Son teşvik 6. Bölgeye yararken...
Bugün gazetemizde yer alan üç farklı haber geçen yıl Haziran ayında yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi sonrası 6. Bölgede yer alan 15 ilde hem yatırımların, hem kurumlar vergisi kapsamındaki firma sayılarının artığını, hem de bölgede özel ihtisas bölgeleri kurulmaya başladığı konusunda bilgiler içeriyor. Bu bölge açısından önemli bir gelişme, ancak, bölge iş dünyasındaki dostlarımızla yaptığımız sohbetlerde ortaya koydukları sorunların aşılmasıyla bölgede çok daha hızlı gelişme yaşanacağına inandıklarını öğreniyoruz.
Önce üç haberde yer alan bilgilere birkaç cümle ile değinelim:
O-Bu yılın dokuz aylık döneminde Türkiye’de Kurumler vergisi mükellef sayısı binde 7 oranında artarken bu oran Güneydoğu’da yüzde 7 artış göstermiş durumda. Mükellef sayısı en fazla artan 10 ilin 9’uda Doğu ve Güneydoğu illerinde.
O-Şanlıurfa‘da 350 dönümlük bir Hazırgiyim OSB’si kurulma kararı 6. Bölge imkanları nedeniyle önemli başvuru alarak, hazır giyim üretim üssü olma yolunda önemli imkan yaratıyor.
O-Yılın ilk sakiz aylık döneminde teşvik belgesine bağlanan yatırım tutarlarında en hızlı artış yüzde 215 ile 6. Bölgede yaşandı. 6. bölgedeki 15 Doğu ve Güneydoğu ilinde geçen yılın 8 ayında 1.8 milyar olan yatırdım teşvik tutarı bu yılın aynı döneminde 5.7 milyar dolara yükselmiş durumda.
Doğu ve Güneydoğu’da sınırımızda yer alan 6 ülkeden Ermenistan ile doğrudan ticaretimiz söz kıonusu değil. Sınır kapısı da kapalı. 2011-2012 dış ticaret rakamlarımıza baktığımızda Azerbaycan ticaretimiz bizim lehimize gelişiyor. İran ticaretimiz ise enerji alımı nedenilme Iran lehine gelişiyor. Irak ticaretinde bizim lehimize bir ticaret söz konusu. Suriye ticaretimiz ise neredeyse sıfırlanmış durumda. Gürcistan ticaretimiz de düşük boyutta.
Şimdi de bölge iş dünyasının daha iyi yatırım ve üretim ortamı için iyileştirilmesini istedikleri konuları sıralayalım:
-6. Bölge yatırım teşvikleri ve Kalkınma Ajansı desteklerinin birbirini önleyici olmaması ve uyum içersinde yürütülmesi,
-Bölgede uzun süre yatırımı önleyen şiddet ortamının yeniden yaşanmaması için barış sürecinin sürdürülmesi,
-Bölgede kapalı sınır kapılarının açılması için komşularla siyasal görüşmelerin sürdürülmesi,
-Bölgede altyapı eksikliklerinin giderilmesi çalışmalarının sürdürülmesi, OSB’lerdeki elekktirik, sanayi suyu, doğalgaz, internet eksikliklerinin giderilmesi,
-Karayollarında Karadeniz ve Akdeniz limanlarına ulaşımdaki eksikliklerinn giderilmesi,
-Demiryolu bağlantılarının OSB’lere imkan verecek şekilde geliştirilmesi, Van gölü üzerinden İran’a giden feribotlar için modernizasyon çalışmalarının tamamlanması,
-Bölgede çalışacak beyaz yakalılar için sosyal imkanların geliştirilmesi,
-Komşularla yaşanan sorunların son bulması yolunda siyasal çaba gösterilmesi.
Son teşvik sistemi Doğu ve Güneydoğu’da 6. Bölgedeki illere yatırımları ivmelendirirken, bölge işadamlarının sıraladıkları sorunlarla ilgili yapılacak düzenlemeler, atılacak adımlar bu ivmelenmeyle yeni bir hız kazandıracaktır. Bölgenin 15 ilindeki gelişme ülkemizde bölgeler arası eşitsizliği de azaltacaktır.