiş. Kimileri gerçekten para gönder­miş, kimileri ise şüphelenip vazgeçmiş. Üstelik bu sadece benim başıma da gelmi­yor, yakın çevremde bu senaryoyu çok sık duymaya başladım.

Uyarılar ve cezalar

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), izinsiz sermaye piyasası faaliyetlerine karşı va­tandaşları uzun süredir uyarıyor. SPK’nın yayımladığı bilgilendirme metninde, yatı­rım danışmanlığı, portföy yöneticiliği, kal­dıraçlı alım satım (forex) gibi faaliyetlerin yalnızca lisanslı kurumlar ve o kurumların çalışanları tarafından, sadece karşılıklı ya­sal sözleşmelerle yapılabileceği açıkça be­lirtiliyor. Bu tür hizmetleri sunan kurum­ların SPK’dan yetki belgesi almış olmaları ve çalışanların da SPK’nın lisanslarına sa­hip olması zorunlu. Aksi takdirde bu faali­yetler yasa dışı kabul ediliyor.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) de geçtiğimiz dönemde bir bilgi­lendirme metni yayımlayarak özellikle sosyal medya üzerinden artan dolandırı­cılık olaylarına dikkat çekti. TSPB, yatı­rımcılara tanımadıkları kişilerden gelen yatırım tavsiyelerine kesinlikle itibar et­memeleri gerektiğini vurguluyor. Ne yazık ki bu uyarılar, bu tarz içerikleri yayan ki­şiler kadar, bu içeriklere inanmak isteyen insanlar için de geçerli. Herkes kolay pa­ra kazanmak istiyor ama bunun bedeli çok ağır olabiliyor.

Ayrıca sermaye piyasasında izinsiz ola­rak faaliyette bulunanlar iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile ce­zalandırılırlar. Bu, Türk Ceza Kanunu ve sermaye piyasası mevzuatına göre oldukça net bir düzenleme. Adımızı ve görüntümü­zü kullanarak insanları dolandıran şahıs ya da şahıslar açıkça suç işliyorlar.

Dolandırıcıların yöntemleri ve mağdurların hakları

Dolandırıcılar bu işi ne yazık ki oldukça profesyonel şekilde yürütüyor. Bu kişiler gerçek bir yatırımcı ya da danışman kim­liğiyle ortaya çıkıyor, sosyal medya profil­leri oluşturuyor, hatta bazen sahte web si­teleri kuruyorlar. Sonrasında hedef kişiyle yakınlık kurarak küçük yatırımlar öneri­yorlar. Kazanç sağlandığında kişiyi daha büyük yatırımlar yapmaya ikna ediyorlar. "İlk kazancı göster, sonra büyük parayı al" yöntemiyle çalışıyorlar. Genellikle What­sApp ve Telegram gibi daha gizli iletişim kanallarına geçiyorlar. İkna sürecinde ki­şiye özel teklifler sunuyor, aciliyet hissi ya­ratıyorlar ve en sonunda, kişi yüksek mik­tarda para yatırdıktan sonra ortadan kay­boluyorlar.

Eğer bu şekilde bir mağduriyet yaşadıy­sanız, TCK 157. madde kapsamında suç du­yurusunda bulunabilirsiniz. Savcılığa gi­derek şikayette bulunmanız, ekran görün­tüleri, banka dekontları, mesaj kayıtları gibi delilleri sunmanız gerekiyor. Ayrıca dolandırıcının kullandığı sosyal medya he­sapları ya da iletişim bilgileri de delil ola­rak eklenmeli. Gerekirse Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü’ne başvurarak teknik in­celeme yapılması da talep edilebilir.

Lütfen tanımadığınız kişilere, sosyal medyada karşınıza çıkan yatırım teklifleri­ne, hele ki benim ya da başka birinin adını kullanarak sizi ikna etmeye çalışanlara as­la itibar etmeyin.

Kimse kimseye altın tepsiyle kazanç sunmaz!

Gözünüz açık olsun!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derin sahtekarlık! 10 Şubat 2025
Yapay zekâ savaşları 04 Şubat 2025
İşlerin geleceği 27 Ocak 2025
Fijital finans 20 Ocak 2025