Son dönemin en 'kârlı' işi: Ekonomik zirve organizasyonu
Ekonomik krizle birlikte, dünya genelinde düzenlenen ekonomik zirvelerin sayısı da hızla artıyor. ABD, Avrupa ve Asya'da zirvesiz bir ay geçmiyor. Zirvelerin birçoğu da "Davos"u örnek alıyor. Uzmanlara göre zirve organizasyonu gerçek bir endüstriye dönüşmüş durumda ve krize rağmen çok hızlı bir şekilde büyüyor.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Başkanı Andre Schneider de Davos Forumu'nun ve diğer bölgesel organizasyonların her zamankinden daha fazla katılımcı ile gerçekleştiğini söylüyor. Schneider, Le Monde gazetesinde yer alan açıklamasında, özellikle kriz sonrasında insanların bir araya gelmek, beraber düşünmek ve ortak çözümler üretmek istediklerini dile getiriyor.
Uzmanlara göre bu forumların başlıca amacı yeni ekonomi modellerinin doğmasını, somut önlemlerin sunulmasını sağlamak. Forumlar aynı zamanda, iş adamları için yeni isimler, şirketler tanımak, müşteri portföylerini genişletmek açısından da çok önem taşıyor. Örneğin Silikon Vadisi'nde kendi teknoloji şirketini kuran Loic Le Meur, iki yatırımcısı olan eBay ve Skype kurucuları ile Davos'ta tanışmış. "Bu karşılaşma sayesinde 12 milyon dolara ulaştım. Bir diğer avantaj ise, her konudan uzman isimlerle bir araya gelebiliyor olmanız" diyen Meur, bundan sonra Davos zirvelerini asla kaçırmayacağını söylüyor.
Bill Gates ile beş dakika konuşmak için 12 bin dolar
Bu arada Davos Zirvesi'ne katılmak çok da ucuz değil. Foruma giriş biletinin fiyatı 12 bin dolar. Yolculuk ve otel masrafları bu fiyata dahil değil. İsviçre'de zirve bölgesindeki otellerin fiyatı 610 dolar civarında. Meur ise, "Bill Gates ile beş dakika konuşabilmek için tüm bunlara değer" diyor.
Davos Zirvesi'nin diğer zirvelere kıyasla önemli bir ayrıcalığı var. Tony Blair, Bill Clinton veya Al Gore gibi dünyaca ünlü konferans starlarına binlerce dolar ödemek gerekmiyor. Davos'un dünya basını tarafından son derece yoğun bir şekilde izlenmesi, en yüksek ücreti alan konuşmacıları bile cezp ediyor. WEF Başkanı Scheider, 300 bin dolardan daha az paraya hiçbir konferansa katılmayı kabul etmeyen Bill Clinton'un, Davos'a tek kuruş bile almadan gelmeyi kabul ettiğini söylüyor. Avrupa'nın önde gelen konferans konuşmacısı ajansı Speakers Academy CEO'su Albert de Boy da, Clinton'un bir sene içinde yaklaşık 80 konferansa katıldığını ve bunların yarısından para almadığını belirtiyor.
Konferansların en fazla tercih edilen isimlerin başında Tony Blair; Bill Clinton; Al Gore ve Jacques Attali gibi isimler var. Speakers Academy verilerine göre, Blair'in konuçma ücreti 300 bin dolar. Al Gore 150 bin dolar istiyor. Jacques Attali'nin ücreti ise 15-20 bin dolar arasında değişiyor.
"Kar amacı gütmüyoruz"
Davos'ta, sivil toplum örgütleri gibi bazı davetlilerin dışında, herkes para ödüyor. Vakıf aynı zamanda, üyelik aidatları alıyor. Yaklaşık bin üye şirket her yıl 36 bin 600 dolar aidat ödüyor. Sponsorluk ise söz konusu değil. Zirvelerin düzenlenmesi ve raporların basılması sonucunda, Dünya Ekonomik Forumu 122 milyon doların üzerinde ciro gerçekleştiriyor. Ekonomik zirve düzenleme işi oldukça karlı bir iş gibi görünüyor. Organizatörler ise "karlı" sözünü kabul etmiyorlar. Pekin ve New York'ta yeni birer ofis açan WEF Başkanı Schneider'ın dediği gibi; "Bizim hedefimiz para kazanmak değil. Biz kar amacı gütmeyen bir vakıfız ve elde ettiğimiz tüm kazancı, yeni projelerin geliştirilmesi için kullanıyoruz."
Kim ne kadar para istiyor?
Peki hangi zirve, ne kadar giriş parası istiyor? Bazı örneklere bakalım:
· Davos Zirvesi (26-30 Ocak 2011): 12 bin dolar
1971 yılında kurulan Davos Forumu, bugün tüm dünyanda referans niteliği kazanmış durumda. Forum, kar amacı gütmeyen World Economic Forum (WEF) adındaki vakıf tarafından yönetiliyor. Vakıfta 350 kişi çalışıyor. Vakfın cirosu 130 milyon dolara ulaşıyor. Afrika, Asya, ABD, Latin Amerika ve Avrupa'da çok sayıda bölgesel zirveler düzenleniyor. Eylül ayında Çin'de düzenlenecek olan zirve, hızlı büyüyen şirketleri hedef alıyor.
· BOAO Forum For Asia (Nisan 2011): 4 bin 500 dolar
Filipinler eski Başkanı Fidel Ramos, Avustralya eski Başbakanı Bob Hawke ve Japonya Başbakanı Morihiro Hosokawa tarafından 2001 yılında kurulan ve Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore'yi kapsayan bölgesel forum, dünyanın geri kalanı ile bir iletişim platformu oluşturmayı hedefliyor. 2010 baharında "yeşil büyüme" konusunun tartışıldığı konferansa binin üzerinde kişi katıldı.
· Women's Forum (14-16 Ekim 2010): 4 bin 800 dolar
Kadınların ekonomik vizyonunu geliştirmeyi amaçlayan Deauville Women's Forum, özellikle 2005 yılında Kadınlar Davos'unu başlatan Aude du Thuin tarafından destekleniyor. Forum bu sene bin 200 katılımcı bekliyor.