Son satışa yaklaşırken
Ekim 2007'den beri devam eden ayı piyasasının ilk ayağının sonlarına geliyoruz ve tüm dünya borsaları son bir satış dalgası öncesi sıkışmaya devam ediyorlar. Türkiye, bu çerçevede dünyadan biraz ayrışıyor; daha doğrusu sıkışma sistematiği farklılık gösteriyor. Kasımdan beri süre gelen yükselişlerin ocak başı itibarı ile bitmesiyle tekrar bir düzeltme periyoduna girildi ve kasım diplerine bakarsak tüm dünyanın aşağı-yukarı oraya dönmesine rağmen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası halen dibinin yüzde 20 kadar üzerinden işlem görüyor. Bu da demek ki konsolidasyonumuzu biraz daha yukarıda gerçekleştiriyoruz ama satışlar başlayınca daha sert düşmeye de adayız.
Sıkışma ya da düzeltmenin artık sonlarına geliniyor, önümüzdeki hafta piyasalarda yavaş yavaş yükseliş hareketleri görmezsek düzeltmenin bittiğine kanaat getirebiliriz, fakat bu tip bir yükseliş hareketi düşüş öncesi piyasalara birkaç haftayla bir ay arası zaman kazandırabilir. O ya da bu şekilde belkide bir iki çeyrek boyunca nefes alınabilecek bir zamana doğru gidiyoruz ama daha son satışın gelmediğini bir kez daha belirtmekte fayda var.
Dolar cephesine baktığımızda ABD'nin güçlü dolar politikasında bir değişiklik yok, kısa ve sert bir düzeltmeden sonra dolar tekrar gücünü göstermeye başladı, önümüzdeki haftalarda biraz yavaşlamanın ardından tekrar yukarı yönlü hareketlere hazır olmak gerekli. Burada dikkat edilmesi gereken nokta 1,70 seviyelerinin üzerine çıkıldıktan sonra hareket daha da sertleşebilir ve şu anda söylemeye cesaret edemeyeceğimiz rakamlara alışmak zorunda kalabiliriz. TL/dolar paritesinde 2 Euro/dolar paritesinde de 1,10 civarı rakamlara hazırlıklı olmak gerekebilir.
Bir diğer önemli nokta ise Amerikan hazine bonolarında ki vadeler arasında getiri eğrilerinin birbirine çok yaklaşmış olması, özellikle 30 yıllık ve 5 yıllık arasındaki farkın daralması tarihi boyutlara geldi. Bu orta vade de bono balonunun şişmesini ve ani faiz yükselişleri ertesinde ellerinde yüksek miktarda ABD tahvili tutan Asya merkez bankalarını çok zor duruma sokabilir.
Bu hafta ki yazımın biraz karamsar olduğunun farkındayım fakat sadece minik bir uyarı yapıyorum. Şu an için gevşemelerde dolar (Euro değil) pozisyonu almakta fayda var. Eğer değişken getirili menkul kıymet yatırımı yapıyorsanız tahminen mart sonu ya da nisan ortası borsa yatırımı için ideal zaman olabilir fakat yinede son satışın nerede biteceğini görmekte fayda var. Sözün özü borsa da alım zamanı gelmedi, döviz ve altın cazibesini koruyor ama öyle ya da böyle önümüzdeki 3 ay içinde borsaya yatırım zamanı gelecektir.
İyi haftalar dilerim.