Sosyal medya pazarlamasında trendler
İşletmelerin sosyal medya kullanımı ve sosyal medya pazarlaması konularında yayınlanan online sosyal medya dergisi SocialMedia Examiner, Sosyal Medya Pazarlaması Raporu’nu (2013 Social Media Marketing Industry Report) bu yıl beşinci kez çıkardı.
Üç binden fazla pazarlamacının sosyal medyayı nasıl kullandığını anlamak ve bu konudaki eğilimlerini belirlemek üzere gerçekleştirilen araştırma, toplam beş soruya yanıt arıyor. Sosyal medya konusundaki taktiklerin, hedef kitleyle en iyi bağlantıyı sağlayan yolların, sosyal medya yatırımlarının geri dönüş ölçümünün, en iyi ve hedefi en hızlı yakalayan sosyal medya araçlarının, son olarak da geliştirilen sosyal stratejiler konularına yanıt arayan araştırmanın bazı çarpıcı sonuçlarına birlikte göz atalım isterseniz:
• Pazarlamacıların yüzde 86’sı sosyal medyanın pazarlamada çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyor. Bu oran 2012’de yüzde 83 olarak ölçülmüş. Yani bir yılda üç puan gibi yabana atılamayacak bir artış var.
• Pazarlama uzmanlarının yüzde 69’u önümüzdeki dönemde YouTube kullanımını artırmayı planlıyor. Yani YouTube’un bu yılla birlikte en fazla en hızlı yatırım yapılan sosyal mecralardan biri haline geleceğine kuşku yok.
• Twitter çağıyla birlikte blogların modasının geçtiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü pazarlamacıların yüzde 58’i halihazırda blogları etkili bir şekilde kullanıyor. Bunun yanında yüzde 62’si bloglarla ilgili daha fazla şey öğrenmeyi, yüzde 66’sı da 2013’te blog aktivitesini artırmayı planlıyor.
• Podcasting yani ses ve görüntü dosyalarının dizi halinde çevrimiçi yayını 2013 ve sonrasında pazarlamacılar açısından patlama yapacak konuların başında geliyor. Zira halihazırda pazarlamacıların yalnızca yüzde 5’inin aktiviteleri içinde podcast yer alırken yüzde 24’ü podcast aktivitesini artırmayı, yüzde 32’si de podcast hakkında daha fazla şey öğrenmeyi hedefliyor.
• Pazarlamacıların en fazla kullandığı sosyal mecralar sırasıyla Facebook (yüzde 92), Twitter (yüzde 80), Linkedin (yüzde 70), Bloglar (yüzde 58), Youtube (yüzde 55), Google- (yüzde 42), Pinterest (yüzde 41) Instagram gibi fotoğraf paylaşım siteleri (yüzde 18), forumlar (yüzde 16), Foursquare ve benzeri konum belirleme araçları (yüzde 11), StumbleUpon gibi sosyal işaretleme siteleri (yüzde 10). Burada sosyal işaretlemenin, forumların ve konum belirleme araçlarının son üç yıldır düşüşte olduğunu belirtmekte fayda var.
• Pazarlamacılar için en önemli iki mecra ise Facebook ve Linkedin. Yöneltilen sorular içinde, “Yalnızca bir mecra seçmek zorunda kalsanız hangisini seçerdiniz?” sorusuna pazarlamacıların yüzde 49’u Facebook, yüzde 16’sı da Linkedin yanıtını veriyor. Bunları yüzde 14’le bloglar ve yüzde 12 ile Twitter takip ediyor.
• Pazarlamacıların yüzde 37’si Facebook aktivitelerinin etkinliğinden pek emin değil. Yani pazarlamacıların üçte birinden fazlası Facebook’u hakkıyla kullandığını düşünmüyor. Bu oran B2C’de yüzde 44’e yükselirken B2B işlerde yüzde 29’a kadar iniyor.
• Pazarlamacılar için sosyal medya kullanımı aslında çok yeni bir olgu. Pazarlamacıların yarısından fazlası sosyal medyayı iki yıl veya daha az bir süredir kullanıyor. Yüzde 23’ü bir yıldan daha az süredir, yüzde 30’u da 1-2 yıl arasında sosyal medyayı kullandığını söylüyor. Bu mecrayı 4 yıldan daha uzun süredir kullananların oranı ise yalnızca yüzde 11.
• Sosyal medya yatırımlarının geri dönüşünün ölçümü konusu, pazarlamacılar için hâlâ belirsizliğini koruyor. Araştırmaya cevap verenlerin yüzde 26’sı bu mecradaki yatırımlarının geri dönüşünü ölçebildiğini söylerken yüzde 38’i ölçemediğini düşünüyor. Yüzde 36’sı ise bu konuda belirsizlik içinde olduğunu ifade ediyor.
Raporun tamamına http://www.socialmediaexaminer. com adresinden ulaşabilirsiniz.