Son çeyrekte sanayide canlanma bekleniyordu, yavaşlama işareti var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Sanayi sektörü ve özellikle imalat sanayi ekonominin lokomotifi. Sanayi üretimi, imalat sanayi üretimi artacak ki diğer sektörleri de peşinden sürüklesin. Ekonomi büyüsün.  

Bu yılın büyüme oranını yüzde 4’den yüzde 3’e doğru geri çektik ama yılın son 3 aylık döneminde büyümenin hızlanmasını ve yıllık büyümenin yüzde 4’e yaklaşmasını bekliyorduk.
Ekim ayında takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, tüm sanayi sektöründe üretimin bir ay önceye göre yüzde 1.8, imalat sanayinin yüzde 1.7 oranında gerilediğini gösteriyor. 

Ekim ayında takvim etkisinde arındırılmış endeks rakamları ile imalat sanayi üretimi bir yıl öncenin aynı ayına göre yüzde 2 büyüdü.

Takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış endekse göre bir önceki ayın yüzde 1.7 oranında gerisinde.

Üçer aylık dönemler itibariyle,  takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış endekse göre imalat sanayi birinci 3 aylık dönemde yüzde 1.3 büyüdü. İkinci 3 ayda yüzde 0.2 küçüldü. Üçüncü 3 ayda yüzde 1.5 büyüdü.

Ekim ayı dördüncü 3 aylık dönemin başlangıcı. Ekimde yüzde 1.7 küçülme bu nedenle önemlidir.
2014 yılının bütününde büyümenin beklenenden düşük gerçekleşmesi tehlikesi var.

Yılın üçüncü 3 ayında yüzde 9 oranında artan yatırım malları imalatındaki artış ekimde yüzde 3.6’ya geriledi. Ara mallar imalatındaki yıllık artış yüzde 1’in altına indi. Dayanıksız ve dayanıklı tüketim malları üretiminde az da olsa artış var.

Gıda ürünleri üretiminde gerileme sürüyor. Üretim eylülde 0.3 gerilemişti. Ekimde yüzde 1.4 geriledi. Bu gerileme 2012 Haziran ayından buyana en büyük gerileme.
Sanayi üretimi neden artmıyor? Sanayi üretimi iç talebin ve ihracatın artmasına bağlı olarak büyür veya yavaşlar.
İç talep durağanlığını sürdürüyor.

Ana neden ihracattaki yavaşlama. Toplam ihracatta ağırlığı olan demir çelik ve metal ürünlerin ihracatında gerileme var. Toplam ihracatta ağırlığı olan tekstil ve giyim sanayinin ihracat artışı yavaşladı.

Kasım ayının öncü göstergeleri, ekim ayındaki yavaşlamanın devam ettiği görünümünü veriyor. Kapasite kullanın oranı geriledi. Şubat 2013’den buyana en düşük oran olan yüzde 74’e indi.
Tüketici kredilerinde yıllık artış yüzde 14.2’den yüzde 13.7’ye geriledi. Ticari kredilerde büyüme yüzde 21 oranında. Artmıyor.

Tüketici Güven Endeksi 2010 Şubat ayından buyana en düşük seviyede. Reel Kesim Güven Endeksi'nde gelecek 3 aya yönelik siparişlerde gerileme görülüyor.
TİM İhracat verilerine göre kasım ayında ihracat yüzde 6.4 oranında geriledi.

Yılın son ayındayız. Ekonomide canlanma işaretleri görülmüyor. Bizler günümüzü dolar fiyatı, borsa endeksi ve faiz değişimlerini izleyerek geçiriyoruz.

Önemli olan üretimdir. Sanayi üretim endeksi, ekonominin en önemli göstergesidir. Bu göstergenin iyi değerlendirilerek 2015 yılı ekonomi politikalarında radikal düzenlemelere gidilmesi zorunlu hale gelmiştir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018