Sosyal medya pazarlamasında başarının 5 sırrı

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler [email protected]

1. Gerçek zamanlılık

Sosyal medyada aralıksız bir biçimde içerik üreten milyarlarca insan, markalar ve şirketler hakkında görüşlerini, beğenilerini, şikâyetlerini paylaşıyorlar. Müşteriler 7 gün 24 saat iletişim talep ediyor. “Mesai saatlerimizin dışındayız” anonsu, şirketlere müşteri kaybettiriyor. Bu ortamda, pazarlama ekiplerinin uyumaması gerekiyor. Teknolojinin ve bot’ların yardımıyla sürekli olarak müşterileri dinlemeli ve anında tepki verebilmek için gerçek zamanlı çalışacak yapılar kurmalılar.

2. Kesintisiz sosyal medya takibi

Sosyal medya platformlarında başarılı kampanyalar yapabilmenin yolu, doğru hedefleme yapabilmekten geçiyor. Doğru kişiye, doğru zamanda, doğru içeriği sunabilmek için sosyal medyaya kulak vermek, yani “social listening” yapmak gerekiyor.

Bloglardaki, sosyal medya sitelerindeki kelimelerin, cümlelerin takibi, bir hazine haritası gibi, hedefe gitmeyi kolaylaştırıyor. Verimliliği artırıyor. Sosyal medyayı izlemek, markalara şikâyetleri duyma fırsatları yakalama ve-ticaret sitesi üzerinden satış yapabilme imkânı sunuyor.

3. Kişiselleştirilmiş hizmetler

İnanılmaz bir veri okyanusu içinde yüzüyoruz. Her dakika Instagram’a yaklaşık 50 bin resim, YouTube’a dört milyondan fazla video yükleniyor. Markaların kitlesel iletişim araçlarıyla, müşterilerine erişmesi giderek imkânsızlaşıyor. Şirketlerin, her bir müşterisiyle, doğrudan iletişim kurması gerekiyor. Öngörülerle, müşterilerine kişiselleştirilmiş teklifler sunabilen kuruluşların, satış yapma ve mişteriyi elde tutma olasılığı artıyor.

4. Stratejik “influencer” çalışmaları

Sadece takipçi sayısı yüksek diye, sosyal medyadaki hesapların sahipleriyle işbirliğine dayalı kampanyaların dönemi geride kalıyor. Araştırmalar, sosyal medya ünlüleriyle yapılan çalışmaların çoğunun markalara yarar sağlamadığını ortaya koyuyor. Markalar bu yüzden, Instagram, YouTube, Twitter gibi platfomlardaki “micro-influncer”lara erişmeye çalışıyorlar. Takipçi sayısı 5-10 bin civarında olan pek çok kişiyle birden çalışmak daha anlamlı yatırım olarak görülüyor.

5. Video pazarlaması

Videolar, hızla TV kanallarının alternatifi haline geliyor. Yakında internette tüketeceğimiz içeriğin yüzde 80’inin video olacağı öngörülüyor.

Instagram ve Facebook aracılığıyla hızla benimsenen anlık videolar, hikâyeler markalar için büyük fırsatlar sunuyor. Benzer bir biçimde, YouTube’un da etki alanı her geçen gün genişliyor. Video formatı, pazarlama dünyasına sonsuz fırsatlar sunuyor.

2017’de kuruldu, 150 ülkede 75 dilde paylaşım sağlıyor

Cep telefonu üzerinden kısa video üretmeyi ve paylaşmayı sağlayan TikTok platformu, Kasım 2017’de Çin merkezli şirket ByteDance tarafından kuruldu. Kısa süre içinde, 150 ülkede, 75 dilde hizmet veren dev bir ağ oluşturdu.

TikTok, Musical.ly uygulamasının bir uzantısı. Kullanımı çok kolay, cep telefonları aracılığıyla, herkese anı yaşama ve aktarma imkânı sunuyor.

Video çekmek ve düzenlemek için hazırlanan programlarıyla, içerik üretimini çok kolaylaştırıyor.

TikTok’un neşeli, hareketli bir dünyası var. Bu dünya, TikTok’un2018 yılında Google Play’in Türkiye de dahil olmak üzere 18 pazardaki en eğlenceli uygulaması olarak seçilmesini sağladı.

Türkiye’ye özel kampanyalar.

Türkiye’de 20-29 Ekim tarihleri arasında 1 Milyon Yıldız kampanyasını başlatan TikTok, en yaratıcı videonun sahibine 100 bin TL ödül verdi. Kullanıcılarının her alanda sahip oldukları yetenekleri paylaşmaları için başlatılan kampanyaya, milyonlarca kişi katıldı.

TikTok, 14-23 Aralık, 2018 tarihleri arasında, Bir Dilek Tut Derneği’yle işbirliği yaptı. ‘Sevgini Paylaş’ etiketiyle uygulama üzerinden 14 bini aşkın video paylaşıldı. Paylaşılan videolarla 40 milyonu aşkın kişiye ulaşıldı. Proje sonunda, TikTok, 5 çocuğun hayallerini gerçekleştirmek için 40bin TL bağışta bulundu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar