Sonsuz niceliksel gevşeme
Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım
Daha önceki yorumlarımızda da ifade ettiğimiz gibi, olumlu momentum ve trend ile birlikte piyasaları destekleyen en önemli etken, merkez bankalarının yeni parasal gevşeme adımları atacakları beklentisi.
ABD Merkez Bankası FED'in ise parasal politikada istihdam piyasasını bu kadar ön plana çıkarması, bizce yapılan büyük politika hatalarından biri olarak tarihte yerini alacak. İşsizlik oranının neredeyse bir para politikası hedefi haline gelmesi en son 1970'lerde yaşanmış ve o dönem oluşmakta olan stagflasyon dalgasını daha da büyütmüştü.
Merkez bankalarının yarattığı coşku havası devam ederken, sonsuz parasal gevşeme ve negatif kısa vadeli faiz ortamı beklentileri artarken, piyasaların genelinde şu an çok fazla önemsenmiyor gibi görünen bazı gelişmeler de var.
FED'in kararı sonrası, önceki niceliksel genişleme adımlarının aksine, piyasa enflasyon beklentilerinde ciddi bir artış yaşandı. Örneğin ABD 10 yıllık enflasyona endeksli tahvillerde (TIPS) 1990'lardan bu yana tarihin en büyük baz puan artışı yaşandı. Ayrıca karar öncesi zaten artmakta olan emtiaların, karar sonrası artışına devam ettiğini gördük.
FED gibi merkez bankalarının, deflasyon korkusu nedeniyle böyle bir enflasyon beklentisi artışını arzu ettiğini varsayalım. Bu doğru bile olsa, tarih eğer bir rehber ise, bu tarz stratejilerin ciddi risk barındırdığını düşünüyoruz.
Brent petrol fiyatı varil başına 90 dolar civarından 115 doların üstüne yükseldi. 10 yıllık faiz oranlarında da yükselişler yaşandı ve verim eğrileri tekrar dikleşmeye başladı. Önümüzdeki aylarda, bizim uzun süredir hafif stagflasyon diye ifade ettiğimiz düşük tempoda büyüyen ekonomilerde, enflasyon beklentilerinin düşmemesi, aksine yükselmesi ekonomi ve piyasaların önemli gündem maddelerinden biri haline gelebilir. Bu durumun da küresel yatırımcıları enflasyona karşı korunma arayışlarına itebileceğini düşünüyoruz.