Sorunun gerçek nedenini bulmadan Rusya ile işler yoluna giremez
Rusya bizim için önemli bir pazar. Bugünkü 6-7 milyar dolarlık ihracat rakamı gösterge olamaz. Normalde bu rakamın çok üzerinde bir potansiyel var.
Gürcistan sorunu ile ilgili olarak AB ülkelerinin yaptıkları toplantıda, AB ülkelerinin temsilcileri Rusya'yı gücendirecek bir karara imza atmaktan çekinmelerinin nedenini şöyle açıklıyordu: "Rusya büyük pazar. Rusya giderek zenginleşiyor. Talebi giderek artıyor. AB ülkeleri olarak Rusya pazarını kaybetmeyi göze alamayız. O zaman sanayimizin ve tarımımızın gelişmesi durur." AB ülkeleri temsilcileri böyle konuşurken, biz bu pazarı kaybedecek davranışları sürdürüyoruz.
Uyarıları, ihracattaki duraklamaları devamlı olarak siyasi nedenlere bağlıyoruz.
Bu sorunlara neden olanlar sadece kamuoyunu değil, devlet adamlarınızı da yanıltıyorlar.
Önce tarım ürünlerinin ihracatında sorunlar yaşadık.
Şimdilerde sanayi ürünleri ihracatında duraklama var.
İhracatçılarımız bu sorunun Gürcistan politikasına karşılık Rusya'nın tepkisinden kaynaklandığını söyledi. Kamuoyu ve devlet adamları buna inandı.
Sorunun çözümü için Başbakan'ın Putin'e telefon etmesinin yeterli olacağı söylendi.
Fakat daha sonra anlaşıldı ki, sorunun temelinde uzun süredir devam eden ve bizim bazı kötü niyetli ihracatçılarımızın ısrarla uyguladıkları çifte fatura var.
Konuyu bilenlerin anlatımına göre Ukrayna ve Rusya'daki yüksek gümrükler nedeniyle çifte fatura ile ihracat değerlerini gerçeğin altında beyan etmek uzun süredir devam eden bir uygulama. Ukrayna ve Rusya gümrükleri bu konuda uzun süredir uyarıda bulunuyor.
Bu konu uzun süredir tartışılıyor. Bizim ihracatçılarımız çifte fatura uygulamasını sürdürüyor. Bu nedenle Ukrayna ve Rusya gümrüklerde ihraç ürünlerinde değer kontrolünü başlatmaya mecbur kaldı.
Bu ise gümrükleme işlemlerini normal olarak geciktiriyor.
Devlet bakanı, "Gümrüklerde ihraç ürünlerimizin didik didik edilmesinin faturasının 500 milyon dolara ulaştığını" söylüyor. Ama mallarımızın didik didik edilmesinin nedenine değinmiyor.
Burada Türkiye'nin itibarı, Türk ihracatçısının itibarı söz konusu. Güven ve itibar uzun sürede tesis ediliyor. Ama birkaç kötü niyetlinin yanlış davranışı ile çabucak yok oluyor. Tekrar yapılandırılması uzun zaman alıyor.
Dış ticaretten sorumlu kamu kuruluşlarının yanlışlarda ısrar edenlerin yanında olacak yerde, yanlışların düzeltilerek sorunlara çözüm getirmeleri gerekir.