Sosyal güvenlik borcunun taksitlendirmesinde 20 gün uzatma

İbrahim IŞIKLI
İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU [email protected]

5797 sayılı kanun, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayınlandı. Söz konusu 5797 sayılı kanunla "5510 sayılı kanunun geçici 24'üncü maddesi kapsamına giren borçları anılan madde hükümlerine göre yapılandırılmamış olan işveren ve sigortalıların, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yirmi gün içinde yazılı olarak kuruma başvurmaları kaydıyla, söz konusu madde kapsamına giren borçları bu maddede belirtilen şartlarla peşin veya oniki aya kadar taksitler halinde ödenir.

Peşin ödeme yolunun tercih edilerek, başvuru tarihini takip eden ayın sonuna kadar borç aslının tamamının ve başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 20'sinin ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının kalan yüzde sekseni terkin edilir.

Taksitle ödeme yolunun tercih edilerek, borç aslının tamamının ve başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde ellisini 12 aya kadar eşit taksitle ödemeleri halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının kalan yüzde ellisi terkin edilir. İlk taksitin ödeme yükümlülüğü bu maddeye göre başvurunun yapıldığı ayı takip eden ayda başlar. Başlangıçta taksitle ödeme yolunun seçilip daha sonra taksitlendirilen borcun kalan kısmının peşin ödenmek istenmesi halinde, başlangıçta seçilen taksitlendirme süresine bağlı terkin oranı değiştirilmez.

Geçici 24'üncü maddenin dördüncü, beşinci, altıncı, yedinci, sekizinci, dokuzuncu, onuncu ve onbirinci fıkraları bu maddeden yararlanmak için başvuranlar hakkında da uygulanır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilidir."

Hükmü getirildi. Bu düzenleme ile sosyal güvenlik prim borçlarının yayımdan itibaren 20 günlük sürede yazılı olarak başvurulması halinde başvuru tarihini takip eden ayın sonuna kadar borç aslının tamamının ve başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 20'sinin ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının kalan yüzde sekseni terkin edilecektir.

Banka emekli sandıkları da teşvik kapsamına alındı

5797 sayılı 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'la 506 sayılı kanunun geçici 20'nci maddesi kapsamında kurulan banka ve oda sandıklarının da istihdam teşviki kapsamına alınması sağlandı.

Bankalara ilave istihdam teşviki

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun geçici 7'nci maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olanlar ile yaş şartı aranmaksızın 18 yaşından büyük kadınlara yönelik teşvikten aynı şartlarda olmak üzere 506 sayılı kanunun geçici 20'nci maddesi kapsamındaki sandıkların da faydalanacağı öngörülmüştür. Buna göre; 01.07.2008 tarihinden önceki bir yıllık dönemde işyerinde çalışan ortalama sigortalı sayısına ilave olarak, 01.07.2009 tarihine kadar yeni işe alınan 18 yaşından büyük kadınlar ile 18-29 yaş arasındaki erkek işçilere ait SSK primlerinin 5 yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

Bankalara özürlü işçi teşviki

Yapılan değişiklikle, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30'uncu maddesinin altıncı fıkrasında düzenlenen teşvikten, kamu idareleri hariç 506 sayılı kanun kapsamındaki sigortalılara ilişkin matrah ve oranlar üzerinden olmak üzere, banka, oda, sigorta şirketi sandıklarına tabi personeli için de uygulanacağı hükme bağlandı. Özürlü sigortalıların, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamının kontenjan fazlası özürlü çalıştıran veya yükümlü olmadıkları halde özürlü çalıştıran işverenlerin de çalıştırdıkları her bir özürlü için asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin yüzde ellisi Hazine'ce karşılanacak.

Bankalara 5 puanlık teşvik

5797 sayılı kanunla yapılan değişiklik sonrasında, 01/10/2008 tarihinden geçerli olmak üzere, bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettiği birlikler personelinin emekli sandıkları da 5510 sayılı kanunun 4/(a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutarın Hazinece karşılanacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar