Sonunu düşünen "Aslan" olamaz

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Sonucu merakla beklenen Galatasaray - Bursaspor karşılaşmasının ilk 45 dakikası tam da beklediğimiz şekilde oynandı. Maç öncesi yaptığımız analizde, Bursaspor'un N'Diaye - Adem ikilisiyle savunma önünde bir blok kurduğunu Galatasaray'ın ise göbekte kullandığı Engin, Selçuk ve Melo ile bu bloğa üstünlük sağlayabileceğini belirtmiştik. Tüm bu olasılıklar yanında Bursaspor teknik direktörü Ertuğrul Sağlam'ın da "taktiksel hata" diyebileceğimiz eşleştirmesi bir anlamda sarı-kırmızılı takımın ekmeğine yağ sürdü. Tam anlamıyla bir markaj olmamakla birlikte, topun Galatasaray'a geçtiği anlarda N'Diaye'nin Selçuk'a yaklaşarak oynama gayreti sarı-kırmızılıların Melo ve Engin üzerinden pas kanallarını oluşturup çok daha rahat organize olmasına yol açtı. Benzer biçimde Melo da Batalla'yı kontrol altına aldı ama Galatasaray'daki organizatör çeşitliliği yeşil-beyazlı takımda olmayınca Bursaspor'un birkaç ani akın dışında tam anlamıyla kilitlendiğini gördük. Fatih Terim'in gelişiyle birlikte Galatasaray'a yeniden yerleşen "topun olduğu yerde baskı" uygulaması da Bursaspor'un silik görünmesinin altında yatan nedenlerden en önemlisiydi. Ancak bu noktada şunu da belirtmek gerekir ki, sarı-kırmızılı takımın pres uygulamasında çoğu zaman "Yugoslav faulü" benzeri taktik faullere şahit oluyoruz. Ülkemizde hakemlerin bu durumu ayrıca yorumlama konusunda bir kültür sahibi olmadıklarını bilsek de ilerleyen dönemde bu anlayışın Galatasaray'a sorun yaşatması söz konusu olabilir.

Yazılarımızı takip eden futbolseverler, Galatasaray'ın prese dayalı, tempolu ve sürekli devinen futbolunun 60. dakikalardan sonra "sürdürülemez" bir hal aldığı konusundaki yorumlarımızı hatırlayacaklardır. Nitekim Bursaspor karşılaşmasında da son yarım saatlik dilim benzer gelişmelere sahne oldu. Sarı-kırmızılılar bu bölümde daha ekonomik oynama konusunda gayret gösterirken, durumdan faydalanmak isteyen Bursaspor teknik heyeti Tagoe - Insua ikilisini oyuna alarak, pres cenderesinin gevşemesini değerlendirmek istediler. 79'da kornerden gelen gol ile de "duruma göre pozisyon almanın" semeresini gördüler. Galatasaray'ın maç içinde ne denli yüksek bir tempoya çıktığı Kazım ve Engin'in darbeye bağlı olmayan adele sakatlıklarından da anlıyoruz. Fizik kaliteyle doğrudan ilişkili bu taktik tercih önümüzdeki haftalarda daha geniş bir bölümde uygulanabilirse, sarı-kırmızılılar ligin en iddialı favorilerinden biri haline gelir. Sanıyorum Fatih Terim, merkezi santrfor dışında özellikle kanatlardaki futbolcularının gol yükünü sırtlaması için de önümüzdeki dönemde çalışmalar yapacaktır. Kazım sahada olduğunda onun bölgesinde bu açıdan bir sorun yaşanmasa da özellikle Riera'nın kanadında ofansif anlamda önemli bir açık var. Zaten Galatasaray'a gol lazım olduğu dakikalarda Riera'nın dışarı alınıp Baros'un sahaya sürülmesi de bu konunun bir özeti gibi. Sarı-kırmızılı takımın 79'da golü yiyip 87'de yeniden öne geçmesi ise can havliyle yapılan amansız baskının bir neticesi. Bursaspor için söylenebilecekler ise şimdilik sınırlı. Kendi sahalarındaki Beşiktaş karşılaşmasından sonra Galatasaray deplasmanında da maçı ilginç şekilde kaybettiler. Bu sezon takımın önemli mevkilerinde kayda değer değişiklikler yaşayan Bursaspor, eski kimliğine kavuşacaksa sanıyorum bu ligin ikinci yarısından önce olmayacak. Bu zaman zarfında Bursaspor, zirveden fazla uzaklaşmamak adına her maça ayrı bir ciddiyetle hazırlanmalı.

Trabzonspor zorlanarak kazandı

Spor Toto Süper Lig 6. hafta mücadelesinde Trabzonspor, kendi sahasında Ankaragücü'nü konuk etti. Hüseyin Avni Aker Stadı'nda oynanan karşılaşmayı bordo-mavili takım 3-2 kazanarak üç puana uzanan taraf oldu. Karşılaşmada Trabzonspor'a galibiyeti getiren golleri 19. dakikada Pawel Brozek, 66. dakikada Celustka ve 79. dakikada Burak Yılmaz kaydetti. Ankaragücü'nün 19. Turgut Doğan Şahin ve 63'te Theo Weeks'le bulduğu goller galibiyet için yeterli olmadı. Bu karşılaşmanın ardından Trabzonspor 11 puana yükselirken Ankaragücü ise 1 puanda kaldı. Bordo-mavili takım 22 Ekim'deki 7. hafta maçında Bursaspor deplasmanına konuk olacak.

Beşiktaş şokta

Spor Toto Süper Lig'de 6. hafta mücadelesinde Beşiktaş ile Kayserispor, BJK İnönü Stadı'nda karşı karşıya geldi. Soğuk ve yağmurlu bir İstanbul gecesinde oynanan maçta gülen taraf, 2-0'lık skorla Kayserispor oldu. Bu sezona iyi başlayamayan Kayserispor, daha ilk dakikalardan itibaren etkili oynayıp, güzel bir futbol ile galibiyete uzanırken, etkisiz bir futbol sergileyen Beşiktaş, yağmura karşın tribünleri dolduran taraftarlarını üzdü. Maç boyunca atak futbolu sergileyen Kayserispor 65. dakikada Furkan'ın, 81. dakikada Troisi'nin attığı gollerle maçı 2-0 kazanırken ligdeki kötü gidişe de dur demiş oldu. Bu galibiyetin ardından Süper Lig'deki 2. galibiyetini alan Kayserispor puanını 7'ye çıkartırken ev sahibi Beşiktaş 10 puanda kaldı.

Süper Gençler

Spor Toto Süper Lig'de 6. hafta maçında Gençlerbirliği sahasından Medical Park Antalyaspor'u ağırladı. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan maçta gülen taraf 3-0 gibi net bir skorla ev sahibi Gençlerbirliği oldu. Gençlerbirliği'ne galibiyeti getiren golleri 4. dakikada Deniz Barış (k.k), 22. dakikada Aykut Demir ve 33. dakikada Oktay Delibalta kaydetti. Ligde üç hafta sonra galibiyetle tanışan Gençlerbirliği puanını 8 yükseltirken; Medical Park Antalyaspor 7 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig'de bir sonraki hafta Gençlerbirliği, Gaziantepspor deplasmanına konuk olurken; Medical Park Antalyaspor sahasında Galatasaray'ı ağırlayacak.

Ordu'nun şakası yok

Spor Toto Süper Lig'e bu sezon yükselen Orduspor ile Alman teknik adam Michel Skibbe'nin çalıştırdığı Eskişehirspor'un karşılaştığı mücadelede gülen taraf ev sahibi Orduspor oldu. İki eski Galatasaraylı Culio ve Stancu'nun attığı gollerle Orduspor üç puana uzandı. Ligin 6. haftasındaki mücadele ilk yarıda daha etkili olan taraf ev sahibi ekip olurken mücadelede takımların sık sık faul atışı kullanmaları dikkat çekti. Özellikle orta saha oyuncuları her iki taraftan da fazla sayıda faule maruz kalırken zaman zaman dördüncü hakem her iki takım teknik heyetini de yaptıkları itirazlar sebebiyle uyarmak zorunda kaldı.

Gol sesi çıkmadı

Spor Toto Süper Lig'de 6. hafta mücadelesinde Sivasspor sahasında, ligin galibiyetsiz ekibi Gaziantepspor'u konuk etti. Karşılaşma golsüz berabere sona erdi. Karşılaşmanın ikinci yarısında ilk yarıya nazaran oyun temposu daha düşüktü. İki takım da kazanmak adına fazla risk almaktan çekindi ve önceliği gol yememeye verdi. İkinci 45 dakikada da fileler havalanmadı ve maç başladığı gibi 0-0 sona erdi. Bu sonucun ardından Sivasspor 8 puana geldi ve ilk haftalarda gördüğü korkulu rüyayı bir parça atlattı. Gaziantepspor ise Teknik Direktör Abdullah Ercan yönetiminde çıktığı ikinci maçta ikinci beraberliğini alarak iki puanla haftayı 17. sırada tamamladı.

Isaac ile gelen 3 puan

Spor Toto Süper Lig'in 6. haftasında Manisaspor ile Kardemir Karabükspor karşı karşıya geldi. Manisa 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Manisaspor, Nijeryalı oyuncusu İsaac Promise'nin golleri ile 2-1 kazanmayı başardı. Karabükspor'un tek golü ise Ali Kuçik'ten geldi. Yiğit İncedemir, Joshua Simpson ve Ariza Makukula gibi yıldızlarından yoksun olarak sahaya çıkan Manisaspor, bu galibiyet ile puanını 8'e yükseltirken, Karabükspor 4 puanda kaldı. 7. haftada Manisaspor Eskişehirspor deplasmanına çıkarken, Karabükspor kendi evinde ligin flaş takımı İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u ağırlayacak.

TEKNİK ANALİZ

(İ.B. Belediyespor - Samsunspor)

Oyun disiplini ve sistem

Bu sezon kaldığı yerden devam etmekte kararlı görünen İ.B. Belediyespor, kendi sahasında konuk ettiği Samsunspor'u 3 golle mağlup ederken bilindik görüntüsündeydi. 4-3-3 sistemindeki turuncu-lacivertliler, ikinci yarıda pas yüzdesi yüksek ve dikine oyunlarının semeresini gördüler. Webo, Doka ve Visca'nın etkinliği Samsunspor savunmasını karıştırırken, geriden gelen oyunculara uygun fırsatlar doğdu. 4-1-4-1 dizilişindeki Samsunspor ise bilhassa deplasmanlarda ofansif yönden aksıyor. Bance fizik gücü müthiş bir oyuncu ancak ağır temposu nedeniyle takımının rakip yarı sahaya yerleşmesine yardımcı olacak aksiyonları gösteremiyor. Zenke bu soruna ilaç olabilir mi bilinmez ancak teknik direktör Petkovic'in bu konuya eğilmesi şart.

HAFTANIN TAKIMI: Kayserispor

HAFTANIN İNCİSİ: "Futbol ciddi bir eğlencedir." Mehmet ÖZDİLEK

KARE AS:   Nordin Amrabat (Kayserispor)

    Isaac Promise (Manisaspor)

    Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

    Atilla Koca (Sivasspor)

GOL KRALLIĞI:  8 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor)

    6 Gol - Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

5 Gol - Mert Nobre (Mersin İdman Yurdu)

    3 Gol - Felipe Melo (Galatasaray)

    3 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

Spor Toto Süper Lig 2011/2012 Puan Durumu

  O G B M A Y P

1. Galatasaray 6 4 1 1 11 5 13

2. Büyükşehir Bld. 6 4 1 1 11 5 13

3. Fenerbahçe 5 4 1 0 10 4 13

4. Trabzon 6 3 2 1 10 6 11

5. Ordu 6 3 2 1 6 4 11

6. Mersin İ.Yurdu 5 3 1 1 9 7 10

7. Beşiktaş 6 3 1 2 7 6 10

8. Bursa 6 3 0 3 12 8 9

9. Gençlerbirliği 6 2 2 2 8 9 8

10. Sivas 6 2 2 2 8 9 8

11. Manisa 6 2 2 2 6 7 8

12. Eskişehir 6 2 1 3 7 7 7

13. Kayseri 6 2 1 3 6 8 7

14. M. P. Antalya 6 2 1 3 5 8 7

15. Samsun 6 1 2 3 6 11 5

16. Karabük 6 1 1 4 7 11 4

17. Gaziantep 6 0 2 4 2 8 2

18. Ankaragücü 6 0 1 5 6 14 1

NOT: Mersin İdman Yurdu - Fenerbahçe karşılaşması değerlendirmede yer almıyor.

HAFTANIN MAÇI

(Galatasaray - Bursaspor)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Galatasaray  :     115.800.000 Euro (25 Futbolcu) Galatasaray  : 26.9

Bursaspor  :      51.425.000 Euro (31 Futbolcu) Bursaspor  : 24.7

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016