Soros ve Erol Keretli'nin taktikleri
Genç yaştaki futbolcuları amatör ve alt liglerde seyredip çalıştığı takımlara kazandıran Erol Keretli seçim yaparken maçta kimi seyrettiğini belli etmemek için şaşırtmalar verir. Asıl ilgilenmediği futbolcuları över, sonra gidip asıl ilgilendiğini transfer eder. Bin liralarla aldığı topçular birkaç yıl sonra milyon dolar değerlere ulaşır. Soros'un son dönemdeki demeçlerini okudukça onun da piyasaları şaşırtırken kendi doğru yatırımlarını sürdürerek büyük kazançlar elde ettiğini düşünüyorum.
Soros'u finans dünyası yakından bilir. Erol Keretli'yi ise bizim futbol dünyamızla ilgilenenlerin bazı kişileryakından tanırlar. Benim bu ikiliye yazının başlığında bir arada getirmeme Soros'un son demeci "Altın güvenli liman olmaktan çıktı" sözleri neden oldu. Dünyanın önemli ve iyi kazanan yatırımcılarından biri olarak Soros, 2008 krizinden bu yana iki-üç ayda bir bu tür demeçlerle dünya piyasalarını etkiliyor. Ama kendi yatırımlarını bildiği gibi yapıp yüksek kazanç elde etmeye devam ediyor.
Erol Keretli bir dönem Gaziantepspor'a bir dönemde Dardenalspor'a genç oyuncular bulan bir genç futbolcu izleyicisiydi. Amatör kümelerden ve alt liglerden bulduğu futbolcuları yıllarca bu iki kulübe getirdi. Ayhan Akman, Okan Koç, Mehmet Topal, Gökhan Zan, Selçuk İnan gibi birçok ünlü futbolcuyu 13-14 yaşlarında keşfedip çalıştığı kulüplere getirdi ve bunların büyük çoğunluğu milli takımlar seviyesine yükselen ünlü futbolcular oldular. Keretli'nin özelliğini bilip onu izleyenlere, o hep maçta kimi izlediği kime göz koyduğunu belli etmemek şaşırtıcı yanıtlar verir. İzlediği değil, izlemediği futbolcuları överek şaşırtma yapar, ardından da hemen, genç futbolcunun transferini gerçekleştirir.
Ben Keretli'nin bu şaşırtmalar sonrası çocuk denilen yaşlarda önemli futbolcü keşfi sırasındaki "şaşırtmalarıyla" Soros'un yatırımlar konusunda açıklamalarla piyasalarda yarattığı sonuçta paralellik görüyorum. Piyasalara şaşırtmalar veren Soros'un kendisinin yaptığı yatırımlarla büyük kazanç elde etmesini bu bakış açısından değerlendiriyorum.
Açık Toplum Enstitüsü kurucusu olan ünlü yatırımcı Soros 2008 krizinden bu yana hep piyasaları etkileyen demeçler veriyor. Son dönemde verdiği demeçler arasında Almanya'yı euro krizi konusunda eleştiri yağmuruna tutmak bunlardan biri. AB'nin krizden kurtulması için öneri yaparken, "İlk tercihim ortak euro tahvilleri: İkincisi Almanya'nın eurodan çıkması" şeklindeydi. Almanya'nın ortak euro tahvillerine karşı durmayı sürdürecekse "Eurodan çıkmayı diğerlerine imkan tanımayı düşünmelidir" görüşünü ortaya koydu.
Bir başka açıklamasında Japon Merkez Bankası'nın karalarını değerlendirirken yende sürdürülebilir zayıflama beklentisiyle attığı adımların yende çöküşe neden olabileceğini söyledi. Soros, genişleme atağını "Sansasyonel ve cesur bir girişim" olarak nitelendirirken, bu politikanın bütçe açığının tırmandığı ve ekonomiyi canlandırmada geç kalındığı bir döneme rast gelmesinin çok tehlikeli olduğunu öne sürdü.
Soros son olarak da, Çin'de altınla ilgili demecinde kriz döneminde "Güvenli liman" olan altının bu özelliğini yitirdiğini, buna euronun çöküşünün neden olduğunu öne sürerek, "İnsanlar bir şey satmak zorunda kalınca altın sattılar. Diğer yatırım araçlarıyla birlikte altında değer kaybı yaşadı ve dolayısıyla güvenli liman olmadığı kanıtlandı" değerlendirmesini yaptı. Ama Soros dışındaki analistler ağırlıklı olarak altındaki kaybın euro krizinden değil ABD'de yükselen faiz oranlarından kaynaklandığı görüşünde birleştiler.
2008 krizinden sonra artan belirsizlik ortamında Soros son dönemlerdeki gibi demeçleriyle piyasaları etkiledi. Soros gibi yatırımcıların önemli özelliği en iyi kazanç alanlarını seçip yatırımını do yöne aktarmak ve kayıp alanlarından çıkmaktır. Soros'un yaptığı da budur.
Ve benim Soros'un finansal yatırımlar konusundaki demeçlerindeki ortaya koyduğu taktikle, Erol Keretli'nin genç yaşta futbolcu seçerken uyguladığı taktik arasında paralellik var mı? diye düşünmeme yol açan da budur. Acaba Soros'un demeçlerinin ardındaki kazancı, genç yaşta keşfedilen Okan Koç, Selçuk İnan gibi topçuların fiyatlarının birkaç yılda bin liralardan milyon dolarlara artması gibi bir kazanç söz konusu oluyor mu? Soros'un serveti bunu ortaya koyuyor sanırım…