Son: Dünyayı satın almak isteyen Japon

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

 

Steve Jobs'un arkadaşı olan Masayoshi Son'un Twitter'daki takipçi sayısı 2 milyona ulaşıyor. Fukushima'dan sonra yenilenebilir enerjilere odaklanan SoftBank'ın patronu, her sektörde dünya birincisi olmayı isteyecek kadar iddialı.

ABD'nin en büyük üçüncü telekom operatörü Sprint Nextel'in yüzde 78'ini 21.6 milyar dolara satın alan Masayoshi Son, boğazına kadar borca batmış olsa da, büyük tutkularından asla vazgeçmeyen bir işadamı.

Attığı her adım, analistleri olduğu karar, kendi grubundaki hissedarları da oldukça endişelendiriyor.

Son, 2006 yılında Vodafone'un Japonya'daki mobil telekomünikasyon faaliyetlerini günümüz kuru ile 13.5 milyar euroya satın aldı. Son, böylece iki büyük rakibi KDDI ve NNT Docomo'ya kafa tutmaya başladı. Son'un Japonya'daki telefon hizmeti tekelini ortadan kaldırabilmiş olması ise, sabit hatlı telefon kullanıcılarına çok daha ucuz fiyatlı operatörleri seçme imkanı vermiş olmasına dayanıyor.

Bundan birkaç sene önce internet hizmeyi sunan "Yahoo!BB"yi kuran Son, "Rekabeti çok seviyorum" diyor.

Masayoshi Son, Twitter'da 2 milyona yakın takipçisiyle, Başbakan Shinzo Abe'den 13 kat daha popüler bir isim. Hedefi ise oldukça büyük: Grubunun 300 yıldan daha uzun bir süre boyunca büyümeye devam etmesi ve tüm sektörlerde dünya birincisi konumuna gelmesi.

Masayoshi Son, şu sıralar dünyanın "en zengin ve en gelişmiş pazarı" olarak tanımladığı ABD pazarına odaklanıyor. Ama yakın gelecekte büyük bir potansiyel sunan Asya pazarı da öncelikli pazarı olmaya aday.

Herkesten fazla para kaybetti

Masayosh Son'un başarı tutkusu çocukluk yaşlarında oluşmaya başlamış aslında. 1957 yılında Güney Kore'nin Kyushu adasında dünyaya gelen Masayoshi Son, lise yıllarında Güney Koreli olduğu için arkadaşları tarafından taşlanmış.

16 yaşında, ailesinin karşı gelmesine rağmen, eğitim için ABD'ye giden Son, UC Berkeley'de eğitimini sürdürürken Pac-Man ve Space Invadors oyun konsollarını ihraç etmeye başladı. Son, bu konsolları yerel barlara ve restoranlara satarak önemli bir kazanç elde etmeyi başardı. Japonya'ya döndükten sonra ise bu işi iyice ilerleterek ilk milyon dolarını kazandı.

ABD'den döndükten sonra kurduğu Softbank'ın değeri internet balonundan önce 180 milyar dolara yükseldi.

2004 yılında ABD'li işadamları Son'u "Yeni Japonya'nın modeli" olarak görmeye başladılar. Fakat aynı sene gerçekleşen internet krizi, Son'un dünyadaki herkesten fazla para kaybetmesine yol açtı. Son, tam olarak 78 milyar dolar kaybetti. SofBank'ın hisseleri yüzde 98 oranında değer kaybetti. Son, bu büyük kaybın arkasından, ileri sıçramayı başardı ve SoftBank bugün Japonya'daki en büyük üçüncü mobil internet sunucusu  konumuna geldi. SoftBank'ın, Yahoo Japan ve Çin'in en büyük internet şirketi Alibaba Group dahil olmak üzere, bin 18 internet operasyonunda hissesi bulunuyor.

Jobs'un yakın arkadaşıydı

Amerikan yaşam ve düşünce tarzını benimseyen Masayoshi Son, bu yüzden uzlaşmanın hakim olduğu Japon şirketlerinden farklı olarak, kendi şirketlerinde "tek adam"ın hakim olduğu bir karar mekanizması uyguluyor.

Herhangi bir yanlış yaptığında, bir anda başka bir alana atlayıp, hatasını unutturuyor. Çok iyi bir müzakereci olan Masayoshi Son, bugün Japonya'nın en zengin ikinci insanı.

Apple'ın efsanevi patronu Steve Jobs'un büyük bir hayranı olan Japon iş adamı, Jobs'la yakın arkadaş olmuş. Bu yakın arkadaşlık sayesinde Japonya'nın ilk iPhone distribütörü olan Son, bu sayede SoftBank'ın mobil abone sayısını 30 milyona yükseltmiş.

Bloomberg'e göre Son'un nakit varlığı 525 milyon dolara ulaşıyor.

Japon işadamı geçtiğimiz yıl California'da kendisine 117.5 milyon dolarlık bir "saray" satın aldı. Bu, California'da bugüne kadar satılan en pahalı rezidans. ABD'de ise en pahalıya satılan ikinci rezidans. Son'un Tokyo'da 45 milyon değerinde bir evi daha var.

Bu arada varlığının 120 milyon dolarını tsunami kurbanlarına bağışlayan Son, emekli olana kadar yıllık maaşını tsunami kurbanlarına bağışlayacağını da açıkladı.

Ne kadar büyük bir egoya sahip olsa da, Masayoshi Son'u  riskli girişimleri oldukça başarılı sonuçlar vermiş bugüne kadar. Şu cümlesi ise, ne kadar iddialı olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor: "Yirmili yaşlarımda, bir şirket kurdum ve bu şirketin tanınmasını sağladım. Otuzlu yaşlarımda, 100 milyar yen sahibi oldum. Kırklı yaşlarımda, sonuna kadar zorladıktan sonra, ellili yaşlarımda çok büyük bir şirket kurmayı başardım. Altmışlı yaşlarımda ise yerime geçecek kişiyi yetiştireceğim."

Nükleer enerjiye karşı, yenilenebiliri destekliyor

Masayoshi Son, ABD'de geçen gençliği sırasında, İngilizce-Japonca tercüme yapan bir yazılım geliştirdi. Bu yazılımı bir milyon dolar karşılığında elektronik grubu Sharp'a sattı.

Masayoshi'nin önemli bir diğer özelliği de, Fukushima felaketinden sonra nükleer enerji santrallerine savaş ilan eden sayılı Japon işadamlarından biri olması. Hatta sahibi olduğu Softbank'ın bünyesinde kurduğu bir şirket tamamen yenilenebilir enerjilere odaklanıyor.

Twitter'de @maason lakabını kullanan Son'un son tweetlerinden birisi şöyle: "Kendi zayıflıklarını kabul ederken, güçlerini de maksimum düzeye çıkar. Sanırım başarının sırrı bu."

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar