Son altı yılda Eximbank nakti kredileri ve sigorta garantileri

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Geçen hafta  bu yıl başından bu yana yüzde 25 değerlenen dövize karşın, ihracatta yüzde 10 gerileme olmasını ele alıp, ihracatçıların değerlendirme ve yakınmalarını dile getirmiştim. Dün de İhracatçı Birliklerin düşüşle ilgili değerlendirmelerini ve önerilerini ele aldım. İlk haberde yakınmalardan biri de Eximbank kredileri konusuydu. 2012 ‘de ivmelenen önemli artış gösteren desteklerin frenlenmesiydi.Birlik yöneticileri ise Eximbank’ın en iyi çalışan banka olduğunu belirtirken, desteklerinin daha da geliştirilmesini istiyorlardı. 

Eximbank yönetimi 2009 yılından bu yılın 9. Ayına verdikleri nakti krediler ve sigorta garantileri konusunu içeren dökümü göndererek beni bilgilendirdiler. İçersinde bulunduğu durum nedeniyle limit tahsis edilmeyen ülkeler ve metal sektöründeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerini aktardılar.

Önce, 2009-2015 yıllarında nakit kredi ve sigorta garentisindeki gelişmeleri ele alalım. 2009 yılında Eximbank 4.8 milyar dolarlık kredi vermişken, 2012 yılında önemli artışla kredi miktarı 15.1 milyar dolara yükseltilmiş. 2013 yılında 19.7, 2014 yılında 20.1 milyar dolara yükselen kredi miktarı bu yılda 21.7 milyara yükselerek, 2009’un yaklaşık beş katına çıkmış.

2009 yılında 4.5 milyar dolar olan Eximbahnk sigorta garantisi de 2015 yılında 11 milyar dolara yükselmiş. Böylece 2009 yılında 9.3 milyar dolar olan Eximbank kredi ve sigorta garanti desteği 2015 yılında 32.7 milyar dolara ulaşarak gelişme göstermiş.

Eximbank’tan verilen bilgiye göre ülkelerin politik istikrarsızlıkları nedeniyle Kuzey Afrika’da Libya, Ortadoğu’da Irak ve Suriye’ye limit tahsis edilmiyor.

Eximbank’tan metal sektörüyle ilgili bilgiye  yer verilirken, “Metal sektörü kapsamında olayı irdelediğimizde, Metal sektörü emtia fiyatlarıyla doğrudan ilişkili olması sebebiyle fiyat dalgalanmalarından etkilenmektedir. Emtia fiyütlarının en büyük belirleyicisi olan Çin’deki gelişmeler, metal sektöründeki risk düzeyini büyük ölçüde belirlemektedir. Son zamkanlarda Çin’de görülen yavaşlama ve dolayısıyla ithalat azalması fiyatları aşağıya doğru hareket ettirmektedir” değerlendirmesi ortaya konuluyor. Ardından, “sektörde yaşanmakta olan iflaslar ve Bankamız tazminat  ödemelerinde sektörün birinci sıraya yerleşmiş olması her ne kadar risk algısını negatif yönde etkilemekte ise de Türk Eximbank sigorta limiti tahsis etmemek gibi bir önlem alınmamıştır. Hali hazırda metal sektöründe faaliyet gösteren firmaların alıcılarına tahsis edilmiş olan sigorta limit tutarı 252 milyon seviyesinde olup , 1 Ocak -30 Eylül tarihleri arasında sigortalanan sevkiyat tutarı 253.7 milyon dolar düzeyinde kalmıştır. 

Daha öncede belirttim, ihracatçıların Eximbank’a yönelik eleştirilerinin yer aldığı yazım üzerine Eximbank yöneticileri, “Herkezle diyaloğa açık olduklarını, kendilerini övgülerin değil, eleştirilerin geliştirdiğini”açıklamışlardı.

Bürokrasinin birçok alanda özel  sektör temsilcisi muhataplarına“kapalı“  tutum takınır “sorularını cevapsız bırakırken”, Eximbank yönetiminin bu tutumunu “iyi bir örnek”  olarak değerlendiriyorum. Ve verdikleri bilgileri sizlerle paylaşıyorum...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar