Sorunlara neşter atmak yerine pansuman tedavilere devam ettik!
2009 yılında meydana gelen dünya ticaretindeki gerilemeden sonra dünya ekonomisi durumu bir türlü toparlayamadı. 2014 yılı sonlarında doğru başlayan petrol ve emtia fiyatlarının tepe taklak aşağı doğru gitmesiyle başlayan düşüş 2015 yılında rekor seviyede düşerek nerede ise dip yaptı. Petrol varil fiyatı dün itibariyle son yedi yılın en düşük fiyatına geriledi. Bunların sonucunda uluslar arası ticarette ciddi daralmalar meydana geldi. Ülkemizde bunun doğal sonucu olarak ithalat ve ihracatında ciddi düşüşler oldu.
Emtia fiyatlarının düşmesi ekonomisi ve ihracatı (Bir ülkenin mal ihracatı içinde emtia oranı %60 ı geçiyorsa bu ülkelere emtia üreticisi ve ihracatçısı ülke olarak adlandırılıyor) buna bağlı ülkelerde çok ciddi bütçe açıklarına ve daralmalara sebep oldu.
Dünya ekonomisine hammadde tedarik eden Rusya, Körfez ülkeleri, Brezilya, Avustralya, Güney Afrika ….)'dir. Ülkemiz açısından baktığımızda bunu kendi adımıza avantaja çevirebilir miydik. Çünkü en büyük açık vermemizin sebebi enerji ve hammadde ithalatı idi.
Ayrıca yıllardır şikâyet ettiğimiz değerli TL, dolar karşısında son bir yılda ciddi miktarda değer kaybetmişti. Doğal sonuç olarak ihracatımızı artıracağımızı düşünüyorken maalesef bundan yararlanamadık. İş dünyamızın hep şikâyet ettiği TL çok değerli bu yüzden dünya ile rekabet edemiyoruz varsayımın doğru olmadığı ortaya çıktı. Dünya ile rekabet etmenin birinci kuralı 'Yüksek Teknoloji' ihracatında geçmektedir. Sorunlara neşter atmak yerine pansuman tedavileri ile yolumuza hep devam ettik. Yüksek teknolojili ürün alt yapısı kurmak yerine, hep başkalarını suçlayarak başka sorunları ön plana çıkarmaya çalıştık.
Çevremizde meydana gelen iç karışıklıklarda taraf olmamızdan dolayı ticaretimiz her yıl geriye doğru giderken şimdide buna Rusya krizi eklendi. 2014 yılının ilk üç çeyreği ile 2015 yılının ilk üç çeyreğinde G-20,OECD, BRIICS diye adlandırılan ülkelerin ihracat ve ithalatını aşağıdaki grafikte görülmektedir.
Tablo’da görüldüğü gibi G-20, OECD, BRIICS ülkeleri ve Türkiye’nin ihracatı azalırken yapmış oldukları ithalat daha fazla miktarda azalmıştır. Küreselleşen ekonomilerde bir yerdeki olumlu veya olumsuz durum tüm ülkeleri etkilemektedir. Emtia ihracatçısı ülkelerde bu değişim daha belirgin olmuştur.
Yukarıdaki tablo’da görüldüğü gibi ithalat’taki en büyük azalış yakın coğrafya’mızdan almış olduğumuz petrol ve doğal gaz miktarına ödenen miktarlarda olmuştur.