Sosyal medyada kötü niyetliler de var

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

Geçtiğimiz günlerde ay dünyaya hiç olmadığı kadar yakındı. Ay normalden %16 daha büyük göründü. Bu yakınlaşma ile parlaklığında da ciddi bir artış vardı. %30 civarında çok daha parlak göründü. Elbette bunun manyetik alanımıza da etkileri oldu. Vikipedia’dan aldığım bilgilere göre, ay ve güneşin, denizlerimizdeki gelgit üzerindeki etkisi için dolunay veya yeniay zamanları çok daha güçlü oluyor. Süper Ay zamanında ise bu etki %19 civarında artmış oluyor. Bu da denizlerde meydana gelen gelgitlerde 1 ya da 2 santim kadar bir farka yol açabiliyor.

Tüm bunlara rağmen Süper Ay’ın dünyadaki herhangi bir elektronik ya da mekanik cihaza etkisinden bahsetmek mümkün değil. Olması gereken neyse o oluyor. Süper Ay olacağı günün sabahı sosyal medyada aşağıdaki metin paylaşıldı!

“Acil

Bu gece 00:30-03:30 saatleri arasında telefon, hücresel cihaz, tablet vb. Cihazları kapattığınızdan emin olun ve vücudunuzdan uzaklaştırın. Singapur televizyonu haberi açıkladı. Lütfen ailenize ve arkadaşlarınıza söyleyin. Bu gece gezegenimiz için 12.30 ile 3.30 arası çok yüksek radyasyon olacaktır. Kozmik ışınlar dünyaya yaklaşacaktır. Bu yüzden lütfen cep telefonunu kapat. Cihazı vücudunuza yakın bir yerde bırakmayın, bu ciddi hasara neden olabilir. Google ve NASA BBC News’ı kontrol edin. Bu mesajı sizin için önemli olan tüm insanlara gönderin * ALINMIŞTIR / LÜTFEN Mümkün olduğu kadar çok paylaş *”

Sabah saatlerinde başlayan bu paylaşım bir anda viral oldu. Facebook hesabımda yüzlerce kişiden bu paylaşımı görmeye başladım. Twitter ve Instragram’da da benzer paylaşımlar oldu. Çünkü yukarıdaki metni resim olarak hazırlamışlardı ve paylaşılması kolaydı.

Sıradan bir sahtekarlık olarak düşünebilirsiniz ancak gece 3 saat telefonların kapatılmasının istenmesi oldukça ilginç. Ne alaka bilmiyorum ama Singapur televizyonu ya da Google, BBC News ve NASA’yı kontrol edemeyecek binlerce kişi eminim telefonu kapatıp bir başka odaya koymuştur. Akşama doğru BTK bir açıklama yaparak mesajın içeriğinin doğru olmadığını duyurdu ancak bence iş işten geçmişti bile.

Sosyal medyada bu şekilde paylaşılan birçok metin var. Kullanıcıların milli, manevi, siyasi ve insani duygularını suiistimal eden, sahte, yalan haberler bir anda binlerce kullanıcı tarafından paylaşılıyor. Ve çoğu kullanıcı işin aslına bakmadan kolayca paylaş tuşuna basıyor. Geçtiğimiz ay Twitter’da buna benzer bir paylaşım yüzünden bir firma aleyhine linç kampanyası düzenlendi. Ancak ortada bir mesele bile yoktu.

Sosyal ağlar ve sosyal medya henüz emekleme dönemlerini yaşıyor. Hem kurumlar hem de bireyler bu yeni mecradan nasıl fayda sağlayacaklarını yeni yeni öğreniyor. Yol kazalarının olması, yeni deneyimler ile doğruların bulunması gayet normal. Ancak şunu da akıldan çıkarmamak lazım. Sizin iyi niyetinizden faydalanmaya çalışan, size veya bir başkasına ciddi zararlar verebilecek kötü niyetli kullanıcılar şimdiden sosyal medyayı yoğun olarak kullanmaya başladılar. Önünüze gelen şeyi kolaycılığa kaçıp paylaşırken, bir daha düşünüp konuyu biraz araştırmakta, sorgulamakta fayda var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019